Tgrt Haber

Daha ağır geçtiği düşünülen ‘Erkek gribi’ tartışmalarını bitiren araştırma!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
05 Aralık 2022 16:22 - Güncelleme : 05 Aralık 2022 16:47
Daha ağır geçtiği düşünülen ‘Erkek gribi’ tartışmalarını bitiren araştırma!

Bir süre önce erkeklerin solunum yolu virüslerine karşı daha zayıf bağışıklığı olduğu, bu sebepten de daha şiddetli grip geçirdiklerine dair bir araştırma ortaya çıkmıştı. Ancak Avusturya'daki Innsbruck Tıp Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan son araştırma, ‘erkek gribi’ terimini çürüttü.

Son dönemde yayılan 'erkek gribi' (man flu) ile ilgili bilim insanları bir araştırma yaptı. Erkek gribi, erkeklerin özellikle grip​ olmak üzere birçok hastalığı kadınlardan daha ağır geçirdiğini gösteriyordu. Ancak bu tez çürütüldü. Araştırmacılar 100'den fazla kadın ve erkekte grip benzeri semptomları incelediler ve burun akıntısı, baş ağrısı, üşüme ve uyku kaybı söz konusu olduğunda neredeyse hiç fark bulamadılar. Hatta araştırma sonuçları erkeklerin grip semptomlarını kadınlardan daha hafif atlattığını ortaya koydu.

ERKEKLERİ DESTEKLEYEN TEZLER ÇÜRÜTÜLDÜ

Bulgular, erkeklerin soğuk algınlığı​ ve gripten gerçekten daha fazla muzdarip olduğunu, genellikle daha kötü hissettiklerini ve kadınlardan daha yüksek ateş ve ölüm oranlarına sahip olduklarını gösteriyordu. Ancak Avusturya'daki Innsbruck Tıp Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan son araştırma, 'erkek gribi' teriminin artık kullanılmaması gerektiği sonucuna vardı.

KADINLAR​ DAHA ÇABUK İYİLEŞİYOR

Psikosomatik Araştırmalar Dergisi'nde yayınlanan çalışmalarda bilim insanları, kadınların daha çabuk iyileşme eğiliminde olduklarını keşfettiklerini söyledi. Bunun, istilacı virüslere saldırmak için bağışıklık sistemini ateşleyebilen östrojen gibi kadın cinsiyet hormonlarından kaynaklanabileceğini söylediler. Aslında gribin erkeklerde daha şiddetli olduğunu keşfetmeyi beklediklerini belirttiler.  Uzmanlar "Ancak sonuçlarımız farklı bir sonuca işaret ediyor. Verilerimize dayanarak erkek gribi hipotezini reddetmeyi öneriyoruz" dedi.

Daha ağır geçtiği düşünülen ‘Erkek gribi’ tartışmalarını bitiren araştırma!

ERKEK GRİBİ NEDİR?

Erkekler​ hastalık sürecini kadınlardan daha ağır semptomlarla yaşadıklarını anlatmak için kullanılır. Önceki dönemde yapılan bazı araştırmalar; erkeklerin özellikle viral solunum yolu virüslerine karşı daha zayıf bağışıklığı olduğunu ve bu nedenle daha şiddetli grip geçirdiklerini ortaya koydu. Bu tezi destekleyen isimlerden biri olan Newfoundland Üniversitesi profesörlerinden Dr Kyle Sue, “Erkekler abartmıyorlar bu semptomları” diyor. Konu üzerine yapılan başka araştırmalarda ise gribe yakalanan erkekler akciğerlerin onarılması için gerekli proteinleri daha hızlı üretmeleri sebebiyle kadınlara oranla daha hızlı iyileştiğini ortaya çıkardı. Bu tezi savunanların başında gelen Johns Hopkins Üniversitesi üst düzey araştırma görevlilerinden Sabra Klein, "Yeni bulgular, vücudun düşük amfigulin proteini üretmesine bağlı olarak kadınların yavaş doku onarımı yaptığını gösteriyor. Bu da iyileşme sürecini erkeklere oranla yavaşlatıyor" diyor.

Kaynak: TGRT Haber
300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...