Tgrt Haber

Gözleri yuvalarından çıkaran hastalığa karşı dikkat! Uzmanlar belirtilere karşı bilhassa kadınları uyarıyor

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
22 Aralık 2022 15:22 - Güncelleme : 22 Aralık 2022 16:54
Gözleri yuvalarından çıkaran hastalığa karşı dikkat! Uzmanlar belirtilere karşı bilhassa kadınları uyarıyor

Tiroid bezlerinin fazla çalışmasıyla ortaya çıkan, herkeste görülmesine karşın kadınlarda erkeklere oranla 10 kat daha yaygın olan zehirli guatr, tanıdık belirtilerle geliyor. Çoğu zaman fark edilmiyor ve tedavi edilmediğinde inme ve felç gibi tehlikeli sonuçlar doğuruyor. Peki bu sinsi hastalığın belirtileri ve tedavisi nedir? İşte detaylar…

Toplumda zehirli guatr olarak bilinen Hipertiroidi, özellikle kalp ritim bozuklukları, inme ve kemik erimesine neden olan ciddi bir sağlık problemidir. Başlangıç döneminde belirtileri hafif olan hastalık, gözlerin yuvalarından çıkacak kadar büyümesine ve korkunç bir görüntüye neden olur. Hastalık tedavi edilmeden kendi kendine düzelme göstermeyeceği gibi daha kötüye gidebilir. Uzmanlar, kendini çok da belli etmeyen bu hastalığın belirtileri ve tedavisiyle ilgili bilgi veriyor.

ZEHİRLİ GUATR (HİPERTROİD) NEDİR?

Toplumda zehirli guatr olarak da bilinen hipertiroidizm, tiroid bezinin fazla çalışmasıdır. Hastalığın en belirgin belirtileri arasında çarpıntı, terleme​, ellerde ince titreme, kilo kaybı, adet düzensizliği bulunur. İlaç tedavisi, atom tedavisi ve cerrahi olmak üzere üç farklı şekilde tedavi edilebilen hastalık kontrol altına alınmazsa kalpte ritim bozukluğu, inme ve kemik erimesi gibi hastalıklara sebep olur.

Gözleri yuvalarından çıkaran hastalığa karşı dikkat! Uzmanlar belirtilere karşı bilhassa kadınları uyarıyor

ZEHİRLİ GUATR (HİPERTROİD) BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtileri başlangıç döneminde fark edilmeyebilir çünkü hafif seyreder. En yaygın belirtisi sıcağa karşı hassasiyet ve tahammülsüzlüktür. Hastalar sağlıklı bireylerin üşüdüğü havalarda bile çok sıcaktan rahatsız olur. Diğer yaygın belirtiler ise şöyledir:

Çarpıntı

Terleme

Hızlı kilo kaybı

Gözlerde büyüme

Saç dökülmesi

Tırnaklarda tırnak ile et ayrımının belirginleşmesi

El ve ayaklarda titreme

Kadınlarda adet düzensizliği

İshal

Cinsel istek kaybı

ZEHİRLİ GUATR (HİPERTROİD) TEDAVİSİ

Hipertiroidi tedavisine tiroitte hormon üretimini azaltan ilaçlar ile başlanır. 2 ay içinde tiroid hormonları normal seviyelere iner. Hastanın şikayetleri kaybolur. 3 ayrı tedavi seçeneği ile yola devam edilebilir.

İlaç tedavisinin devamı,

Radyoaktif iyot tedavisi,

Cerrahi tedavidir.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...