Tgrt Haber

İşitmeden konuşmadan tedavi oldular

26 Eylül 2017 14:45
İşitmeden konuşmadan tedavi oldular

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü engelli bireylere sunmuş olduğu sağlık hizmetleri arasında yer alan “Sağlıkta Sessizlerin Sesi Oluyoruz” projesi ile işitme ve konuşma engelli vatandaşlar doktorlarla rahat bir şekilde anlaşabiliyorlar.

Proje, "Sağlıkta Tüm Engelleri Kaldırıyoruz" çalışmasının ardından uygulamaya alınan ve işitme ile konuşma engelli vatandaşları kapsayan yeni bir hizmet şeklinde ortaya çıktı. Proje kapsamında 22 sağlık personeline uzman eğitimciler tarafından Temel İşaret Dili Eğitiminin bir üst basamağı olan Türk İşaret Dili (TİD) Eğitici Öğretici Tercümanlık Eğitiminin aldırılmasını sağlandı. Uygulama ile işitme,dil ve konuşma engelli vatandaşlar, tercüman sağlık personelleri eşliğinde evlerinden Sağlık Müdürlüğü'nün araçları ile alınıp sağlık kurumlarına götürülüyor. Verilen hizmet tüm kamu, özel ve üniversite hastaneleri, diyaliz merkezleri, tedavi merkezleri, aile hekimlerini ve toplum sağlığı merkezlerini kapsıyor. İşitme ve konuşma engelli vatandaşlarımız götürüldükleri sağlık kurumlarında tercüman refakatinde hasta kabul, poliklinik muayene, tahlil, tetkik, hasta yatış, klinik, sağlık kurulu, acil servisler, koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. İl Sağlık Müdürlüğünün “Sağlıkta İşitme Engellilere Kulak veriyoruz; Sessiz Kalmayın” sloganı ile başlatmış olduğu projeden yararlanabilmek için işitme, dil ve konuşma engelli vatandaşların hafta içi 08:00-17:00 saatleri arası Sağlık Müdürlüğü Engelli Koordinasyon Merkezi bünyesinde kurulan 0533 156 76 66 numaralı telefona SMS atmaları veya WhatsApp üzerinden görüntülü olarak aramaları yeterli oluyor.

Birçok hizmetten faydalanabiliyorlar

Uygulama sürecinde Eskişehir'de ilk defa koruyucu sağlık hizmetinden yararlanmak için başvuran 7 işitme dil ve konuşma engelli vatandaş, tercüman sağlık personeli refakatinde KETEM'den (Kaser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) hizmet alma imkanı buldu. "Sağlıkta Tüm Engelleri Kaldırıyoruz" projesi gibi yine Enis Kazım Sezgin'in proje koordinatörlüğünü yaptığı uygulama ile, sağlık danışmanlığı, sağlık kurumlarından randevu alınması, tercüman eşliğinde evlerinden alınıp sağlık kurumlarında muayene ettirilmesi, tedavi için gerekli ilaç ve tıbbi malzeme alımı, tekrar evlerine bırakılması, yatarak tedavi gören hastaların yatış işlemleri, her türlü bilgilendirme ve iletişimlerinin sağlanması, taburculuk veya poliklinik muayenesi sonrası tedavi süreçleri takibi, 112 acil müdahalelerin imkan dahilinde tercüman refakatinde veya gözetiminde yapılması, herhangi bir afet durumunda UMKE tarafından işitme, dil ve konuşma engelli vatandaşlara tercüman personel tarafından medikal müdahale yapılması, Halk Sağlığı tarafından uygulanan koruyucu sağlık hizmeti konularında işitme engelli vatandaşların bilgilendirilmesi, KETEM, gebelik bilgilendirme, sigarayı bırakma, psikolojik destek ve benzeri hizmetler veriliyor. Ayrıca Eskişehir'de yaşayan İşitme, dil ve konuşma engelli vatandaşların adres, telefon gibi iletişim bilgileri Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nden temin edilerek, hasta müracaatları sırasında söz konusu bilgiler sürekli güncelleniyor. Herhangi bir afet durumunda UMKE ile paylaşılacak şekilde bilgiler hazır bulunduruluyor.

"Türkiye’ye yayılmasını istiyorum"

Proje kapsamında 7 işitme ve konuşma engelli vatandaş KETEM'de bugün muayene oldu. Projeyi değerlendiren işitme ve konuşma engelli vatandaş Nilay Arslan, "Daha önceden gittiğimiz hastanelerde zorluk yaşıyorduk. Bazen annem ile gidiyordum. Bazen ise tercüman ile gidiyordum. Şimdi tercümanım var ve iletişim sorunumuz tamamen ortadan kalktı. İlk defa sağlık alanında böyle bir şey oldu. Tercümanımla beraber geldiğim için çok mutluyum. Türkiye’de de bunun yayılmasını istiyorum. Tercümanım varken bütün muayenelere gitmek istiyorum. Onun dışında hastaneye çok fazla gidemiyorum. Annem ya da babam yanımda olduğu zaman gidebiliyorum. 6 ay önce benim eşim ameliyat oldu. Ben sizi aradım. Aldığım numaradan gittiğim zaman sizinle iletişim kurdum ve bu sayede doktorla da çok rahat bir şekilde iletişim kurduk. Dışarıda sizden bu şekilde bir yardım aldım ve daha sonra bu hizmeti kullanmaya başladım. Hepsine teşekkür ediyorum. Bu projeyi yapanlardan ve sizlerden Allah razı olsun" dedi.

"Böyle bir projenin olacağı hiç aklıma gelmezdi"

Projede diğer bir faydalanan vatandaşlardan Hatice Suzan ise, duygularını şu şekilde aktardı;
"Önceden hastanelere gittiğimde iletişim problemi yaşıyorduk ve anlaşamıyorduk. Arkadaşlarımızdan işaret dili tercümanları istiyorduk. Problem oluyordu. Şimdi tercüman arkadaşlar ile bu problemi çözdük. Ücretsiz kanser taraması yapıldı. Bütün arkadaşlarımız evlerinden alınıp buraya getirildi. Bunun devamlı sürdürülmesini istiyorum. Diğer illere de yayılmasını çok istiyorum. Türkiye’nin her yerinde olmasını istiyorum. Böyle bir projenin olacağı hiç aklıma gelmezdi. Benim için bu proje çok iyi oldu."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...