Tgrt Haber

'Hipertansiyon hastası olanların yüzde 45'i bundan haberdar değil'

16 May 2019 13:13
'Hipertansiyon hastası olanların yüzde 45'i bundan haberdar değil'

Türkiye'de yaklaşık 20 milyon hipertansiyon hastası olduğu düşünülürken, Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, hipertansiyon hastası olanların yüzde 45'inin bu durumdan haberdar olmadığını belirtti. Prof. Dr. Erol, "Türk mutfağı tuz ihtiyacımızın 3 katı fazla tuz tüketmemize neden oluyor. Ayrıca dünya genelinde hipertansiyon erkeklerde daha fazlayken, Türk kadınlarında daha fazla görülüyor" dedi.

3 YETİŞKİNDEN 1’İ HİPERTANSİYON HASTASI
Türkiye’de her 3 erişkinden 1’inin hipertansiyon hastası olduğunu ve yaklaşık yüzde 45'inin bunun farkında bile olmadığını açıklayan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle bazı veriler paylaştı. Prof. Dr. Erol, "Ülkemizde yüksek tansiyon hasta sayısı 20 milyona yaklaştı. Dünyada her gün birçok insan hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı hastalıklardan kaybediliyor. Toplumun her kesimi ve tüm kurumlarımızla göstereceğimiz duyarlılıkla, sadece tuzu azaltarak bile bu ölümleri önleyebiliriz. Yaşla birlikte bu oran daha da artıyor, orta yaş grubu dediğimiz 35-65 yaş grubunda yüzde 40‘lara çıkıyor, 70’li yaşların üzerinde her 3 kişiden ikisinde hipertansiyon mevcut" diye konuştu.
100 HASTANIN 45’İ FARKINDA DEĞİL
Türkiye’de hipertansiyon hastalarının yüzde 45’inin bunun farkında olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Erol, "Kadınların yüzde 33’ü, erkeklerin ise yüzde 59’u hasta olduğunu bilmiyor. Bunun ana nedeni belirtilerinin silik olması. Hipertansiyon baş ağrısı, kulak çınlaması gibi genel belirtiler veriyor ancak kronik yükseklikte bu belirtiler de olmayabiliyor. Kronik kan basıncı yüksekliği; kalp damar hastalığı, böbrek yetersizliği, kalp yetersizliği, beyin kanamaları ve felç için ana risk faktörü. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının saptanıp tedavilerinin yapılarak toplumda hipertansiyona bağlı gelişebilecek birçok hastalığın önlenmesi mümkün. Yapılacak tek şey tansiyonun ölçülmesi" dedi.
TÜRK MUTFAĞI HİPERTANSİYON HASTALIĞINA ZEMİN HAZIRLIYOR
Türk yemeklerinde tuz oranının çok yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Erol, "Türk mutfağı tuz ihtiyacımızın 3 katı fazla tuz tüketmemize neden oluyor. Damak tadımızda tuzun çok yeri var. Ekmek ana besin öğemiz ve ekmekten normal ihtiyacımızın 2 katı tuz alıyoruz. Tuzsuz, diyet ekmek öneriyoruz. Şişmanlık ve sigara kullanımı da Türkiye’de çok fazla ve spor disiplinimizin olmaması da önemli bir etken" dedi.
‘POSTACI YÜRÜYÜŞÜ ŞEKLİNDE YÜRÜYÜŞ YAPIN’
Şehir düzenlemelerinin de spora uygun olmadığını belirten Prof. Dr. Erol, "Türkiye’de sağlık için spor yapma kültürü yok" dedi ve egzersiz yaparken kalp sağlığı hakkında da şu uyarılarda bulundu:
"Yarışma türü sporları önermiyoruz. Göbekli, hiç spor yapmayan bir insan halı sahada futbol oynamaya gidiyor ve kalp krizi geçiriyor çünkü ani bir yüklenme oluyor. Günde yarım saat ile 45 dakika arası ‘postacı yürüyüşü’ dediğimiz tempolu yürüyüşü öneriyoruz. Göğüste ani bir ağrı, nefes darlığı hissedenler ise kalp sağlığı açısından hemen sporu bırakmalı, kendisini zorlamamalı ve doktora gitmeli."
‘2003-2011’DE TUZ  TÜKETİMİ YÜZDE 15, ÖLÜM ORANI YÜZDE 40 AZALDI’
Dünyada 2025 yılında 1.5 milyar insanın yüksek tansiyon hastası olacağının öngörüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Erol şöyle devam etti:
