Tgrt Haber

Japonlardan şaşırtan keşif! Artık kedilerinizle konuşabilirsiniz…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
03 Temmuz 2023 16:20 - Güncelleme : 03 Temmuz 2023 17:12
Japonlardan şaşırtan keşif! Artık kedilerinizle konuşabilirsiniz…

Dünyada en çok beslenen evcil hayvanların başında gelen kediler, sahipleri için ailenin bir üyesi kadar değerli… Bazen onları anlamak ya da acı çektiklerinde neresinin ağrıdığını bilmek, can dostlarına yardım edebilmek için önemli. Tam da bu sebeplerden dolayı Japon teknoloji firmalarından biri büyük bir adım atarak bir dedektör geliştirdi.

Tokyo'daki bir teknoloji firması, kedilerin ne zaman acı çektiğini söyleyebilen bir uygulama geliştirdi. Carelogy geliştirici başkanı Go Sakioka, piyasaya sürülen geçen aydan bu yana "Kedi Ağrı Dedektörü" isimli dedektörün büyük ilgi gördüğünü açıkladı. Sakioka, çoğunlukla Japonya​'da aynı zamanda Avrupa​ ve Güney Amerika'da 43.000 kullanıcıya ulaştığını söyledi.

Sabah/Roza’nın haberine göre; Uygulama, Kanada ve İsrail'de yapılan benzer ruh hali ve ağrı izleyicileri de dahil olmak üzere, kedilerinin sağlığıyla ilgilenen evcil hayvan sahipleri için büyüyen bir teknoloji yelpazesinin bir parçasıdır.

Carelogy, hayvanların kulaklarının, burunlarının, bıyıklarının ve göz kapaklarının konumlarını dikkatle inceledikleri 6.000 kedi fotoğrafı toplamak için Nihon Üniversitesi Biyolojik Kaynak Bilimleri Fakültesi ile iş birliği yaptı. 

Japonlardan şaşırtan keşif! Artık kedilerinizle konuşabilirsiniz…

Daha sonra, sağlıklı kediler ile tespit edilmesi zor hastalıklar nedeniyle acı çeken kediler arasındaki çok küçük farkları ölçmek için Montreal Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir puanlama sistemi kullandılar.

Sakioka, daha sonra, uygulama geliştiricilerinin bilgileri, kullanıcılar tarafından yüklenen yaklaşık 600.000 fotoğraf sayesinde becerilerini daha da geliştiren bir AI (yapay zeka) algılama sistemine aktardığını söyledi.

AFP'ye verdiği demeçte Sakioka, uygulamanın artık "yüzde 90'ın üzerinde bir doğruluk düzeyine sahip" olduğunu söyledi.

Japonya Evcil Hayvan Yemi Derneği'ne göre, sahiplerinin yüzde 60'ı kedilerini yılda en fazla bir kez veterinere götürüyor.

Sakioka, "Kedi sahiplerinin evde bir veterinere görünüp görünmeyeceğine daha kolay karar vermesine yardımcı olmak istiyoruz" dedi.

"Kedi Ağrı Dedektörü", turistlerin kedi kafelerine akın ettiği ve bazı küçük adaların başıboş kedigiller tarafından istila edildiği Japonya'da bazı veterinerler tarafından şimdiden kullanılıyor.

Ancak "AI (yapay zeka) sisteminin standart bir araç olarak kullanılmadan önce yine de dikkatli olunması gerekiyor" diye uyardı. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...