Korona ile yarışıyor! DSÖ'den korkutan rapor: Victoria hastalığı 20 yılda tüm dünyada artı
İnsanlık tarihinin en ölümcül hastalığı olan Victoria hastalığı vakalarında 20 yıl sonra ilk kez ciddi oranda tüm dünyada artış görüldü. Uzmanlar uyarı üstüne uyarıda bulundu.
İnsanlık tarihinin en bulaşıcı öldürücü hastalıklarından olan Victoria hastalığı ile ilgili sağlık otoritelerinden uyarı geldi. Vakalar 20 yıl sonra ilk kez tüm dünyada artmaya başladı. Victoria hastalığı olarka bilinen Tüberküloz (TB) testi pozitif çıkan kişi sayısı 2021'de 10,6 milyon artarak yüzde 3,6 arttı. İlaca dirençli tüberküloz vakaları da pandemi üzerinden arttığına dikkat çekildi.
COVİD’DEN SONRA EN TEHLİKELİSİ
Hastalık tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Enfeksiyon esas olarak akciğerleri etkiliyor. Ancak karın, kemikler, bezler ve sinir sistemi üzerinde de etkiye sahip. Şimdiye kadar, ölümcül enfeksiyon vakaları son yirmi yılın çoğunda yılda yaklaşık yüzde iki azaldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tüberkülozla ilgili bir rapora göre, hastalık 2021'de yaklaşık 1,6 milyon insanı öldürdü ve TB'yi Covid-19'dan sonra ikinci önde gelen bulaşıcı hastalık.
VİCTORİA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Ölüm oranlarındaki nedenlerinden biri de Covid karantinaları sırasında teşhis koyamaması veya tedavi görememesi. Raporda, durumu daha da kötüleştirmek için ilaca dirençli tüberküloz vakalarının da 2020 ile 2021 arasında yüzde üç arttığı belirtildi. Temmuz ayında İngiltere, Galler'deki bir üniversitede patlak veren ölümcül Victoria hastalığının belirtilerine dikkat etmeye çağrılmıştı.
İngiltere, üç haftadan fazla süren öksürüğü olan herkesi doktora başvurması konusunda uyardı. Daha geçen hafta, Birleşik Krallık'ta küçük bir difteri salgını doğrulandı. Cildi, burnu ve boğazı etkileyen oldukça bulaşıcı bir hastalık olan difteri, tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor.