Gözleri yuvalarından çıkaran hastalığa karşı dikkat! Uzmanlar belirtilere karşı bilhassa kadınları uyarıyor
Tiroid bezlerinin fazla çalışmasıyla ortaya çıkan, herkeste görülmesine karşın kadınlarda erkeklere oranla 10 kat daha yaygın olan zehirli guatr, tanıdık belirtilerle geliyor. Çoğu zaman fark edilmiyor ve tedavi edilmediğinde inme ve felç gibi tehlikeli sonuçlar doğuruyor. Peki bu sinsi hastalığın belirtileri ve tedavisi nedir? İşte detaylar…
Toplumda zehirli guatr olarak bilinen Hipertiroidi, özellikle kalp ritim bozuklukları, inme ve kemik erimesine neden olan ciddi bir sağlık problemidir. Başlangıç döneminde belirtileri hafif olan hastalık, gözlerin yuvalarından çıkacak kadar büyümesine ve korkunç bir görüntüye neden olur. Hastalık tedavi edilmeden kendi kendine düzelme göstermeyeceği gibi daha kötüye gidebilir. Uzmanlar, kendini çok da belli etmeyen bu hastalığın belirtileri ve tedavisiyle ilgili bilgi veriyor.
ZEHİRLİ GUATR (HİPERTROİD) NEDİR?
Toplumda zehirli guatr olarak da bilinen hipertiroidizm, tiroid bezinin fazla çalışmasıdır. Hastalığın en belirgin belirtileri arasında çarpıntı, terleme, ellerde ince titreme, kilo kaybı, adet düzensizliği bulunur. İlaç tedavisi, atom tedavisi ve cerrahi olmak üzere üç farklı şekilde tedavi edilebilen hastalık kontrol altına alınmazsa kalpte ritim bozukluğu, inme ve kemik erimesi gibi hastalıklara sebep olur.
ZEHİRLİ GUATR (HİPERTROİD) BELİRTİLERİ
Hastalığın belirtileri başlangıç döneminde fark edilmeyebilir çünkü hafif seyreder. En yaygın belirtisi sıcağa karşı hassasiyet ve tahammülsüzlüktür. Hastalar sağlıklı bireylerin üşüdüğü havalarda bile çok sıcaktan rahatsız olur. Diğer yaygın belirtiler ise şöyledir:
Çarpıntı
Terleme
Hızlı kilo kaybı
Gözlerde büyüme
Saç dökülmesi
Tırnaklarda tırnak ile et ayrımının belirginleşmesi
El ve ayaklarda titreme
Kadınlarda adet düzensizliği
İshal
Cinsel istek kaybı
ZEHİRLİ GUATR (HİPERTROİD) TEDAVİSİ
Hipertiroidi tedavisine tiroitte hormon üretimini azaltan ilaçlar ile başlanır. 2 ay içinde tiroid hormonları normal seviyelere iner. Hastanın şikayetleri kaybolur. 3 ayrı tedavi seçeneği ile yola devam edilebilir.
İlaç tedavisinin devamı,
Radyoaktif iyot tedavisi,
Cerrahi tedavidir.