Tgrt Haber

Yeni çalışma, meğer köpekler sadece uyuşturucu ve bomba bulmuyormuş

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Thenationalnews
08 Ekim 2022 11:59 - Güncelleme : 08 Ekim 2022 12:10
Yeni çalışma, meğer köpekler sadece uyuşturucu ve bomba bulmuyormuş

Uyuşturucu ve patlayıcıları tespit eden köpeklerin, insanlardaki stresin de kokusunu alabildiği ortaya çıktı.

Bilim insanları kokuya karşı hassas olan köpeklerden daha fazla yararlanılabileceğini ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdi. Uyuşturucu ve patlayıcı tespit edebilen köpeklerin insan​ terinden ve nefesinden insanların stres​ durumunu ortaya koyabileceklerini ortaya çıkardı.  

STRESLİ KİŞİLERİ TESPİT ETTİLER 

Araştırmacılar, zor bir matematik sınavına girmeden önce ve sonra 36 kişiden ter ve nefes örnekleri topladı. Her biri görevden önce ve sonra stres düzeylerini bildirdi ve araştırmacılar yalnızca kişinin kan basıncının ve kalp atış hızının arttığı örnekleri kullandı. Örnekler sunulduğunda, dört köpek de stres örneklerini doğru bir şekilde tanımlayabildi.

YAPILAN İLK ÇALIŞMA 

Araştırmada yer alan Belfast Queen's Üniversitesi Psikoloji Okulu'ndan Clara Wilson, "Bulgular, insanlar olarak stresli olduğumuzda terimiz ve nefesimiz yoluyla farklı kokular ürettiğimizi ve köpeklerin bunu ayırt edebildiğini gösteriyor” dedi. Araştırma, köpeklerin insan stresini anlamak için görsel veya işitsel ipuçlarına ihtiyaç duymadığını vurguluyor. Wilson konuşmasına şöyle devam etti: "Bu, türünün ilk çalışması ve köpeklerin sadece nefes ve terden stresin kokusunu alabildiğine dair kanıt sağlıyor, bu durum hizmet köpekleri ve terapi köpeklerini eğitirken faydalı olabilir."

Tüm köpekler, araştırmacıları her bir kişinin stres örneğine karşı doğru bir şekilde uyarmayı başardı. Bulgular Plos One dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Thenationalnews
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...