Hamileler koronavirüs aşısı olabilir mi? Hamilerin aşı olması güvenli mi?
Koronavirüs pandemisi devam ederken Covid-19 aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Aşı olmak isteyen hamileler ''Hamileler aşı olabilir mi? Covid-19 aşısı hamileler için güvenli mi? Aşı düşük yapar mı?'' sorularının cevabını merak ediyor.
Türkiye’de güncel olacak 107 milyon 321 bin 236 kişi aşı oldu. Bunlardan 43 milyon 250 bin 884 kişisi ikinci doz olarak kayıtlara geçti. Koronavirüs pandemisine karşı en güçlü silah olduğu belirtilen Koronavirüs aşısı hakkında uzmanlar her gün açıklama yapıyor. Koronavirüs varyantlarının çoğalması, varyantların bulaş hızının fazla olması, hastalığın daha ağır geçmesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar her gün aşı olma çağrısında bulunuyor. Aşı çalışmaları devam ederken hamile olan kadınlar Koronavirüs aşısı olup olamayacakları konusunda doğru bilgiye ulaşmaya çalışıyor. Peki hamileler koronavirüs aşısı olabilir mi? Hamilelerde Covid-19 aşısı yan etkileri nelerdir? Koronavirüs aşısı hamileler için güvenli mi?
HAMİLELER KORONAVİRÜS AŞISI OLABİLİR Mİ?
Aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bakanlığı aşı karşıtı ve aşı konusunda tedirgin olanlar için aşıya teşvik kampanyalarını sürdürüyor. Özellikle sosyal medyada devam eden dezenformasyon nedeniyle aşı hakkında birçok asılsız iddia hızla yayılıyor. Bebek sahibi olmaya aday hamileler aşı olup olmamak konusunda kararsız kalırken son günlerde uzmanlar arka arkaya bilgilendiren açıklamalarda bulundular. ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hamile kadınların aşı olması konusunda tedirgin olmamaları gerektiğini belirtti. Hamilelerin koronavirüs aşısı olması konusunda tavsiyelerde bulundu. ABD’li uzmanlar Covid-19 aşısının son derece güvenli ve etkili olduğunu savundu. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri direktörü DR. Rochelle Wallansky ortaya çıkan varyatlar nedeniyle hamilelerin risk altında olduğunu ve acil bir şekilde aşılanmaları gerektiğini ifade etti.
SAĞLIK BAKANLIĞI HAMİLELERE KORONAVİRÜS AŞISI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI
Aşı olmak konusunda kararsız kalan anne adayları için Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık "Gebelikte inaktif ve mRNA aşısının uygulanmasına ilişkin veriler incelendiğinde gebelere aşı uygulaması tavsiye edilmektedir. Aşılar gebelik öncesinde ve gebeliğin başlangıcından itibaren her dönemde uygulanabilir" ifadelerini kullandı.
Özellikle Delta varyantı nedeniyle vaka sayılarının arttığını ve ölüm oranlarının arttığını belirten CDC, aşı olamayan hamile kadınların, Koronavirüse bağlı düşük, ölü doğum ve ciddi hastalıklar konusunda tehlikede olduklarını duyurdu. Hamilelerin aşı konusunda tedirgin olması nedeniyle hamilelerin aşı olma oranının düşük olduğunu belirten uzmanlar, aşının faydalarının Koronavirüsün zararlarında daha ağır bastığını belirtti.
KORONAVİRÜS AŞISI DÜŞÜK YAPAR MI?
Aşılama çalışmalarına katılmayan ve aşı konusunda tedirgin olan hamileler ''Koronavirüs aşısı düşük yapar mı?'' sorusunun yanıtını arıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yapılan açıklamaya göre Koronavirüs aşının böyle bir yan etkisi bulunmuyor. CDC tarafından yapılan araştırmanın verilerine göre, 20 haftalık hamilelikten önce en az bir doz Pfizer/BioNTech veya Moderna aşısı olanların düşük yapma riskinde herhangi bir artış olmadığı öğrenildi. İngiltere Tıp Dergisi tarafından yayınlanan makaleye göre Koronavirüs aşısı olan hamilelerde görülen yan etkiler ile hamile olmayan kadınlarda görülen etkiler birbirine benzerlik gösteriyor. Adet düzensizliği, düşük veya kalp rahatsızlığı koronavirüs aşısı olan kadınlarda aşı olduktan sonra artış göstermediği belirtildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun, bağışıklık sistemi zayıf vatandaşları daha sert etkilediğini vurguladı. Koca, "Bu durumda olan vatandaşlarımızın aşılarını tamamlamak üzere özel bir çalışma yürütüyoruz. Benzer durumda gebelerimizin de hastalığa yakalanmalarında artış yaşanmıştır. Bu salgının seyrinde yeni bir durum. Gebelerimizin aşı olmalarında bir tereddüt olmaması gerektiği bir kere daha bilim kurulumuzca ortaya konmuştur. Anne adaylarımız tereddüt etmeden aşılarını olmalılar" açıklamasında bulundu.
EMZİREN ANNELER KORONAVİRÜS AŞISI OLABİLİR Mİ?
Koronavirüs aşısı konusunda tedirgin olan bebek sahibi anneler emzirme döneminde aşı olup olamayacağını merak ediyor. Uzmanlar emziren ve bebek sahibi olmayı planlayan kadınları koronavirüs aşısı olmalarında bir güvenlik riski olmadığını belirtti. Koronavirüsün ağır ve ölümcül risklerinin emziren, çocuk saihib olmayı düşünen ve hamile kadınlar için çok daha fazla olduğunu belirtti.
Koronavirüs pandemisinin son bulması için tek çarenin toplum bağışıklığının sağlanmasını olduğu vurgulayan uzmanlar, bunun içinde aşı çalışmalarının sıkı bir şekilde yapılması gerektiğini söylüyor. Bilim insanları Covid-19 aşısı hakkında ortaya atılan asılsız iddiaları çürütürken diğer yandan toplumu doğru bilgilenmek için açıklamalarda bulunuyor. Komplo teorileri konusunda halkı uyaran Sağlık Bakanlığı aşı teşvik kampanyalarını sürdüyor. Hamileler koronavirüs aşısı olabilir mi? Koronavirüs aşısı düşük yapar mı? sorularını cevapladık. Siz de görüşlerinizi yorumlara yazarak bize iletebilirsiniz.
HAMİLELER COVİD-19'A YAKALANIRSA NE OLUR?
Uzmanlar hamilelerin aşı olmasını önerirken Covid-19 hastalığının hamile kadınlarda hamile olmayanlara göre daha tehlikeli ve ağır seyredeceğini belirtti. Elde edilen veriler, Covid-19 hastalığı hamilelelerde yüzde 70 oranında daha tehlikeli geçiyor. Koronavirüs hamile kadınlarda daha fazla akciğer tutumu ve ağır zatürre hastalıklarına sebep oluyor.
HAMİLELER NE ZAMAN AŞI OLMALIDIR?
Bilim Kurulu'nun ardından açıklama yapan Fahrettin Koca, hamilelerin Covid-19 aşısı olmasında bir sıkıntı olmadığını ifade etti. Uzmanlar hamile kadınların aşı olmasında bir sakınca olmadığını ancak tereddüt yaşayan kadınların 3 aydan sonra aşı yaptırabileceklerini belirtti. Uzmanlar aynı zamanda gebe kalmayı düşünen kadınların hamilelikten önce aşı olması gerektiğini açıkadı. İlk dozunu olan hamileler ise ikinci dozlarını 12 haftadan sonra yaptırabilir.