Kış aylarında ortaya çıkıyor ve iki hafta devam ediyorsa dikkat edin! Kış depresyonu kapıda olabilir
Kış aylarının gelmesiyle beraber belki daha önce yaşadığınız ama farkına varmadığınız hastalıkların sebebi kış olabilir. Toplumdaki birçok kişiyi etkileyen ancak çoğu kişinin nedenini bilinmediği bu hastalık son yıllarda yüzde 70 arttı. Yaz aylarının enerjisi kalmazken, kış aylarındaki soğuk havalar, erken havanın kararması İşte kış depresyonundan kurtulmak için yöntemler!
Mevsimsel duygu durum bozukluğu (kış depresyonu), kişinin motivasyonunu düşürür, sürekli uyuma isteği verir, karbonhidrata düşkünlük artar. Kışın havanın soğuk olması nedeniyle kapalı mekanlarda geçirilen zamanın uzaması insanları sosyal ortamlardan da uzaklaştırmaktadır. Kış depresyonu kadınlarda daha çok görülüyor. Her yaştaki insanlarda görülen kış depresyonu çoğunlukla yetişkinlerde görülür.
KIŞ DEPRESYONU NEDİR?
Soğuk havaların gelmesiyle psikolojiniz alt üst olabilir. Kış depresyonu ve klinik depreyonu birbirinden nasıl ayırırız? Kış depresyonu sosyallleiştiğiniz anda daha iyi hissetmenize neden olur. Kış depresyonu dönmeseldir. ve bunu fark edersiniz. Soğuk, karanlık ve yağışlı havalarda ruh haliniz alt üst oluyorsa kış depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Kış depresyonunu, klinik depresyon durumundan ayıran en büyük özellik, belli bir dönemde yaşanmasıdır. Kış depresyonunu ayıran özellikler şöyle sıralanabilir:
- Kış depresyonu dönemsel yaşanıri
- Aşırı enerji kaybı, aşırı uyku hali, gün içinde devamlı yorgunluk hissi, gece uykuya dalma ve sabah uyanmada güçlük çekilir.
- Mevsimsel depresyon yaşayan kişiler evde, işte ve okulda önemli sorunlar yaşayabilir. Bir projeye başlamak, başlanan işi bitirmek, iş bölümü ve uzun vadeli planlar yapmak, irade gerektiren kararlar vermek gibi konularda güçlük çekebilir, normalde keyif alarak yaptıkları birçok faaliyeti yapmakta zorlanabilirler.
- Daha çok içe kapanılır, yakın çevreyle daha az zaman geçirilir.
KIŞ DEPRESYONU BELİRTİLERİ NEDİR?
Yaşamdan zevk alamama,
İçe kapanık,
Sosyal ortamlardan uzaklaşarak giderek yalnızlaşma,
Kolay sinirlenme,
Aşırı uyuma,
Karbonhidrata düşkünlük.
KIŞ DEPRESYONU NEDEN OLUR?
Kışın güneşli gün sayısı diğer mevsimlere göre daha azdır. Gün ışığı ise insana mutluluk veren seratonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle güneşli günlerde insanlar daha neşelidir. Kış aylarında yazın olduğu kadar etkinlikler düzenlenmez. İnsanların sosyal seviyesi daha azdır. Kış aylarında erken kararan hava insanların mutluluk hormonunun önüne geçer.
KIŞ DEPRESYONUNDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILIR?
Güneş ışığını kaçırmayın. En az 1 saat gündüz yürüyüş yapabilirsiniz. Bol ışık alan yerlerde bulunmaya özen gösterin.
Kış boyunca evden çalışmak durumundaysanız, perdelerin açık olmasına özen gösterin. Evinizin ışık alması psikolojiniz için önemlidir.
Kış depresyondaki kişilerle mümkün olduğunca zaman geçirmemeye çalışın. Bu kişilerle birlikte zaman geçirmek, sizin de depresyona girme olasılığınızı artırabilir.
Egzersiz kış aylarında kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerden olur. Düzenli olarak yapılan egzersiz, psikolojinizi olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca egzersiz yapmanın, daha rahat ve kaliteli uykuya yardımcı olduğunu da unutmayın.