Uzmanlar uyarıyor: Gaz, hazımsızlık ve şişkinlik bu kanserin en belirgin habercisi!
Yılda 7 bin kişinin yakalandığı ve en çok kadınlarda görülen kanser türü, hazımsızlık ve şişkinlik problemiyle kendini gösteriyor. Semptomları arasında mide ağrısı da bulunan kanser çeşidi, alarm vermediğinden genellikle geç teşhis ediliyor. Dr. James Flanagan, bu kanser türü hakkında hayati uyarılarda bulunuyor.
Yeni bir çalışma, teşhis edilmede geç kalınan bir kanser çeşidi üzerinde duruyor. Semptomlarının hafife alındığı ancak teşhisinin basit olduğu yumurtalık kanseri, yaygın olarak kadınlarda görülüyor. Londra’daki Imperial College’den Araştırma Görevlisi Dr. James Flanagan, yumurtalık kanserinin erken tanısı için belirtileri ile ilgili bilgi verdi.
Dr. Flanagan, “Yapılan çalışmalar, yumurtalık kanserine yakalanan kadınların yakalanmadan 8 ay öncesine kadar hazımsızlık ve şişkinlik sorunu yaşadığını, buna ek olarak da ara ara mide ağrısı çektiğini ortaya koyuyor. Bu gibi şikayetler yaşayan bireylerin mutlaka doktor kontrolüne gitmeli, sorun devam ediyorsa kapsamlı bir taramadan geçmelidir.” ifadelerine yer verdi.
YUMURTALIK KANSERİ BELİRTİLERİ
Yumurtalık kanserinin birçok semptomu, irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi durumlara benzer olduğu için fark edilmesi zordur.
Şişkin mide ve sık şişkinlik hissi
Midede hazımsızlık ve yemeklerin ağıza geri gelmesi
Sık idrara çıkma ihtiyacı
Karın veya pelvik bölgenizdeki rahatsızlık
Yemek yerken çabuk doyma hissi
Mide ağrısı ve midede ağırlık hissi
Kabızlık
Mide bulantısı
YUMURTALIK KANSERİ TEDAVİSİ
Yumurtalık kanseri tedavisinde rahim ve yumurtalıkların tamamı alınmakla birlikte kanserin vücutta tutunma olasılığı olan tüm dokular alınır. Yapılan cerrahi müdahaleden sonra kemoterapi uygulanır. Kanserin evresi kaç olursa olsun cerrahi müdahaleye başvurulur. Eğer çıkarılacak kitlenin hayati organlara zarar verme riski varsa önce kemoterapi ile kitle küçültülür.
Bu uygulamanın ardından cerrahi yönteme geçilir ve kanserli kitle alınır. Ancak kanserli kitleler alındıktan sonra kanserin vücuttaki yayılımı durduysa kemoterapi tedavisi uygulanmayabilir. Ancak kanserin yayılımı devam ediyorsa kemoterapi ya da radyoterapi uygulamalarına başvurulur. Uygulanacak kemoterapi tedavisi kanserin evresine göre farklılık gösterir. Operasyondan sonra genellikle 6-9 kür olarak uygulanır.