Gözlerinizi dürbün gibi yapacak yemiş! Selülitleri yok ediyor, bağışıklığı çelik gibi yapıyor!
Antep fıstığı neredeyse herkes tarafından sevilerek tüketilen bir kuruyemiş. Özel aroması ve lezzetli tadıyla birçok tatlının da ana maddesi olarak kullandığımız Antep fıstığının vücut sağlığına olan faydalarına ise paha biçilemiyor. O halde sizin için araştırdığımız Antep fıstığı hakkında biraz bilgi verelim. Antep fıstığının faydaları nelerdir? Antep fıstığı nasıl yetişir? Antep fıstığının kalorisi kaçtır? Antep fıstığı ezmesi nasıl yapılır? Sorularının cevabı haberimizin devamında…
Antep fıstığı isminden de anlaşılabileceği gibi çoğunlukla Antep şehrinde yetişen son derece lezzeti ve besleyici bir kuruyemiş. İçeriğindeki bileşenler sayesinde hastalıklara karşı kalkan görevi gören Antep fıstığı, yüksek potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürüyor, sıvı kaybını dengeliyor, ödemi vücuttan atmaya yardımcı oluyor ve selülitli bölgelerdeki selülit görünümüne neden olan dolaşım bozukluğuna meydan okuyor.
ANTEP FISTIĞININ KALORİSİ KAÇTIR? BESİN DEĞERİ NEDİR?
100 gram Antep fıstığı 562 kaloriye sahiptir. Tüm analizleri yapılmış 100 gram Antep fıstığında; 136,31 mg kalsiyum, 146,38 mg magnezyum, 17,08 mg sodyum, 759.21mg potasyum, 504 mg fosfor, 3,23 mg demir, 1,49 mg bakır ve 2,47 mg çinko olarak bulunuyor. Ayrıca, içeriğinde kalsiyum, potasyum, fosfor, A ve C vitaminlerini barındıran Antep fıstığı, son derece sağlıklı ve faydalı bir kuruyemiştir. B6 vitamini bakımından çok zengin olan besinin, B1 vitamini oranı da yüksektir.
ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Bileşiminde bulunan lutein ve zeaksantin antioksidanlarıyla özellikle göz sağlığı açısından çok önemli. Gözlerdeki retina bozuklarını onarıyor ve görüşü keskinleştiriyor.
Bünyesinde barındırdığı B6 vitamini sayesinde kan şekeri dengesizliğini düzenliyor ve kan hücrelerine oksijen taşımakta rol alıyor.
Damar sağlığının gelişiminde önemli bir rol oynuyor. İçerisindeki L-arjinin aminoasidi ile kan basıncını düzenlemeye yardımcı oluyor.
Kolesterol seviyesini düşürerek koroner kalp hastalıkları riskini en aza indiriyor.
İçeriğindeki çoklu ve tekli yağ asitleri sayesinde cildi doğal yoldan nemlendirmeye yardımcı oluyor ve cilt yaşlanmasına engel oluyor.
Yüksek potasyum içeriğiyle sıvı kaybını dengeliyor, ödemi vücuttan atmaya yardımcı oluyor ve selülitli bölgelerdeki selülit görünümüne neden olan dolaşım bozukluğunu iyileştiriyor.
ANTEP FISTIĞI NASIL YETİŞİR?
Antep fıstığı ağacı, -10 derece ile 48 derece arasında yaşayabilen ve uçurumlu sıcaklık değişimlerine dayanabilen muazzam bir ağaçtır. Antep fıstığı ağacı soğuğu da sıcağı da seven bir bitki olduğu için hem Akdeniz hem de çöl ikliminde yetiştirilebiliyor. Ülkemizde, yaz sıcaklığının 40-45 derece aralığında olduğu bölgelerde yüksek verimle Antep fıstığı üretimi yapılabiliyor. Oldukça dayanıklı bir ağaç olan Antep fıstığı ağacı, donuk kış mevsiminde de büyük ölçüde etkilenmiyor.
ANTEP FISTIĞI NEREDE YETİŞİR?
Anavatanı Orta Doğu ülkeleri olan Antep fıstığının diğer adı Şam fıstığıdır. İran Antep fıstığı ağacı yetiştiriciliği konusunda birinci sıradaki ülke. Onun hemen ardından ise Amerika Birleşik Devletleri geliyor. ABD’de Antep fıstığı ağacı, özellikle iklim şartlarının yeterliliği nedeniyle Kaliforniya eyaletinde yapılıyor. Dünyada Antep fıstığı ağacı yetiştiriciliği ve üreticiliğinde ise ülkemiz üçüncü sırada bulunuyor. İsminden de anlaşılabileceği gibi Antep fıstığının en fazla yetiştirildiği şehir, Gaziantep olarak biliniyor. Gaziantep’i sırasıyla Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman ve Diyarbakır şehirleri takip ediyor.
ANTEP FISTIĞI EZMESİ NASIL YAPILIR?
100 gram Antep fıstığı
200 gram pudra şekeri
Yarım kahve fincanı su
YAPILIŞI
Fıstıkları yağlı kâğıt serili fırın tepsisine alın ve fırını 185 derece ısıtın. Fırına verdiğiniz fıstıkları 10 dakika kadar ısıtın. Isıttığınız fıstıkları blenderden geçirin. Daha sonra pudra şekeri ekleyin ve suyunu döküp karıştırın. Tüm malzemeler hamur kıvamına geldiğinde derin bir kabın içine aktarın ve yoğurun. Daha sonra streç filme sarıp ve rulo yapın. Buzdolabında dinlendirdikten sonra istediğiniz şekilde dilimleyerek servis yapabilirsiniz.