Hastaneler doldu taştı! Prof. Dr. Bülent Ertuğrul'dan virüs uyarısı: Mutasyona uğruyorlar, kış boyu bir kaç kez hasta olmak mümkün
Kış gelmesiyle birlikte hastalıklar da arttı. Bir yandan Covid-19 ile mücadele sürerken diğer yandan enflüanza başta olmak üzere pek çok virüs dolaşımda… Ancak bu kez geçen yıllara göre hastalıklar daha ağır ve uzun seyrediyor. Bu yüzden hastaneler doldu taştı. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Bu kış bir kaç kez hasta olmak mümkün" dedi.
Son günlerde bir yandan Covid-19 ile mücadele devam ederken öte yandan üst solunum yollarında artış yaşanıyor. Ancak geçen yıllara oranla bu yıl üst solunum yolları bir türlü geçmek bilmiyor, hem uzun hem de ağır seyrediyor. Bu durum şimdiden hastanelerin dolup taşmasına neden oldu. Ayrıca Covid-19 vakalarında artışla birlikte yeni bir salgın yaşanma ihtimali de yükseliyor. TGRT Haber’de enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, dolaşımda bir çok virüs olduğuna dikkat çekerek “Enflüanzanın neden olduğu grip daha ağır ve uzun seyrediyor. Çok sık mutasyona uğradığı için kış boyu birkaç kez hasta olunabilir” uyarısında bulundu.
“DOLAŞIMDA BİRÇOK VİRÜS VAR! YÜZDE 80'I ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU”
“Yeni bir salgın gündemde değil” diyen Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, toplumdaki görülen vakaların yüzde 80’ının üst solunum enfeksiyonu olduğunu ve bunun virüslerden kaynaklandığını söyledi. Ertuğrul, toplumda dolaşımda olan virüsleri ve hastalıkların belirtilerini şöyle sıraladı: “En bilineni enflüanza ki gribe neden olan virüstür. Grip belirtisi ateş, boğaz ağrısı, eklem ve kas ağrısıdır. Risk grubundaki kişilerde akciğerleri tutarak zatürreye neden olur ve bu yüzden ölümcül olabilir. Geri kalansa ise üşütmeye ve nezleye bağlıdır. Bunlar da göz yaşarması, kırgınlık, iştahsızlık, burun akıntısı, hafif ateş seyreder. Rinovirüs, adenovirüs, restaurar virüsleri bunlara neden olur var. Bu tür virüslerin hepsinin dolaşımda. Bir de bunun üzerine Covid-19’da eklendi" dedi.
Ertuğrul, son 2 yıldır maske ve mesafe ile tüm virüslerden korunulduğunun altını çizerek "2 yıl boyunca vücut bu virüslerle karşılaşmayarak bunları unuttu. Normalde enflüanza bu virüs Kasım ayında ve bir de Şubat ayında pik yapar. Normal yaşanan süreçlerdir. Doğal olarak hastalık hem uzun hem de ağır geçiyor” ifadelerini kullandı.
KIŞ BOYU BİR KAÇ KEZ GRİP OLMAK MÜMKÜN
Enflüanzanın sık mutasyon geçirdiğinin altını çizen Ertuğrul, “Bu virüslerin bu varyantları ile yeniden enfekte olma durumumuz var. Grip aşısı olsak da veya bağışıklık kazansak da virüsün diğer mutasyonları ile enfekte olabiliriz. Kış boyunca tekrar tekrar hastalığı geçirme ihtimali var. Bunu önlemenin yolu bağışıklık sisteminin güçlü olmasıdır. Ben bunla ilgili vitamin, bitki çayları ve sıvılarla gripten kurtulamazsanız” dedi.
HER ANTİBİYOTİK GRİBİ TEDAVİ ETMEZ
Ertuğrul, doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanımı hakkında uyarılarda bulunarak şunları söyledi: “Bakterilere karşı olan antibiyotikler, virüslerin neden olduğu hastalığı tedavi etmez. Grip veya soğuk algınlığı geçiriyorsanız doktora başvurunuz, hangi hastalığı geçirdiğinizi merak ediyorsanız test yaptırabilirsiniz. Grip için antiviral ilaç kullanılır. Diğer üst solunum enfeksiyonları için ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanarak, ılık su, ılık portakal suyu ve sebze tüketerek ve dinlenerek geçirilebilir” dedi.