Et yiyen bakteri diye anılan "vibrio vulnificus" Kuzey Amerika'da yayılıyor. Çiğ veya az pişmiş deniz ürünlerinden bulaşıyor!
Küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliği tarih boyunca hiç görülmemiş bir biçimde insan hayatını tehdit eder hale geldi. Küresel ısınmanın yeni ve az bilinen ancak oldukça tehlikeli bir etkisi daha ortaya çıktı: Et yiyen bakteriler. Latince adıyla da "vibrio vulnificus"
Çağlar boyunca donmuş halde bulunurken buzulların erimesiyle açığa çıktığı bilinen et yiyen bakterilerin Kuzey Amerika'daki kıyı sularında gittikçe yayıldığı ortaya çıktı.
İngiltere'deki East Anglia Üniversitesi'nde yerbilimci Elizabeth Archer liderliğindeki ekip tarafından yapılan son araştırmaya göre, Meksika Körfezi'ndeki kıyı sularından ve Georgia ile Florida'nın Atlantik kıyılarından uzun süredir bilinen bakteri, bu bölgelerde büyüyen bir tehdit oluşturuyor ve aynı zamanda daha kuzeyde yeni yaşam alanlarında kolonileştiriyor gibi görünüyor.
Çalışmaya göre, 30 yılı aşkın bir süre boyunca ABD Doğu Kıyısı boyunca V. vulnificus enfeksiyonlarının sayısı yılda 10'dan 80'e yükseldi; 2100 yılına kadar yılda 200'e ulaşma yolunda olabilir.
Araştırmacılar, vakaların her yıl daha kuzeyde göründüğünü de ekliyor. Bir zamanlar ABD'nin Atlantik kıyısındaki Georgia'nın kuzeyinde nadiren bulunan bakteri, şimdi Philadelphia kadar kuzeyde bulunabiliyor.
Vibrio vulnificus, çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri, özellikle istiridye yediğinde insanları hasta edebiliyor.
Diğer yandan açık bir yarayla temas ettiğinde insan hayatını tehdit eden "nekrotizan fasiit" diye adlandırılan doku enfeksiyonuna neden oluyor. Sonraki aşamalarında doku kaybına neden olan bu hastalık Vibrio vulnificus bakterisinin et yiyen bakteri olarak anılmasının temel sebebi.