Kış aylarında salep için
Diyetisyen Şeyma Ekizoğlu, kış aylarında salep tüketimini önerdi.
Kışın soğuğu ile içimizi ısıtan sıvı gıdalara olan yönelimimizin arttığının bir gerçek olduğunu ifade eden Ekizoğlu, “Çok basit bir hesapla 100 ml’sinde 95 kcal enerji bulunduran salep, 1 porsiyon sunumunda en az 250 ml olarak çıkıyor karşımıza. Yani 237,5 kcal. Kaşarlı bir tostun 202 kcal olduğunu düşünürsek, salebin 237,5 kcal oluşu oldukça acımasız gerçekler arasında! Hiç içmeden olur mu? Tabi ki hayır! Öyleyse haftada 1-2 gün ikindi ara öğünlerimizde tarçınlı sıcacık bir salebin kimseye zararı yok.
Önemli olan miktar ne de olsa! Fakat tabi ki kan glikoz düzeyleri normal seyreden bireyler için işler böyle iken diyabetli bireyler için özellikle hazır olarak satılan salepler nişasta ve şeker (rafine şeker, glikoz) içeriği açısından oldukça yüksek. Özünde orkide kökü olan salep, bir çeşit yumru kök olmasıyla, “müsilaj, glikoz ve glikomannan” açısından zengindir. Müsilaj, peklik (kabızlık) durumlarında bireye iyi gelirken glikozun şekeri yükseltme hızı oldukça fazladır. Sağlıklı beslenme düzeninde mantık yasaklama değil denge üzerine kurulmuş yasalarla işliyor” diye konuştu.
Süt içmekte zorlanan çocuklarda kakao tozları yerine 1 çay kaşığı kadar aroma katmak amacıyla salep öneren Diyetisyen Şeyma Ekizoğlu, “Yerinde ve ayarında olan her şey gibi salep de harika bir içecek” dedi.