Kabusun yeni adı Strep A Türkiye'de! Çocuk uzmanı Prof. Dr. Nalan Karabayır'dan hayati uyarı: Günler hatta saatler bile çok önemli
Kovid-19 yeni hayatımızdan çıkmaya başlamışken özellikle çocuklarda ölümcül derecede etkili olan bir virüs ortay açıktı. Strep A olarak adlandırılan bu yeni virüs nedeniyle İngiltere’de çocuk ölümleri artıyor. Ne yazık ki hastalık Türkiye'de de görüldü. Hastalığın bulaşıcılığı nasıl? Belirtileri neler, ne gibi önlemler alınmalı? Çocuk hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Nalan Karabayır, “İlk 9 gün çok hayati” dedi.
Covid-19’dan sonra şimdi de Strep A bakterisi korkusu sardı. İngiltere’de 16 çocuğun ölümüne neden olan bakteri Türkiye’de de görüldü. Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara’da Strep A bakterisinin “toksik” formu olan vakalar tespit edildi. İstanbul’da 2 yaşındaki bir çocuğun Strep A nedeniyle menenjit olduğu, Ankara’da ise bir çocuğun yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü öğrenildi. Hastalığın bulaşıcılığı nasıl? Belirtileri neler, ne gibi önlemler alınmalı? TGRT Haber’de çocuk hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Nalan Karabayır, hastalığını tedavisinde ilk 9 günün hayati önem taşıdığını söyledi.
STREP A’NIN BELİRTİLERİ! TOKSİK ŞOKA NEDEN OLUYOR
Nalan Karabayır, tedirginliğe yol açan Strep A bakterisiyle ilgili şunları söyledi: 15 yaş altı çocuklarda anjin olarak bilinen bademcik iltihabı yapıyor, devamında kızıl hastalığına neden oluyor. Ayrıca cilt enfeksiyonları yapıyor. Sinüzit, zatürre, eklem iltihabı, toksik şoka neden oluyor. Halk arasında Beta mikrobu olarak biliniyor. Aslında sık sık enfeksiyona neden oluyordu. Ancak pandemi nedeniyle çocuklar okula gitmediği için çok sık görülmedi. Okulların açılması ve çocukların kalabalıklar arasında geçirdikleri vaktin artması nedeniyle yayılmaya başladı.” Karabayır, “Solunum yoluyla, ciltteki yaralara temasla, yüzeylere temasla geçebiliyor” ifadelerini kullandı.
9 GÜN İÇİNDE TEDAVİ EDİLMELİ! YOKSA AĞIR TABLO ORTAYA ÇIKIYOR
Hastalığın en belirgin semptomlarını açıklayan Karabayır, şunları söyledi: “Boğaz ağrısı, aniden yükselen ateş, boyundaki lenf bezlerinde şişlikler, halsizlik, eklem ağrısı, baş, sırt, karın ağrısı oluyor. İlk 9 gün içinde tedavi edilmezse böbrek iltihabı ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda kalıcı hasarlara neden olabiliyor.” Bakterinin testi olduğunun altını çizen Karabayır, bu testlerden sonra antbiyotik tedavisinin yapılması gerektiğine dikkat çekerek “Antibiyotik tedavisi ile 10 günde tedavi oluyor. Yeter ki hızlı bir şekilde tanı konsun. Uzun süreli bağışıklık oluşmuyor” dedi.
STREP A NASIL ÖNLENİR?
Hastalığın yetişkinlerde de çocuklara benzer seyrettiğini kaydeden Karabayır, “Yetişkinler daha ağır geçirebiliyor” dedi. Karabayır, kalabalık ortamlarda çocukların maske takmasını, sınıfların havalandırılmasını ve el hijyenine dikkat edilmesini önerdi. Dengeli ve çeşitli beslenmenin altını çizen Karabayır, “Ayrıca düzenli D vitamini kullanılması ve çocuğun hareket etmesi bağışıklığı güçlendirecektir” diye konuştu.
STREP A BAKTERİSİNDE RİSK GRUPLARI
“Pandemi döneminde mikroplarla karşılaşmadık, bağışıklığımız savunmasız kaldı” diyen Karabayır, risk gruplarını şöyle sıraladı: “Önemli olan kişinin bağışıklığıdır. Risk gurubu olanlarda sorun olabiliyor. 0-3 yaş gurubunda ağır tablolara neden olmuyor. Bizim için riskli gurup 5 ila 15 yaş arasındaki çocuklar. Sağlıklı çocuklarda ağır seyretmiyor.”
Karabayır, annelerin bebeklerin emzirmesinde bir sorun olmadığını ve hatta bunun faydalı bebek için faydalı olduğunu söyledi.