Tgrt Haber

Folik asit eksikliği nedir, nasıl giderilir? Folik asit hangi besinlerde bulunur, nasıl anlaşılır?

02 Eylül 2018 20:19
Folik asit eksikliği nedir, nasıl giderilir? Folik asit hangi besinlerde bulunur, nasıl anlaşılır?

Folik asit eksikliği nedir? birçok kişi tarafından merak ediliyor. Folik asit besinlerde yaygın olarak bulunmasına rağmen, dünyada en sık rastlanan vitamin eksikliği, folik asit eksikliğidir. Peki, folik asit eksikliği nasıl giderilir? 9 önemli ipucuyla folik asit eksikliği belirtileri haberimizde.

 folik asit eksikliği nasıl giderilir? Folik asit hangi besinlerde bulunur? Vücudunuzda folik asit eksikliği olduğunu anlamanıza yardımcı 9 mühim ipucu haberimizde. Folik asit birçok yerde B12 vitamini ile birlikte görev görür. DNA sentezinde gerekli olduğu için hücre bölünmesinde önemli rol oynar. Folik asit eksikliğinde hücreler yeterli şekilde bölünemezler. Folik asitin fetusta, sinir sisteminin gelişmesinde oldukça önemli bir rolü vardır. Gebelikte folik asit eksikliği; ‘spina bifida’ gibi nöral tüp defektleri başta olmak üzere çeşitli doğumsal anomalilere neden olabilmektedir. Folik asit eksikliğinin ayrıca; depresyon, ateroskleroz ve osteoporozla ilişkisi olduğu gösterilmiştir.

Yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. Ayrıca brokolü, lahana, portakal ve tam tahıllarda da folik asitten zengindirler.

Çeşitli besinlerin folik asit içeriği;

Maya 2022
Böbrek 180
Pirinç 430
Fasulye 145
Soya unu 425
Mercimek 105

Folik asit besinlerde yaygın olarak bulunmasına rağmen, dünyada en sık rastlanan vitamin eksikliği, folik asit eksikliğidir. Karaciğer hariç hayvansal gıdalar folik asitten fakir iken, bitkisel gıdalar folik asit bakımından zengindir. Ayrıca alkol ve östrojenler, sulfasalazin, barbiturat gibi ilaçlar folik asit metabolizmasını bozarlar. Folik asit çok hassas bir vitamindir. Işık ve sıcakla kolayca bozulabilmektedir.

Folik asit eksikliğinden tüm hücrelerimiz etkilenmekle birlikte, en çok hızlı bölünen dokular olan eritrositler, gastrointestinal sistem ve genital trakt hücreleri etkilenmektedir. Folik asit eksikliği sonucu büyüme yavaşlaması, ishal, kansızlık, diş eti iltihabı, depresyon, uyku bozuklukları, huzursuzluk, unutkanlık, iştahsızlık ve bulantı gelişebilir.

folik asit

9 önemli ipucuyla folik asit eksikliği belirtileri

Ortada hiçbir sebep yokken kendinizi fiziksel olarak çok yorgun ve halsiz hissediyorsanız...

Folik asit kırmızı kan hücrelerinin üretiminde oldukça etkili maddelerden biri. Kırmızı kan hücreleri de vücuda oksijen taşınması sağladığı için hayati öneme sahip. Dolayısıyla folik asit eksikliği söz konusu olduğunda vücut yeterince kırmızı kan hücresi üretemeyebiliyor. Bu da kan dolaşımıyla taşınan oksijen miktarında ciddi miktarda düşüşe neden olabiliyor.

Bu durum da kendini ilk olarak yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerle gösteriyor. Aslında birçok sebebi olan halsizlik durumunu sık sık yaşıyorsanız ve altında yatan, bildiğiniz başka bir sebep yoksa folik asit eksikliğiniz olabilir, bizden söylemesi.
İştahsızlık sorunu yaşıyor, diyet ya da spor yapmamanıza rağmen kilo kaybediyorsanız...

Eğer şu sıralar canınız hiçbir şey yemek istemiyorsa, kendinizi iştahsız hissediyorsanız ya da kilo vermek için herhangi bir diyet, beslenme ya da egzersiz programını takip etmemenize rağmen kilo veriyorsanız aman dikkat. Aslında birçoğumuz için kilo vermek güzel bir şey gibi gözükse de nedenini bilmediğiniz bir şekilde verdiğiniz kilolar aslında bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

Bu nedenle vücudunuzun size anlatmak istediklerine kulak verin ve böyle bir durumla karşılaşırsanız hemen bir uzmandan yardım isteyin. İştahsızlık ya da nedensizce kilo verme folik asit eksikliğinin erken belirtilerinden sayılıyor ve oldukça yaygın olarak rastlanıyor. Sizin de bu durum başta olmak üzere herhangi bir vitamin eksikliğiniz söz konusu olabilir.
Genç yaşta olmanıza rağmen saçlarınızda beyazlar çıkmaya başladıysa ya da var olan beyazlarınız hızla artıyorsa...

