Tgrt Haber

Fenomenler sağlığımızı da çalıyor: Uzmanlardan 7 yanıltıcı bilgi uyarısı

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: Türkiye gazetesi
21 Kasım 2023 13:33 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 13:46
Fenomenler sağlığımızı da çalıyor: Uzmanlardan 7 yanıltıcı bilgi uyarısı

Sosyal medyada son zamanlarda birçok rahatsızlıkla ilgili çeşitli videolar dönmeye başladı. Özellikle sosyal medya fenomenleri tarafından yayılan bazı yanıltıcı videolar binlerce insanın sağlığını tehlike atıyor. Uzmanlar ise sosyal medyada dolaşıma giren videolar hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Sosyal medyada kullanıcı sayısının her geçen gün artması bu platformlarda üretilen içeriklerin artmasını da sağladı. Ancak bazı videolar var ki insan sağlığını tehlikeye atıyor. Çok sayıda yanlış bilginin yer aldığı videolar, ekseriyetle fenomenler aracılığıyla binlerce kişiye yayılıyor. Özellikle sağlık​ ve beslenme​ bilgisi veren “sosyal medya ünlüleri”ne şüpheyle yaklaşılması gerektiğini tavsiye eden uzmanlar, bilim dışı ve kanıtı olmayan tavsiyelerin sağlıkta geri dönüşümsüz sonuçlara yol açabileceğinin altını çiziyor.

SAĞLIK FENOMENLERİ TARTIŞMA KONUSU OLDU

Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre, son günlerde kamuoyunun gündemine bomba gibi düşen Dilan Polat ve takipçi sayıları milyonları bulan diğer influencer’ların toplum algısı üzerindeki etkileri tartışılırken, sağlık influencer’ları da tartışma konusu oldu. Dilan Polat ve benzerlerinin özel hayatları üzerinden hayat tarzı ve ürün pazarlarken sağlık influencerlarının da “merdiven altı” sağlık tavsiyeleri ile toplum sağlığını tehdit ettiğine dikkat çeken uzmanlar, sağlık tavsiyesi içeren sosyal medya mesajlarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuyor. 

“ETKİSİZ BİLİMSEL MESAJLARDAN BÜYÜK”

Sosyal medyada dolaşan sağlık bilgilerinin yüzde 95’inin “kişiler tarafından” üretildiğini söyleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, “Bu kişiler kendi okuduklarını, kendi anlayabildikleri gibi aktarıyorlar. Daha da kötüsü mesajlarını kendi çıkarları doğrultusunda çarpıtarak verebiliyorlar. Çoğu zaman da sosyal medyadan ulaştıkları takipçilerine kişisel sağlık deneyimlerini bir sağlık tavsiyesi gibi sunuyorlar. Ne yazık ki bu mesajların etkisi bilimsel çalışmalardan daha büyük kabul görüyor” dedi.

Sosyal medya fenomenleri sağlığımızı da tehlikeye atıyor.

“BELLİ BİR HASTA GRUBU İÇİN GEÇERLİYSE GENELE YAYILMAMALI”

Sosyal medyada kendi alanı dışındaki konularda influencer’lık yapan bazı doktorların da bilimsel çalışmalara dayandırdığı paylaşımların toplum sağlığını olumsuz etkileyebileceğine işaret eden Prof. Dr. Aksakal, “Bu kişiler bir çalışmayı alıp kendi yorumuyla paylaşıyor. Bilgi doğru olabiliyor ama çok spesifik bir grubu ilgilendirdiği hâlde bilgiyi genele uyarlayarak aktarıyor ya da doğrulamamış bir bilgi olabiliyor. Kanıta dayalı bilgi bile sunsanız eğer toplumun algılama ve anlama sınırlarının üzerinde veya dışındaysa yanlış algılarını biliyorsunuz. Belki sizin söylediğiniz şey teknik olarak doğru olabilir ama belli bir hasta grubu için geçerliyse genele yayılmamalıdır. Bu durum hekimlerin bilgi kaynağı olmaktan vazgeçmesi anlamına gelmiyor ama bazı hekimlerin daha popüler olmak için kaynağı belli olmayan ya da toplumu yanlış etkileyebilecekleri bilgileri aktarmaktan çok doğru bilgiyi doğru şekilde aktarmaları gerekir.” diye konuştu.

“SIFIR BEDEN” UYARISI

Prof. Dr. Kabasakal “Çünkü bu kişilerin mesajları çoğunlukla bazı besinlere uygun olmayan şekillerde endikasyon vererek ‘hastalığınıza iyi gelecek’, ‘bu ürünleri kullanın diyabet ilaçlarına kullanmanıza gerek kalmayacak’ ya da ‘bunu kullandığınızda bir haftada kilo vereceksiniz’ gibi birtakım hedefler koyarak kendi çıkarları için çarpıttıkları bilgileri içeriyor. Bunun sonucunda eğer çocuksa büyüme gelişme gerilikleri oluşuyor. Gençse ‘sıfır beden’ vurgusu yüzünden bağışıklığı düşük hastalıklara açık bir birey hâline geliyor, kronik hastalığı olanlar ilaçlarını bırakıp bilimsel kanıtı olmayan otlara yöneliyor ya da ilaçlarıyla birlikte kullandığında tedavisi iyi giderken her şey tersine dönüyor. Bütün bunların sonucunda karaciğer ve böbrek yetmezlikleri ve hatta ölüm vakaları meydana geliyor” diye konuştu.

