Kanser ilacı kaosu bitti eczacılar endişeli
Kanser ilaçlarının hastaneler tarafından verilmesinde ortaya çıkan kaos, 20 Temmuz’a kadar geçiş süreci tanınmasıyla kısmen çözülse de eczacılar yeni uygulamadan endişe duyduklarını belirtti.
Sosyal Güvenlik Kurumu, yalnızca hastane ortamında damar yolundan uygulanan ve eczanelerde satışı yasaklanan kanser ilaçlarıyla ilgili geçiş süreci koydu. Kanser ilaçları 20 Temmuz’a kadar eczanelerden alınabilecek, ancak eczacılar yeni uygulamanın hastaya sıkıntılar yaşatabileceğini savundu. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan,
“Hastaların ilaca ulaşmasında çok önemli olan reçete türünün ‘günübirlik’ yazılmıyor. Hem İzmir’de hem çevre illerde sonuç olarak kanser tedavisi gören vatandaşlarımızın ciddi anlamda mağduriyetinin yaşandığı bir gün geçirdik. Uygulama tabi daha yeni ama devamında da çok net görülecek ki zaten piyasada çok bulunmayan bulunsa bile çok az sayıda olan ilaçlarla ilgili bir ihale yapmak, bunları çok ucuza mal edip sadece hastane eczanelerinden alınmasını zorunlu hale getirmek kanser tedavisi görenlere ve onların yakınlarına bir zulümdür. Bunda ısrar etmek tedavilerin aksamasını beraberinde getirir” dedi.
“TEHLİKESİ ÖZEL HASTANE VE ÜNİVERSİTELERE AÇILMASI”
İnsan sağlığının para ile ölçülemeyeceğini dile getiren Sayılkan, şunları söyledi: “Siz kanser hastalığının tedavisi ile ilgili buradan tasarruf amaçlayıp bu garip uygulamaya imza atarsanız, bu ülkeyi zaten sıkıntılı süreçleri yaşayan insanlara ve yakınlarına ciddi bir olumsuzluk yaşatırsınız. Onların morallerini bozarsınız, tedavilerini aksatırsınız ve ilaca ulaşmalarını geciktirirsiniz. Bu iş şu an sadece devlet hastanelerinde ancak daha tehlikeli boyutu, bunun özel hastane ve üniversite hastanelerine açılmasıdır. Bu işin ekonomik boyutu bir kenara bırakılıp en sağlıklı şekilde nasıl yapılır, bence insanlar ilaçla en hızlı nasıl buluşturulur, tedaviler aksaksız nasıl yürütülür bunun peşine düşmek lazım. Ama sağlıkta tasarruf zihniyeti yine karşımıza çıkıyor. İnsan sağlığı bir kenara bırakılıyor, parasal hesaplar ön plana çıkıyor.”
“HASTAYA ELDE NE VARSA O VERİLMEYE BAŞLANIR…”
Uygulamadaki en büyük sıkıntının dışarıdan ilaç alma ihtimalinin oluşturulması olduğuna dikkat çeken, Sayılkan, “Uygulamada şöyle bir hüküm var ilaçlar hastane eczanesinden karşılanır. Ancak karşılanamazsa dışarı çıkarsa diyelim, ilaçlarınızdan bir tanesi yok hastane eczanesinde. ‘Hastane eczanesinde yoktur’ diye günübirlik reçete yazıp sizi dışarıya çıkarıp oradan alabiliyorsunuz ilacı. Ancak ‘dışarıdan alınan her ilacı o hastanenin bütçesinden düşerim’ diyor. Bu da bir tehdit yani ekonomik bir baskı ile ‘dışarıya reçete çıkarmayın’ diyor. Peki hastaneler ne yapar bundan sonra. Asıl tehlikeli olan ise hayal bile etmek istemediğim kısmı, hastaya gerçekten ihtiyacı olan, bulunmayan ilaç değil elde ne varsa onlar verilmeye başlanır ve bu da bir felaket olur” ifadelerini kullandı.
Sayılkan hastanelerde eczacı kadrolarının da boş olduğunu öne sürerek, özellikle onkoloji tedavisi gibi önemli bir konuda ilacın uzmanları olmadan insan sağlığının yok sayılabileceğini ifade etti.
“HASTANEDE BULUNMASI PROSEDÜRÜ YIKACAKTIR”
Hastalar ise uygulamanın olumsuz bir yönünü henüz yaşamadıklarını dile getirdi. İki kanser atlatan ve uzun süre kanser ilacı kullanan Hepşen Özdemir, “Bu uygulama ile hastanenin stoklarından ilaçların bulunması belki bu prosedür ağını yıkacaktır. İstediğiniz zaman ilaçların hazır olması önemli hale gelecektir.” Öte yandan, şimdi eczaneler verilen ilacı vermekle yükümlü başka bir ilaç veremiyorlar ama hastane tarafına geçtiği zaman bu olay belki de doktorun uygunluğuna bağlı olarak muadil bir ilaçla değiştirilip hastaneye tedavi gününde temin edilebilir diye düşünüyorum.”
“ŞU ANDA BİR SIKINTI YAŞAMIYORUZ”
İlaçlarını almakta şu ana kadar hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını belirten diğer hastalar ise şunları söyledi:
“Yeterli olabilecekler mi, hastaneye verebilecekler mi o yeterliliği, her an istediğimiz zaman bulabilecek miyiz o ilacı? Şu anda bir sıkıntı yaşamıyoruz ama bundan sonra da inşallah yaşamayız. Hastaneler temin eder diye düşünüyoruz, çünkü bütün ilaçlarımız zaten yattığımız sürece hep karşılandı hastane tarafından. Gerekli olduğu zaman hastaneden de aldık onda da bir sıkıntımız olmadı. İnşallah böyle sıkıntısız atlatırız hastalıklarımızı.”