İngiliz bilim insanları Demans'ı bitirecek aşı geliştirdi! Hem önlüyor hem de tedavi ediyor
Leicester Üniversitesi'nde geliştirilen bir aşı demans (bunama) hastalarına umut veriyor. Buna göre aşı, hastalığın ilerlemesini durdurabilecek hatta hastalığı önleyebilecek. Aşı, beyinde hafıza kaybına bağlı zararlı protein birikintilerinin oluşmasını önlüyor. Farelerde başarıyla sonuçlanan deney, yakında insanlarda da uygulanacak.
Dünyada 55 milyonu aşkın demans (bunama) hastası bulunuyor. Bu sayının 2030 yılına kadar 78 milyona çıkması bekleniyor. İnsanların yaşam kalitesini düşüren bu hastalıkta erken teşhis hayati bir önem taşıyor.İngiltere’de Leicester Üniversitesi'ndeki bilim insanları, demans hastalığının amiloid beta adlı proteinlerin beyinde plaklar oluşturmasıyla meydana geldiğini kaydetti. Araştırmacılar, toksik amiloid beta formuna bağlanan ve moleküllerin plaklar oluşturmak üzere bir araya gelmesini önleyen TAP01-04 adlı bir antikor tanımladı. Bununla birlikte çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, vücudu TAP01-04 antikorları üretmesi için tetikleyen ve demans riski yüksek insanlara sunulabilecek bir aşı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Fareler üzerinde yapılan çalışma, oluşmuş plakları tedavi etmek yerine Alzheimer'ın ilk etapta önlenebileceğini de gösteriyor.
HEM TEDAVİ EDİYOR HEM ÖNLÜYOR
Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Mark Carr, "Çalışma insan klinik deneylerinde tekrarlanırsa, devrim niteliğinde olabilir. Bulgular, demansı semptomlar gösterdikten sonra tedavi edebileceğini ve semptomlar çıkmadan önce önlenebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan, Almanya'daki Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi'nden yardımcı yazar Profesör Thomas Bayer, "Farklı bir yaklaşım aradık. Farelerde, çözünür amiloid betanın budanmış biçimlerini nötralize edecek, ancak ne proteinin normal biçimlerine ne de plaklara bağlanmayacak bir antikor belirledik” dedi. Araştırmanın tüm sonuçları Molecular Psychiatry dergisinde yayımlandı.