Tgrt Haber

Zeytinyağı ve badem yağı ile bronzlaşmak cilde zarar veriyor! Güneş yanıklarına yoğurt bile sürmeyin!

08 Ağustos 2022 15:18 - Güncelleme : 08 Ağustos 2022 15:42
Zeytinyağı ve badem yağı ile bronzlaşmak cilde zarar veriyor! Güneş yanıklarına yoğurt bile sürmeyin!

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Haşal, güneş yanıklarına karşı yoğurt sürülmesinin hiçbir tedavi edici özelliği olmadığını, zeytinyağı ve badem yağı gibi yağlarla bronzlaşmaya çalışmanın ise cildi haşlamaktan başka bir işe yaramadığını belirtiyor. İşte güneş yanıklarıyla mücadele etmenin etkili yöntemleri…

Atatürk Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Haşal, güneş yanıklarının doğru uygulamalarla tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Vücuda yoğurt sürmenin doğru bir yöntem olmadığını söyleyen Eda Haşal, insanların denizden çıktıktan sonra vücutlarının rahatlaması için ve güneşten korundukları düşüncesiyle sürdükleri yoğurdun koruma gibi bir özelliğinin bulunmadığını aksine süt ürünlerindeki bakterilerin enfeksiyonları tetikleyebileceğini ve bunları kesinlikle önermediklerini belirtiyor.

GELENEKSEL YAKLAŞIMLARDAN UZAK DURUN!

Vücuda yoğurt, zeytinyağı, badem yağı ve çeşitli yağlar sürmek geleneksel yaklaşım olarak değerlendiren Haşal, güneşten korunmak için sağlıklı olan ve cildi koruyan ajanların kaliteli güneş kremleri, penye ve pamuklu kıyafetler olduğunu bildiriyor. Denize girerken özellikle çocuklar için ultraviyole özellikli mayolar tercih edilmesi gerektiğini ve UV ışınlarının çok daha düşük olduğu saat 17:00’dan sonra güneşe çıkılmasını belirtiyor.

Zeytinyağı ve badem yağı ile bronzlaşmak cilde zarar veriyor! Güneş yanıklarına yoğurt bile sürmeyin!

GÜNEŞ YANIĞI​ BELİRTİLERİ

Güneş yanığının en belirgin özelliği kızarıklık, acı ve ağrı veren cilt yüzeyidir. Ayrıca cilt şişebilir ve kaşınabilir.  İleri derecedeki cilt yanıklarında içi su dolu kabarcıklar da görülür. Eğer ağrı çok şiddetliyse doktora başvurulmalıdır. Diğer belirtiler ise şu şekildedir.

Ateş

Titreme

Bulantı ve kusma

Baş ağrısı

Boyun tutulması

SOĞUK MÜDAHALEDE BULUNUN

Güneş yanıklarında cildin yeterince soğuk tutulması ve soğutulması önem taşıyor. Cilde soğuk tatbik etmek acıyı hafifletiyor ve iltihabı önlüyor. Soğuk suyla ıslatılmış havlu kullanmak yanıklara iyi gelebiliyor. Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat boyunca ve yanık bölgedeki acı kesilinceye kadar devam edilmesi gerekiyor.  Güneş yanığı sebebiyle cilt ciddi miktarda sıvı kaybettiği için bol bol su tüketmek gerekiyor.

Papatya veya aloe vera içeren ürünler iltihap giderici özelliklere sahiptir ve yanık bölgeyi iyileştirebilir. Ancak yanıklar ileri düzeyde ise bir sağlık kuruluşuna gidilmeli ve bir uzmanın tavsiyesiyle ilaç ve merhem kullanılmalıdır.

GÜNEŞTEN KORUNMA METOTLARI 

Öncelikle penye ve pamuklu güneş koruyucu giysiler kullanın ve kaliteli güneş koruyucu kremler tercih edin.

Sağlıklı beslenmeye ve bol sıvı tüketmeye çok dikkat edin.

Sabah 10:00 ila ikindi vakti 17:00 arasında güneşe çıkmayın bu saatten sonra güneş UV oranı yüzde 80 oranında azalıyor.

Su, kar, kum, beton, parlak binalar ve beyaz boyalı alanlar gibi yansıtıcı yüzeylerden uzak durun.

Solaryum ışıkları yüksek UV ışını bulundurduğundan bu lambalardan uzak durun. Bazı uzmanların inancına göre 15- 30 dakikalık solaryum tüm gün güneşlenmek kadar tehlikeli olabiliyor.

Kaynak: İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...