Saçların erken beyazlamasının aslında birçok sebebi var ama folik asidin de bu konuda yadsınamayacak kadar etkisi var desek yeri. Saç köklerindeki hücrelerin de sağlığını etkileyen folik asit, vücutta yeteri kadar bulunmadığında bu hücrelerin de üremesi ve sağlıklı bir şekilde işlevlerine devam etmesi pek mümkün olmuyor. Hal böyle olunca da saçlar önce güçsüzleşiyor, ardından da daha hızlı bir şekilde beyazlamalar meydana gelebiliyor.
Baş ağrısı başta olmak üzere vücudunuzun çeşitli yerlerinde sık sık ağrılar oluyorsa...

Yine folik asidin hücrelerin üremesi ve sağlıklı kalması üzerindeki etkisinden dolayı eksikliği söz konusu olduğunda öncelikle baş bölgesi olmak üzere vücudumuzun birçok yerinde ağrılar meydana gelebiliyor. Eğer sebebini bilmediğiniz bir şekilde başınızda ya da başka bir bölgenizde sık sık ağrı oluyorsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Sebebini bilmediğiniz baş dönmeleri yaşıyorsanız...

Vücudun ihtiyacı olan oksijeni bulamaması beynin de sağlıklı bir şekilde işlemeye devam etmesini engelliyor tahmin edebileceğiniz gibi. Sinir sistemi üzerinde de çok etkili olan bu durum, folik asit eksikliği çeken birinde baş dönmesi olarak da kendini gösterebiliyor.

Cildiniz soluklaşmaya başladıysa ve kolayca üşüyorsanız...

Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde söz sahibi olan folik asit, yetersiz kaldığı durumlarda kansızlık sorununun oluşmasına neden olabiliyor. Bu sorunu günlük hayatımızda anlamamızı sağlayan en temel belirtiler arasında da cilt renginin soluklaşması, sarılaşması ve kişinin eskiye göre çok daha kolay üşür hale gelmesi yer alıyor.

Eğer eskiden hiç üşümediğiniz havalarda bile üşüyorsanız, cilt renginizde gözle görülür bir şekilde soluklaşmalar meydana geldiyse hiç vakit kaybetmeden folik asit değerleriniz başta olmak üzere gerekli öçümleri yaptırmanız gerekiyor.
Ağzınızın içinde yaralar oluşuyorsa ya da yediklerinizin tadını eskisi kadar çok alamıyorsanız...

Hücrelerin üremesi ve kendini yenilemesi açılan yaraların daha hızlı iyileşmesi açısından oldukça önemli. İşte bu durum folik asit eksikliğinde pek mümkün olmuyor ve açılan yaralar daha geç kapanırken ağız içi gibi hassas bölgelerde de yaralar kendini göstermeye başlayabiliyor.

Aynı şekilde dilimizin yapısında değişimler meydana gelebiliyor, bu da tat alma sıkıntıları yaşamamıza neden olabiliyor.
Nefes darlığı çekiyor ya da kalbinizle ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız...

Folik asit eksikliğinin neden olduğu en önemli durumun kırmızı kan hücrelerinin yeterince üretilememesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan oksijen eksikliği olduğunu öğrendik. İşte bu zorlu durumun sürekli olarak devam etmesi halinde, folik asitin en ciddi belirtilerinden nefes darlığı, kalp ritminde düzensizlikler, kalp çarpıntıları gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.

Böyle ciddi bir sorunla karşılaşırsanız hemen doktorunuza danışmanız büyük önem taşıyor, aman diyelim.
Ortada bir sebep yokken bile kendinizi depresif, mutsuz, üzüntülü hissediyorsanız...

Kırmızı kan hücrelerinin yeteri kadar üretilememesi ve buna bağlı olarak vücutta yeterli oksijenin dolaşamaması sinir sistemimiz için de oldukça yıpratıcı sonuçlar doğurabiliyor tabii ki. Eğer bildiğiniz hiçbir sebep yokken bile kendinizi depresif, üzgün, kızgın ya da mutsuz hissediyorsanız bunun sebebi de folik asit eksikliği olabilir.

Kısacası, siz siz olun, yukarıdaki belirtilerden birkaçı ya da hepsi sizde de varsa mutlaka doktorunuza danışın ve gerekli ölçümleri yaptırın. Eğer folik asit eksikliği ortaya çıkarsa ilk olarak tabii ki yine doktorunuzun önerdiği takviyeleri alın. Yine de yiyeceklerden de destek almak isterseniz folik asit bakımından zengin yiyeceklere de göz atabilirsiniz.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...