Tgrt Haber

Hastalıkları teşhiste çığır açan yöntem! Hastalık ortaya çıkmadan yakalıyor, sadece 2-3 dakika sürüyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
14 Ekim 2023 12:21 - Güncelleme : 14 Ekim 2023 12:37

Gelişen teknoloji hastalıkların erken tehisini sağlıyor. Vücutta bulunan proteinler, genleri oluşturan DNA ve RNA moleküllerin incelenmesiyle hastalıklar çok erken evrede hatta yakalanmadan teşhis edilebilecek. TGRT Haber’de Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Bekir Salih, 2-3 dakikada hastalıklara yakalanmadan teşhisin konulabileceğini söyledi. 

Hastalıklar ortaya çıkmadan teşhis edilebiliyor.

Hastalığa yakalanmadan teşhis konulacak, böylece tedavi​ süreci erken başlayacak. Gelişen teknoloji insanlığı hastalıklara karşı daha dirençli hale getirecek. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Salih, TGRT Haber’de muhabir Aleyna Doğan ile kameraman Atilla Uslu detayları paylaştı. Prof. Dr. Salih, şunları söyledi: “Analiz süresini inanılmaz derecede kısaltıyor. Hastalık​ öncesi birkaç yıl önceki başlangıçları görebiliyor. Erken tanı yapılabiliyor.”

2-3 DAKİKADA TEŞHİS 

Hastalıklar artık erken evrede teşhis edilebiliyor. Peki bu testler nasıl gerçekleştiriliyor? Alınan örnekler görmüş olduğunuz bu kitlerin üzerine konuluyor ve ardından cihazların içerisine yerleştiriliyor. İşte bu sayede oluşabilecek hastalıklar 2-3 dakika içerisinde belirlenebiliyor. Salih, “Bu sistem vakum altında çalışan bir sistem. Bütün örnekleri buraya vermeye çalışıyoruz. Yavaş yavaş sistemimizi göndereceğiz. Bakın kamera tarıyor. Lazerle örnekleri analize hazır hale getiriyor” dedi. 

2-3 dakikada hastalık teşhisi

ERKEN EVREDE HASTALIK YAKALANIYOR 

Kütle spektrometresi yöntemiyle proteinlerin molekül bazında miktar ve tür tayini yapılıyor. Proteinlerin yanısıra genleri oluşturan DNA ve RNA molekülleri ölçülerek çok erken evrelerde hızlı bir biçimde hastalık tanımlaması gerçekleştiriliyor. Hatta hastalığa yakalanmadan önce potansiyel riskler tespit edilip önlem alınabiliyor. 

NASIL TEŞHİS EDİLİYOR? 

Bu cihazlar en düşük madde miktarını analiz edebiliyor. Hastalık şu an görülemeyebilir ancak birkaç yıl önce başlangıçları görülebilir. Erken tanı yapılabilir. Siz hastalığa yakalandığınız zaman erken tanı yapılınca tedavisi daha kolay. Bu dünyanın şu an istediği temel kriter.

Hacettepe Üniversitesi de yurt dışından getirilen kütle spektrometrisi cihazı ile buna ilişkin testleri gerçekleştiriyor Hastanın beyinden alınan sıvı örneği veya damardan alınan kan örneği ile hastalıklar önceden tespit ediliyor.  Uygulanan testler sayesinde nadir görülen hastalıklara dahi kısa sürede tanı konulabiliyor. 

Yapılan çalışmalar sayesinde artık oluşabilecek. Hastalıklar 3 dakika içinde teşhis edilebilecek. Yani hastalığa henüz yakalanmadan erken tedavi ile önlem alınabilecek.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...