Tgrt Haber

Genç yaşta beyazlayan saçlarınızın nedeni ortaya çıktı: Uzmanlar uzak durmanız gereken faktörü açıklıyor

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
16 Şubat 2023 16:47 - Güncelleme : 16 Şubat 2023 17:02
Genç yaşta beyazlayan saçlarınızın nedeni ortaya çıktı: Uzmanlar uzak durmanız gereken faktörü açıklıyor

Genç yaşta saçların beyazlaması hiç kimsenin istemeyeceği bir durum. Ancak bunun bilimsel olarak izahı mümkün. Saçların beyazlamasını tıbben durdurmak neredeyse imkânsız olsa da yavaşlatmak ve azaltmak yine sizin elinizde. Uzmanların bu konudaki uyarılarını öğrenmek için işte detaylar…

Saçlarınızın beyazlaması 30’larınızda başladıysa ortalama bir durumda ancak 20’lerde başladıysa erken beyazlama durumundadır ve 40’ınıza geldiğinizde muhtemelen saçlarınızın yüzde 70’i beyazlamış olacaktır. Uzmanlar saçların beyazlamasını durdurmak yerine saçların beyazlamasına neden olan faktörleri ortadan kaldırarak bu süreci normale çevirmenizi öneriyor. İşte saçların erken beyazlamasının gerçek sebepleri.

ERKEN BEYAZLAYAN SAÇLARIN NEDENİ

Bazı insanların saçlarının erken beyazlamasının nedeni melanin ile ilgilidir. Saçınızın belirli bir renge sahip olmasını sağlayan pigment budur. Ve daha az melanine sahip olduğunuzda, saçlarınız çok fazla melanine sahip olan insanlardan daha erken beyazlayacaktır. Gri saçta bu pigmentin miktarı azaltılmıştır, beyaz saçta melaninden tamamen yoksundur. Peki saçınızdaki melanin miktarı neden azalır? Yaşlandıkça melanin hücrelerine dönüşen kök hücre miktarı azalacaktır. Bu da saçınızın zamanla melaninini yavaş yavaş kaybedeceği anlamına gelir. Saçınızdaki melanin miktarı ve saçınızın yaşlanma şekli genlerinizle ilgilidir. Yani, eğer ebeveynleriniz erken yaşta ağarmışsa, muhtemelen siz de öyle olabilirsiniz.

Genç yaşta beyazlayan saçlarınızın nedeni ortaya çıktı: Uzmanlar uzak durmanız gereken faktörü açıklıyor

KİMYASAL İÇEREN SAÇ ÜRÜNLERİ

Şampuanlar ve saç kremleri gibi saç bakım ürünleri, melanin üretiminizi azaltan kimyasallar içerdiklerinden saçlarınızın erken beyazlamasına neden olabilir. Saç boyalarındaki ağartma maddeleri ve hidrojen peroksit bileşenleri, tekrar tekrar kullanıldıklarında saçı beyaz bırakabilir.

SİGARA İÇMEK

Sigara içmek sadece sağlığınıza zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda saçınıza da zarar verebilir. Sigara içtiğinizde kan damarlarınızı genişletirsiniz, bu da saç köklerinize giden kan akışını azaltır. Sigara dumanı solunduğunda, toksinleri saç köklerine zarar verebilir ve beklenenden daha erken beyaz saçlara neden olabilir.

STRES

Uzun süre kronik stresten muzdarip olduğunuzda, erken beyazlama yaşamanız daha olasıdır. Aile hayatınız ne kadar meşgul olursa olsun, ne kadar yorgun ve çok çalışıyor olursanız olun, stres saçlarınızı çok daha hızlı beyazlatır. Stres, saç köklerindeki kök hücre tükenmesiyle ilişkilendirilmiştir; başka bir deyişle, sürekli olarak kendinizi strese sokar ve kendinize içerlerseniz, beyaz saç geliştirme olasılığınız daha yüksektir.

DİYET

Saç beyazlaması dengesiz bir diyetle hızlandırılabilir. İşlenmiş gıdalar, soğuk içecekler ve çok fazla tuz ve şeker tüketenler, vücutta saçlarını beyazlatan serbest radikal üretim riskini artırır. Beyaz saçları önlemek ve saç sağlığınızı korumak için sağlıklı bir diyet uyguladığınızdan emin olun.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...