Tgrt Haber

Kalp hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli? İftar ve sahurda tüketilmesi gerekenler...

Editör: Özge Sönmez / Kaynak: TGRT Haber
05 Mart 2024 16:37 - Güncelleme : 07 Mart 2024 14:57

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kahraman Coşansu, yaklaşan Ramazan ayı için kalp hastalarına uyarılarda bulundu. Uzman isin oruç tutan kalp hastalarının Ramazan'da nasıl beslenmesi gerektiğini paylaştı.

Milyonlarca Müslümanın dört gözle beklediği Ramazan​ ayına sayılı günler kaldı. Onbir Ayın Sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayında ilk oruç​ için sahura 10 Mart'ı 11 Mart'a bağlayan gece kalkılacak. 

Tüm İslam alemimin hasretle beklediği Ramazan'da en merak edilen konulardan biri ise beslenme​... Türkiye Hastanesi'den Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kahraman Coşansu, Tgrthaber.com.tr'dan Özge Sönmez' konuştu. Uzman isim oruç tutan kalp hastalarına beslenme tavsiyelerinde bulundu. Kalp hastalarının doktor kontrolü ile oruç tutmaları gerektiğini söyleyen Coşansu, sahur ve iftar tavsiyelerinde de bulundu. 

YANLIŞ BESLENME KALP YETERSİZLİĞİNİ TETİKLEYEBİLİR

İftarda ve sahurda aşırı yüklenmemesi gerektiğini söyleyen uzman isim, "Tıka basa beslendiğimiz zaman bu sefer hormonel olarak zorlanma ve sıkıştırıcı etkiyle hem kat damar sağlığı açısından hem de kalp yetersizliği hastalarında kalp yeterliliğinin artması anlamında sıkıntılar yaşatabilir" dedi.

Kalp hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli? İftar ve sahurda tüketilmesi gerekenler... - 1. Resim

"İFTARDA ARA VERDİKTEN SONRA ASIL BESİNE GEÇİLMELİ"

İftarda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatan Coşansu, "işlenmiş karbonhidratlardan çok daha çok protein, sıvı gıdalar özellikle çorbayla başlamak çok yararlıdır. Daha sonra bir kısa ara vererekten daha sonra asıl besine geçmekte fayda var. Lifli gıdaların tüketilmesi, meyve sebzenin tüketilmesi uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kalp hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli? İftar ve sahurda tüketilmesi gerekenler... - 2. Resim

"DÜZENLİ VE YETERLİ MİKTARDA SIVI TÜKETİMİ OLMALI"

Kalp hastalarının Ramazan ayında düzenli beslenmeleri gerektiğini söyleyen Coşansu, "Özellikle en önemli şey sahurda da iftarda da yoğun birden gıdaya saldırı şeklinde,  yoğun bir beslenme yapmaması gerekiyor. Çünkü tıka basa beslendiğimiz zaman bu sefer hormonel olarak zorlanma, sıkıştırıcı etkiyle hem kat damar sağlığı açısından hem de kalp yetersizliği hastalarında kalp yeterliliğinin artması anlamında sıkıntılar yaşayabilir. Bu nedenle en önemli şey kararlı bir beslenme olmalıdır.

Aşırı tüketim şeklinde olmamalıdır. Onun dışında beslenme de özellikle işlenmiş karbonhidratlardan çok daha çok protein, sıvı gıdalar özellikle çorbayla başlamak çok yararlıdır. Daha sonra bir kısa ara vererekten daha sonra asıl besine geçmekte fayda var. Lifli gıdaların tüketilmesi, meyve sebzenin tüketilmesi uygun olacaktır. Bunun dışında mutlaka sıvı tüketiminin de özellikle sahurla iftarla sahur arasındaki dönemde düzenli olması ve yüklenmeden ama yeterli miktara ulaşacak şekilde olması uygun olacaktır." dedi.

Kalp hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli? İftar ve sahurda tüketilmesi gerekenler... - 3. Resim

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...