Tgrt Haber

"Gilaburu"nun faydaları bilimsel olarak kanıtlandı

30 Ekim 2018 12:57
"Gilaburu"nun faydaları bilimsel olarak kanıtlandı

Yoğunlukla Kayseri'nin Bünyan ilçesi ile civarında yetişen ve "gilaburu" bitkisi, böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliğinin bilimsel olarak kanıtlanmasıyla eczanelerde takviye edici gıda olarak satılıyor.

Özellikle böbrek taşı hastalarının yakından tanıdığı, Türkiye'nin  farklı bölgelerinde "gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü" gibi  çeşitli isimlerle anılan  gilaburu, içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla  "gençlik iksiri" olarak da anılıyor.

Üzüme benzeyen kırmızı meyvesi ve çalı şeklinde bitkisiyle bilinen  gilaburu, yöre halkı tarafından toplanıyor ve meyve suyu olarak tüketiliyor.

"Gilaburu"nun faydaları bilimsel olarak kanıtlandı

Ekim ayının ilk haftasında hasadı tamamlanan gilaburu, salamura olması  için şişelere doldurularak bekletiliyor. Kış aylarında meyvesi ezilen gilaburu  tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içiliyor.

Bazı firmalarca işlenen gilaburu, içecek olarak raflarda, lokantalarda  yerini alırken, ilçe halkı tarafından da yol kenarlarında satılıyor.

Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, , ilçeye özgü aromatik bir meyve olan gilaburunun tanıtımının yapılması  yönünde göreve geldikleri günden bu yana çeşitli çalışmalar yaptıklarını,  üreticileri bilgilendirdiklerini, şişelenmesini ve paket çayını hazırladıklarını  belirtti.

Coğrafi işaret için de başvuruda bulunduklarını hatırlatan Gülcüoğlu,  gilaburunun tıp otoriterilerinin de kabul ettiği birçok hastalığın tedavisinde  kullanıldığını dile getirdi.

Ankara Üniversitesi'nin gilaburu üzerinde çeşitli çalışmaları olduğunu  anlatan Gülcüoğlu, şunları kaydetti:

"Farmakognozi bilimiyle uğraşan bir grup araştırmacı, gilaburu  meyvesinin tıptaki yararına ilişkin ciddi çalışmalar yapıyor. Birçok hastalığa,  özellikle böbrek taşına, önleyici anlamda kanser hastalığına, tansiyona faydası  olduğu bilinen gilaburu, ABD'de tablet şeklinde satılıyor. Belediye olarak biz de  bu meyvenin hak ettiği değeri görmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ciddi  bir talep var, Türkiye içinde olduğu gibi yurt dışından da talep alıyoruz."

"Gilaburu, ABD'deki raflarda yerini aldı"

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Bölümü Öğretim  Üyesi Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan da gilaburu bitkisi üzerinde 2006 yılından bu  yana çalıştıklarını söyledi.

Bitkinin halk arasındaki geleneksel kullanımını bilimsel olarak  incelediklerini anlatan İşcan, şöyle konuştu:

"Biz halkın arasında bilinen faydalarını bilimsel temellere oturttuk.  Böbrek taşı düşürmesi özelliğinin klinik öncesi ve klinik çalışmaları yapıldı.  Böbrek taşı düşürdüğü doğrulandı bu çalışmalarla. Ağrı kesici etkisi de bilimsel  deneylerle doğrulandı. Bu bilimsel çalışmalar ışığında ürünü ticarileştirmek için  Ankara Üniversitesi Teknopark'ı bünyesinde bir şirket kurduk. Önce pilot üretim  yaptık, daha sonra da endüstriyel üretim yaptık. Bitkinin içindeki klorojenik  asit üzerinden bitkisel ekstreyi standart hale getirdik. Şu anda eczanelerde  satılıyor. İlk 30 bin kutuyu ürettik. ABD'deki İlaç ve Gıda Dairesinin  gerekliliklerine uyarak ham maddeyi ABD'ye ihraç ettik geçen yıl. ABD'de  'Gilaburu  PP' adıyla satılıyor. Kayseri'de yetişen bir bitki bugün ABD  raflarında. Tarım Bakanlığından onay alınmış takviye edici gıda olarak  satılıyor."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...