SÖZÜ DİNLENENLERE DOĞRU BİLGİ AKTARILMALI”

Prof. Aksakal, sosyal medya ünlülerinin birçok alanda tanıtım yaparak, “bilgi” paylaşarak kitleleri etkilediğine dikkat çekti. Prof. Dr. Aksakal, beslenme ve sağlık konusundaki önerilerin ve paylaşımların diğer bütün konulardan çok daha önemli olduğuna işaret etti. Beslenme uzmanlarının ve kronik hastalıkları izleyen hekimlerin influencer’lık yapması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Aksakal “Yapamıyorsa influencer’lara ulaşmak lazım. Ben onu da önemsiyorum. Sözü dinlenen takip edilen, rol model alınan insanlara ulaşıp onlara doğru bilgileri iletmekte önemli” dedi.

“SAĞLIK OKURYAZARI ORANI ÇOK DÜŞÜK”

Avrupa Gıda Bilgilendirme Konseyi (EUFIC) başkanlığındaki gıda eğitimi ile ilgili panelinde konuşan Sabri Ülker Vakfı Yayınları Yayın Danışmanı ve İletişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Atıf Bir, Türkiye’de sağlık okuryazarlığı oranın çok düşük olduğuna işaret ederek “Gıda ve beslenme konusunda yanlış bilginin her zamankinden daha yaygın olduğu çağımızda doğru bilimsel bilginin kamuoyu ile paylaşılması her zamankinden önemli hâle geldi. Günümüzde sağlık kuruluşlarından yeterli bilgiyi almayan veya bu kurumları doğru bilgi kaynağı olarak görmeyen hastalar, maalesef sosyal medya ve internet üzerinden aldıkları bilgilerle beslenme alışkanlıkları ediniyorlar” dedi. Prof. Dr. Bir, medyadaki doğru bilgi ile saptırılmış bilgiyi birbirinden ayırmak için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

YANILTICI BİLGİNİN 7 SİNYALİ

  1. Hızlı bir çözüm vadeden öneriler. Şok diyetler gibi.
  2. Tek bir ürün veya beslenme rejimi hakkında çok ciddi tehlike uyarıları yapan paylaşımlar.
  3. Saygın bilimsel kuruluşlar tarafından kullanılmayan ve dramatik ifadeler içeren haberler
  4. “İyi” ve “kötü” yiyeceklerin listesini yapan paylaşımlar.
  5. Ürün ya da beslenme önerisi reklamını yapan haberler.
  6. Habere kaynak olan araştırmanın hâlen sürdüğünü ya da aktüel bir araştırma olmadığını belirten ifadeler.
  7. Ürünü destekleyen, genellikle ünlülerden veya üst düzey müşterilerden gelen, bilime dayalı olmayan referanslar.

BESLENME EĞİTİMİ DESTEĞİ VERİLECEK

Obezite ve buna bağlı kronik hastalıkların giderek arttığı günümüzde, bütün bu hastalıklarla mücadele etme noktasında beslenmenin önemi büyük. Belgrad’da düzenlenen 14. Avrupa Beslenme Konferansı’nda (FENS) yeni dönem projelerini paylaşan Sabri Ülker Vakfı, AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) ile yürütülen projeden sonra şimdi de iç hastalıkları uzmanları ile beslenme ve beslenme iletişimi konusunda bir çalışma yapılacağını duyurdu. Aile Hekimlerine Yönelik Beslenme ve Beslenme İletişimi programı çerçevesinde Türkiye genelinde 9 bine yakın aile hekimine ulaşıldığını anlatan Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Özlem Üliç Çatar, “Ulaştığımız aile hekimlerine, kilo kontrolü yaklaşımları, besin takviyelerinin hastalıklarla etkileşimleri, vitamin takviyeleri gibi alanlarda ücretsiz eğitimler verdik. Hekimlere besin ve besin takviyelerinin hastalık varlığında nasıl sunulabileceği ve bu sırada iletişim mesaj ve becerilerini edindirmeyi amaçladık. Şimdi de projemizin yeni bir aşamasını hayata geçiriyoruz ve iç hastalıkları uzman hekimlerine bu alanda benzer eğitimler vermeye başlıyoruz. Hedefimiz Türkiye genelinde iç hastalıkları uzman hekimlerine ulaşarak onların hastalarıyla beslenme takviyeleri, beslenme ve ilaç etkileşimleri gibi alanlarda destekleyici bilgiler paylaşabilmelerini sağlamak olacak” dedi.

Kaynak: Türkiye gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...