Koronavirüs pandemisi devam ederken Covid-19 aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Aşı olmak isteyen hamileler ''Hamileler aşı olabilir mi? Covid-19 aşısı hamileler için güvenli mi? Aşı düşük yapar mı?'' sorularının cevabını merak ediyor.
Türkiye’de güncel olacak 107 milyon 321 bin 236 kisi asi oldu. Bunlardan 43 milyon 250 bin 884 kisisi ikinci doz olarak kayitlara geçti. Koronavirüs pandemisine karsi en güçlü silah oldugu belirtilen Koronavirüs asisi hakkinda uzmanlar her gün açiklama yapiyor. Koronavirüs varyantlarinin çogalmasi, varyantlarin bulas hizinin fazla olmasi, hastaligin daha agir geçmesi nedeniyle Saglik Bakanligi ve uzmanlar her gün asi olma çagrisinda bulunuyor. Asi çalismalari devam ederken hamile olan kadinlar Koronavirüs asisi olup olamayacaklari konusunda dogru bilgiye ulasmaya çalisiyor. Peki hamileler koronavirüs asisi olabilir mi? Hamilelerde Covid-19 asisi yan etkileri nelerdir? Koronavirüs asisi hamileler için güvenli mi?
Asilama çalismalari tüm hiziyla devam ediyor. Saglik Bakanligi asi karsiti ve asi konusunda tedirgin olanlar için asiya tesvik kampanyalarini sürdürüyor. Özellikle sosyal medyada devam eden dezenformasyon nedeniyle asi hakkinda birçok asilsiz iddia hizla yayiliyor. Bebek sahibi olmaya aday hamileler asi olup olmamak konusunda kararsiz kalirken son günlerde uzmanlar arka arkaya bilgilendiren açiklamalarda bulundular. ABD'de Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hamile kadinlarin asi olmasi konusunda tedirgin olmamalari gerektigini belirtti. Hamilelerin koronavirüs asisi olmasi konusunda tavsiyelerde bulundu. ABD’li uzmanlar Covid-19 asisinin son derece güvenli ve etkili oldugunu savundu. ABD Hastalik Kontrol ve Korunma Merkezleri direktörü DR. Rochelle Wallansky ortaya çikan varyatlar nedeniyle hamilelerin risk altinda oldugunu ve acil bir sekilde asilanmalari gerektigini ifade etti.
Asi olmak konusunda kararsiz kalan anne adaylari için Saglik Bakanligi açiklama yapti. Bakanlik "Gebelikte inaktif ve mRNA asisinin uygulanmasina iliskin veriler incelendiginde gebelere asi uygulamasi tavsiye edilmektedir. Asilar gebelik öncesinde ve gebeligin baslangicindan itibaren her dönemde uygulanabilir" ifadelerini kullandi.
Özellikle Delta varyanti nedeniyle vaka sayilarinin arttigini ve ölüm oranlarinin arttigini belirten CDC, asi olamayan hamile kadinlarin, Koronavirüse bagli düsük, ölü dogum ve ciddi hastaliklar konusunda tehlikede olduklarini duyurdu. Hamilelerin asi konusunda tedirgin olmasi nedeniyle hamilelerin asi olma oraninin düsük oldugunu belirten uzmanlar, asinin faydalarinin Koronavirüsün zararlarinda daha agir bastigini belirtti.
Asilama çalismalarina katilmayan ve asi konusunda tedirgin olan hamileler ''Koronavirüs asisi düsük yapar mi?'' sorusunun yanitini ariyor. ABD Hastalik Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafindan yapilan açiklamaya göre Koronavirüs asinin böyle bir yan etkisi bulunmuyor. CDC tarafindan yapilan arastirmanin verilerine göre, 20 haftalik hamilelikten önce en az bir doz Pfizer/BioNTech veya Moderna asisi olanlarin düsük yapma riskinde herhangi bir artis olmadigi ögrenildi. Ingiltere Tip Dergisi tarafindan yayinlanan makaleye göre Koronavirüs asisi olan hamilelerde görülen yan etkiler ile hamile olmayan kadinlarda görülen etkiler birbirine benzerlik gösteriyor. Adet düzensizligi, düsük veya kalp rahatsizligi koronavirüs asisi olan kadinlarda asi olduktan sonra artis göstermedigi belirtildi.
Saglik Bakani Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun, bagisiklik sistemi zayif vatandaslari daha sert etkiledigini vurguladi. Koca, "Bu durumda olan vatandaslarimizin asilarini tamamlamak üzere özel bir çalisma yürütüyoruz. Benzer durumda gebelerimizin de hastaliga yakalanmalarinda artis yasanmistir. Bu salginin seyrinde yeni bir durum. Gebelerimizin asi olmalarinda bir tereddüt olmamasi gerektigi bir kere daha bilim kurulumuzca ortaya konmustur. Anne adaylarimiz tereddüt etmeden asilarini olmalilar" açiklamasinda bulundu.
Koronavirüs asisi konusunda tedirgin olan bebek sahibi anneler emzirme döneminde asi olup olamayacagini merak ediyor. Uzmanlar emziren ve bebek sahibi olmayi planlayan kadinlari koronavirüs asisi olmalarinda bir güvenlik riski olmadigini belirtti. Koronavirüsün agir ve ölümcül risklerinin emziren, çocuk saihib olmayi düsünen ve hamile kadinlar için çok daha fazla oldugunu belirtti.
Koronavirüs pandemisinin son bulmasi için tek çarenin toplum bagisikliginin saglanmasini oldugu vurgulayan uzmanlar, bunun içinde asi çalismalarinin siki bir sekilde yapilmasi gerektigini söylüyor. Bilim insanlari Covid-19 asisi hakkinda ortaya atilan asilsiz iddialari çürütürken diger yandan toplumu dogru bilgilenmek için açiklamalarda bulunuyor. Komplo teorileri konusunda halki uyaran Saglik Bakanligi asi tesvik kampanyalarini sürdüyor. Hamileler koronavirüs asisi olabilir mi? Koronavirüs asisi düsük yapar mi? sorularini cevapladik. Siz de görüslerinizi yorumlara yazarak bize iletebilirsiniz.
Uzmanlar hamilelerin asi olmasini önerirken Covid-19 hastaliginin hamile kadinlarda hamile olmayanlara göre daha tehlikeli ve agir seyredecegini belirtti. Elde edilen veriler, Covid-19 hastaligi hamilelelerde yüzde 70 oraninda daha tehlikeli geçiyor. Koronavirüs hamile kadinlarda daha fazla akciger tutumu ve agir zatürre hastaliklarina sebep oluyor.
Bilim Kurulu'nun ardindan açiklama yapan Fahrettin Koca, hamilelerin Covid-19 asisi olmasinda bir sikinti olmadigini ifade etti. Uzmanlar hamile kadinlarin asi olmasinda bir sakinca olmadigini ancak tereddüt yasayan kadinlarin 3 aydan sonra asi yaptirabileceklerini belirtti. Uzmanlar ayni zamanda gebe kalmayi düsünen kadinlarin hamilelikten önce asi olmasi gerektigini açikadi. Ilk dozunu olan hamileler ise ikinci dozlarini 12 haftadan sonra yaptirabilir.