Tgrt Haber

Kafatası eksik doğdu: Yaşamaz dediler, 3 D teknolojisi ile hayata tutundu

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
16 Ağustos 2022 16:06 - Güncelleme : 16 Ağustos 2022 16:21
Operasyon 26 saat sürdü.

Kafatasının bir kısmı eksik doğan ve doktorların 4 günlük ömür biçtiği bebeğe 3D teknolojisinden faydalanılarak kafatası yapıldı. Başarılı bir operasyonla bebeğin hayatı kurtuldu. 

Operasyon 26 saat sürdü.

Polonya’da bilim insanları son derece başarılı bir operasyona imza attı. Kafatasının bir kısmı eksik doğan bir kız bebek​, 3D baskı teknolojisi sayesinden hayatı kurtuldu. Doktorların 4 günlük ömür biçtiği bebeğin eksik kafatası tamamlandı. Ancak bebek yaşamının sonraki yıllarında pek çok ameliyatla karşı karşıya kalacak. 

3D TEKNOLOJİSİ İLE EKSİK PARÇA TAMAMLANDI

Polonya​'lı bebeğin kafatasının yaklaşık beşte biri eksik doğru. Gebelik kontrolleri esnasında gözden kaçırılan kafatası eksikliği doğumun gerçekleşmesinin ardından doktorlar tarafından fark edildi. Beyin dokusunun açıkta olması ve buna bağlı olarak enfeksiyona açık olan bebeğe doktorlar yaklaşık 4 günlük ömür biçti. Doktorlar kafatasının kesin bir sanal modelini üretmek için CT ve MRI taramaları alıp kopya yapan 3D baskı şirketine gönderdiler. Teknoloji uzmanları bebeğe naylon ve reçineler kullanarak kafatasının eksik kısmına uygun bir model geliştirdiler. 

Kafatası eksik doğdu: Yaşamaz dediler, 3 D teknolojisi ile hayata tutundu

AMELİYAT​ 26 SAAT SÜRDÜ

26 saat süren başarılı bir ameliyatla bebeğin kafatasına eksik parçalar monte edildi. Öncesinde doktorlar bebeğin kafasının açık kısmından enfeksiyon kapmaması için vücudun diğer bölgelerinden deri ve parça alarak kapadılar. Ancak bebek gelecekte, 3D baskı teknolojisinin kullanılması gerekeceği ameliyatlara ihtiyaç olacak.

ÇOK NADİR GÖRÜLEN BİR DURUM

Ameliyat esnasında bebek, enfeksiyon riski nedeniyle bir küvözde tutuldu ve tüple anne sütü ile beslendi.
Ameliyatı gerçekleştiren Profesör Łukasz Krakowczyk, "Bu çok nadir görülen bir kusur ve 20 yıllık deneyimim boyunca ilk kez böyle bir durumla karşılaştım. Kafatasının yüzeyinin yaklaşık beşte biri eksikti, yani çok büyük bir kusurdu. Ameliyatın acilen yapılması gerekiyordu çünkü beynin merkezi sinir sistemini enfekte etme tehdidinde bulunan kısmı açıktı. Kafatası kemikleri geliştikçe daha fazla tedavi görmesi gerekecek. Çocuk başka bir ameliyat bekliyor, bu sefer kafatası kemiğinin rekonstrüksiyonu ama kemiklerin büyüdüğünü biliyoruz ve bu yüzden ameliyatın bu aşamasını beklememiz gerekiyor” dedi. 

Kaynak: Daily Mail

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...