Göçmen merkezinde patlak verdi, İngiltere'de difteri alarmı
Kovid-19 pandemisini en yoğun şekilde yaşayan ve Maymun çiçeği vakalarının da sık görüldüğü İngiltere'de bu kez ölümcül difteri patlak verdi. İngiliz sağlık yetkilileri vakayı doğrularken vatandaşları uyardı.
İngiltere bir süredir salgın hastalıklarla mücadele ediyor. Kovid-19 pandemisinden en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen İngiltere’de Maymun çiçeği ve çocuk felci vakaları görülmüştü. İngiltere’de son olarak ölümcül olabilen difteri de ortaya çıktı. İngiltere sağlık yetkilileri difteri vakalarının tespit edildiğini onayladı. İngiltere’de difteri salgını doğrulandıktan sonra bir uyarı klavuzu yayımlandı.
DİFTERİ NEDİR? NASIL BULAŞIR
Yayımlanan uyarı yazısında “Cildi, burnu ve boğazı etkileyen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir” ifadeleri yer aldı. 1942'de İngiltere’de difteri için aşı önerilirken geçen yıl sadece on hastalık vakası görülmüştü. Hastalık, özellikle çocuklarda ciddi ve bazen ölümcül olabiliyor. Difteri öksürme, hapşırma veya yakın temas yoluyla buluşabiliyor. Ayrıca enfekte bir kişinin bardak, giysi veya çarşaflarını kullanıldığında virüs bulaşabiliyor.
GÖÇMEN MERKEZİNDE PATLAK VERDİ, UYUZ DA TESPİ EDİLDİ
En son vakalar bir sığınmacı merkezinde patlak verdiği ortaya çıktı. Ramsgate'deki bir havaalanındaki bir merkez, İngiltere'ye küçük teknelerle gelen yaklaşık 3.000 kişiye konaklama imkanı sağlıyor. The Guardian'ın bildirdiğine göre, yetkililer vakaların kesin sayısını teyit etmemekle birlikte az olduğunu söyledi. Göçmenler merkezlerde birbirine yakın, yerde, çadırlarda uyumak zorunda kalıyor. Sağlık görevlileri bunun enfeksiyon olasılığını artıracağını söylüyor. Kapasite olarak 1000 kişi için inşa edilen tesis, son zamanlarda 3000 göçmeni barındırıyor. Ancak, İngiltere'ye gelenlerin hastalığa karşı aşı olup olmadığı bilinmiyor. Ayrıca merkezde norovirüs ve uyuz da dahil olmak üzere başka hastalık salgınlarının da olduğu bildirildi.
UZMANLAR HÜKÜMETİ UYARDI: ÇOK TEHLİKELİ
Sağlık görevlileri salgının "çok endişe verici" olduğu konusunda uyardı. Medical Justice yardım kuruluşunda klinik danışman olan Dr. Liz Clark, "Bu ülkedeki çoğu pratisyen hekim hiç bir difteri vakası görmedi, bu yüzden bunu teşhis etmenin ne kadar sürdüğünü merak ediyorum. Hiç bir vaka görmedim. İnsanlar çok iyi olmayan koşullarda ve yakın çevrede yaşadıklarında, bununla temas etmiş olabilecek herkesin izini sürmek büyük bir görevdir" dedi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Manston'daki sahada küçük denilebilecek bir salgın olduğunu söyledi. "Tıbbi rehberlik ve protokoller takip edildi” diyen Manston, “Bakımımız altındaki kişilerin güvenliğini ve refahını son derece ciddiye alıyoruz ve vakaların kontrol altına alınmasını sağlamak ve etkilenen bireyleri desteklemek için sağlık uzmanları ve Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı ile yakın bir şekilde çalışıyoruz" dedi.
2018'den bu yana Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Endonezya, Hindistan, Güney Amerika ve Afrika gibi yerlerde vakalarda artış olduğunu bildirmişti.