Fazla ilaç karaciğere zarar veriyor
Karaciğer hastalıklarının en önemli sebeplerinden birinin gereksiz yere fazla ilaç kullanmak olduğu açıklandı.
Kullandığımız deodorantlar, saç boyaları, soluduğumuz egzoz gazı, yiyeceklerde bulunan katkı maddeleri, kötü şartlarda depolanmış besinler, ve yaşadığımız stres, vücudun kimya fabrikası olan karaciğere zarar veriyor. Bu hayati organın en önemli düşmanı ise gereksiz yere tüketilen ağrı kesiciler ve doktora danışmadan kullanılan bitkisel ilaçlar. Giderek artan karaciğer hastalıklarının en önemli sebeplerinden birinin gereksiz yere fazla ilaç kullanmak olduğu bildirildi. Kıbrıs'ta düzenlenen 11. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi'nde karaciğer sağlığı konusunda bilgi veren Kongre Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan “Karaciğer vücudu toksinlerden arındıran bir kimya fabrikasıdır. Ancak belirli bir kapasitesi vardır. Buraya gereksiz yere yükleme yaparsanız, karaciğer yetmezliğinden karaciğer kanserine kadar varan olumsuz sonuçlara sebep olabilirsiniz” dedi.
Karaciğerin tüm bedenin dengesini ve sağlığını koruyan en önemli organlardan biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, karaciğeri bozan faktörlerin genetik alt yapı, çevreden yiyecekler, solunum ve deri yoluyla alınan toksik maddeler, Hepatit B ve Hepatit C virüsleri, olduğunu belirterek, fazla ilaç kullanımının da karaciğerin düşmanı olduğunu belirtti. Özellikle gereksiz yere kullanılan ağrı kesicilerin karaciğer sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Özkan, “İlaç vücut için faydası zararından daha fazla olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir maddedir. Her ilaç dozunda ve gerektiği yerde kullanılmadığında zehirdir. Özellikle bizim toplumumuzda sıklıkla kullanılan ağrı kesiciler karaciğer üzerine olumsuz etki yapmaktadır. Sağlıklı bir kişinin kullanabileceği en yüksek parasetamol miktarı 4 gramdır. Bunu da doktor kontrolünde kullanmalıdır. Bu nedenle toplumu basit ağrılarda hemen ağrı kesicilere başvurmamaları, doktor önermedikçe hiçbir ilacı kendi kendilerine kullanmamaları konusunda uyarmak istiyorum” dedi. Prof. Dr. Özkan, “Gıdalarda kullanılan kimyasal maddeler, vücuda sürülen kremler, deodorantlar, giydiğimiz kıyafetlerde kullanılan kalitesiz kimyasal maddeler, havadaki zararlı gazlar, yaşanan ağır stresler karaciğerimizi olumsuz etkiler diye konuştu”.
BİTKİLER VE DİYETLER SAĞLIKLI KİŞİLER İÇİNDİR
Bitkisel ilaçlar konusuna da dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, bitkilerin tamamlayıcı tıp içinde ve sağlığı korumada önemli faydaları olduğunu belirterek, “Ancak, hastalıklardan korunmak ya da tedavi amaçlı olarak bitkisel ilaç adı altındaki her maddeye itibar edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki bitkiler de beslenme önerileri veren diyetler de sağlıklı kişiler içindir. Bitkisel ilaç kullanmaya başlamadan ya da diyet yapmaya başlamadan önce mutlaka doktora danışmak gereklidir” dedi.
LEBLEBİ GİBİ AĞRI KESİCİ KULLANMAYIN
En çok suistimal edilen ilaç grubunun ağrı kesiciler olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Özkan, “Basit ağrılarda hemen ilaç kutusuna sarılmayın. Komşularınızın kişisel tavsiyelerine kulak verip, hiçbir ilacı doktora danışmadan kullanmayın” dedi.
Karaciğer dostu bitkiler
Karaciğerin vücuda giren zararlı maddeleri süzen bir organ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hasan Özkan, bazı bitkilerle “karaciğer temizliği” yapılabileceğini söyledi. Etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bazı bitkilerin karaciğeri yıkadığını ifade eden Prof. Dr. Özkan, “Kronik hepatit C ve B, mantar zehirlenmesinde, ilaçlara bağlı karaciğer toksisitesinde, mantar hastalığında, kimyasal ajanlara mazuriyetle meydana gelen karaciğer hasarında deve dikeninin etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca enginarın kabukları da karaciğer ve safranın normal fonksiyon görmesine yardımcı olur. Gaz oluşumunu azaltır. Bağışıklık güçlendiren ekinezya, aynı zamanda bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için kullanılır. Bunların yanında kekik, rezene ve sarımsağın da karaciğer dostu olduğu bilimsel olarak ispat edilmiştir” dedi.