"Her gün 25 binden fazla insan hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu yaklaşık 4 saniyede 1 ölüm demek. Yüksek tansiyona bağlı ölümleri önlemek mümkün. İngiltere bunu başardı. İngiltere'de 2003-2011 yıllarında kamu, vatandaş ve endüstrinin gönüllü çabasıyla toplumda tuz tüketiminin yüzde 15 azaltılması sağlandı. Bu oran bile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerde yüzde 40 düşüş sağladı. Bunu biz de başarabiliriz."
‘HİPERTANSİYONUNUZ KONTROL ALTINDAYSA ORUÇ TUTABİLİRSİNİZ’
Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, yüksek tansiyonu uzun süredir kontrol altında olan ve başka bir ek hastalığı da bulunmayan kişilerin, genellikle hekimleriyle de konuşarak, oruç tutabileceğini kaydetti ve "Yüksek tansiyonu henüz kontrol altına alınamamış hastaların oruç tutmalarını önermiyoruz. Bu hastalarımız, gün içerisinde kan basıncı seyrine göre ek ilaca ihtiyaç duyabilir ve oruçlarını bozmaları gerekebilir" dedi.
İDRAR SÖKTÜRÜCÜ KULLANAN HASTALAR DİKKATLİ OLMALI
Bunun yanında, idrar söktürücü olarak gruplandırılan bazı ilaçları kullanan hastalarla ilgili önemli bir uyarıda bulunan Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, "İdrar söktürücü ilaç kullanan yüksek tansiyon hastaları sık idrara çıkmasına neden olarak sıvı kaybını artırmakta ve bu da hastanın daha çabuk susamasına neden olmaktadır. Sıvı kaybının düzeyi, kullanılan idrar söktürücü ilacın dozu ile orantılıdır. Bu nedenle idrar söktürücü ilaç kullananlar Ramazan ayında mutlaka hekimlerine danışmalıdır" diye konuştu.
Ramazan ayında yüksek tansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekenleri de sıralayan Prof. Dr. Erol, bu noktaları şöyle sıraladı:
* Kan basıncınız bir veya iki ilaçla kontrol altına alınabiliyorsa ve ilaçlarınızı aksatmayacaksanız, hekiminizle görüşüp kan basıncı kontrolünüzü sağladıktan sonra oruç tutabilirsiniz. 
* Tansiyonunuzun kontrol altında olup olmadığını anlayabilmek için sabah-akşam düzenli olarak ölçüm yapın.
* İftarda mümkün olduğunca az ve yavaş yemek yiyin. Gıdaları çok iyi çiğneyin. Hafif bir çorba ya da bir salata ile başlayıp bir süre ara verdikten sonra yemeğe devam edin.
* İftariyeliklerin ve sahur yemeklerinin tuzsuz olanını tercih edin. Turşu gibi salamura gıdalardan uzak durun.
* Tuz kullanımınızı sınırlayın.
* Tansiyonu düşürmede faydalı salata ve yeşillik tüketin.
* Potasyum içeriği yüksek besinler tüketin ve protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterin. Şerbetli tatlılar gibi karbonhidratlardan, börek ve kızartmalardan uzak durun.
'HASTA OLMASANIZ DA MUTLAKA TANSİYONUNUZU ÖLÇÜN YA DA ÖLÇTÜRÜN'
Kan basıncı değerlerinin düzenli olarak ölçülmesinin önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erol, “Eğer kan basıncı değeri 12/8’in altında ise en az 5 yılda bir, 12-13/8-8.5 arasında ise en az 3 yılda bir, ‘yüksek normal’ olarak nitelendirilen 13-14/8.5-9 arasında ise en az yılda bir kan basıncı değerinin ölçülmesi önerilmektedir” dedi.
RAKAMLARLA YÜKSEK TANSİYON

TÜRKİYE

- 3 kişiden 1’i yüksek tansiyon hastası

Tüm erişkinler: %31,2

Kadınlar: %36

Erkekler: %30
- 70’li yaşlarda her 3 kişiden 2’si
-  Yaklaşık kabaca 2 kişiden 1’i hipertansiyon hastası olduğunu bilmiyor (Erkekler %59, Kadınlar %33)

DÜNYA

- 1.5 MİLYAR: 2025 yılında 1,5 milyar yüksek tansiyon hastası olacak
- 25 BİN: Her gün yüksek tansiyon nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı
- 4 saniyede 1 kişi yüksek tansiyondan ölüyor

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...