Erken Teşhis çok önemli! Hastalıkla mücadele en etkili silah….
Günümüzde tüm insanlığın en korktuğu hastalıkların başında geliyor. Kanser vakalarında artış devam ediyor.
DSÖ verilerine göre 2040 yılına kadar 28 milyon yeni vaka görüleceğinin tahmin edildiğini belirtiliyor. Kanser de erken teşhis çok önemli olduğu biliniyor. Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, hastalığın vücudun farklı bölgelerine olan etkilerinden olan karaciğer metastazı konusunda uyardı. Gökakın, “Kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 30 ila yüzde 50'sinin erken teşhis ve etkili tedaviyle önlenebileceğini ise unutmamak gerekiyor” dedi.
''ÖLÜMLERİN YÜZDE 30 İLE 50'Sİ ERKEN TEŞHİS İLE TEDAVİ EDİLEBİLİNİR''
Erken teşhis ile kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 50'ye varan bir oranda önlenebildiğinin altını çizen Gökakın, “Kanserin en çok görülen türleri erkeklerde akciğer, prostat, kolorektal, mide ve karaciğer; kadınlarda ise meme, kolorektal, akciğer, rahim ağzı ve tiroit olarak bilinmektedir. Hastalığa yönelik farkındalığı ise ne yazık ki tam anlamıyla oluşturabildiğimizi söyleyemeyiz. Kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 30 ila yüzde 50'sinin erken teşhis ve etkili tedaviyle önlenebileceğini ise unutmamak gerekiyor” dedi.
''KANSER HÜCRELERİ KARACİĞERE ULAŞIRSA YENİ TÜMÖRLER OLUŞTURUR''
Karaciğer metastazının başka bir kanser hastalığının ileriki evresinin belirtisi olduğunu hatırlatan Gökakın, “Karaciğer metastazı genellikle başka bir kanser türünün ileri evresini gösterir. Kanser hücreleri karaciğere ulaştığında, burada yeni tümörler oluşturarak çoğalabilirler'' dedi.
Sözlerine devam ederek şunları kaydetti:
''Karaciğer metastazı belirtileri, karaciğerdeki tümörlerin büyüklüğüne, sayısına ve yayılımına bağlı olarak değişebilir. Karın ağrısı ve şişkinlik, iştah kaybı ve kilo kaybı, bulantı ve kusma, yorgunluk ve halsizlik, sarılık, cilt ve gözlerde sararma, karaciğer fonksiyonlarında bozukluklar ve kaşıntı karaciğer metastazı belirtileri arasında sayılabilir”
''METASTAZ SAYISINA TÜMÖRLERİNE BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DEĞİŞİR''
Karaciğer metastazının tedavi sürecine de değinen Gökakın, “Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, ablasyon (tümörleri dondurma veya yakma) ve embolizasyon (tümör beslenmesini kesme) yer alabilir. Bazı durumlarda, karaciğer nakli de bir seçenek olabilir. Tedavinin başarısı, kanserin evresine, metastaz sayısına, tümörlerin büyüklüğüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Ancak, karaciğer metastazının ileri evrede teşhis edilmesi durumunda tedavi seçenekleri sınırlı olabilir” dedi.
Karaciğer metastazının cerrahi tedavisine de değinen Gökakın, “Karaciğer metastazının cerrahi tedavisi, metastazların mümkün olan en iyi şekilde çıkarılmasını içerir. Cerrahi müdahale sırasında, metastazlarla birlikte sağlam karaciğer dokusunun korunması önemlidir. Metastazların yayılımı, karaciğerin genel fonksiyonları, hastanın genel sağlık durumu ve diğer faktörler dikkate alınarak cerrahiye uygunluk değerlendirilir. Cerrahi müdahaleye uygun olmayan hastalar için radyoterapi, kemoterapi, ablasyon veya embolizasyon gibi alternatif tedavi seçenekleri düşünülebilir'' şeklinde konuştu.