Kronik yara organ kaybı nedeni
Erken dönemde basit medikal tedavilerle iyileştirilebilecek olan yaralar, müdahalede geç kalınması durumunda uzuv kayıpları ve ölüme neden olabiliyor.
3 ay gibi bir süre içerisinde iyileşmeyen yaralar “kronik yara” olarak adlandırılıyor. Kronik yarası olan hastaların büyük çoğunluğunu diyabet hastalığına bağlı ayak yaraları oluşturuyor. Bu yaralar özellikle açlık kan şekeri düzensizliği olan, ayak bakımını yapmayan, şeker hastalığına bağlı damar tıkanıklığı gelişmiş kişilerde meydana geliyor.Yara tedavisindeki gecikmenin uzuv kayıpları ve ölüme yol açabileceğini belirten Türk Cerrahi Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, kronik yaraların bağışıklık sistemini bozduğuna dikkat çekti.
Kronik yara kapsamında diyabetik ayak yaraları, bası yaraları, venöz ülserler, iskemik ülserler, çeşitli vaskülitlere bağlı yaralar bulunduğunu söyleyen Prof. Şahin, şöyle konuştu:
“Yumuşak doku alanlarını kapsayan radyoterapi sonrası gelişen yumuşak doku yaraları ile bazı kemoterapi ilaçlarının ekstravazasyonu (sıvının bir damardan doku aralıklarına sızması veya boşalması hali) gibi nedenlerle de kronik yaralar gelişebilir. Kronik yaralar genellikle ileri yaş grubundaki, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, damar yetmezliği, beslenme problemi olan hasta gruplarında gözlenir. Bu hasta grubunda yaralar, genellikle eşlik eden hastalıkları ile birlikte bağışıklık sisteminin işleyişinde bozukluklara yol açarak enfeksiyonlara ve ölümcül olabilecek tablolara zemin hazırlamaktadır.”
ŞEKER HASTALARINDA AYAK VE BACAK YARALARINA DİKKAT!
Şeker hastalarının dörtte birinin yaşamları boyunca bir defa ayak ve bacak yaraları ile karşılaştığını belirten Uzman şöyle devam etti: “Şeker hastaları için ayak bakımlarını yapmaları, kendi kendilerine ayak muayenelerini yapmaları, tırnaklarını düz şekilde kesmeleri, ayakları ile ilgili karşılaştıkları dermatolojik en ufak belirtide bir hekime başvurmaları, diyabetik ayak yarası oluşumunun önlenmesinde önem arz etmektedir. Şeker hastalarında meydana gelen bu çok küçük yaraların bile kısa sürede, fark edilmeden ilerleyebileceği, ayak veya bacakların kesilmesi hatta ölüm ile sonuçlanabileceği unutulmamalıdır.”
YATAK YARALARINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
Kronik yara hastalarından özellikle nörolojik bozuklukları nedeniyle yatağa bağımlı kalan hastaların hareket kısıtlılığı sonucunda bir haftadan kısa süre içerisinde bile yatak ile temas eden kemik çıkıntıları üzerinde tedavisi zor yaralar açılabildiğine dikkat çeken Dr. Şahin, “bası yarası” adı verilen bu durumda yapılması gerekenleri ise şöyle aktardı: “Bu yaraların üzerindeki ölü dokular cerrahi olarak temizlenmeli, apse varsa boşaltılmalı, hastalara uygun antibiyotik başlanmalı ve uygun kapama yöntemleri ile yara yüzeyleri kapatılmalıdır. Bu tür hastalarda bası yaralarının önlenmesi için havalı veya viskoelastik yatak kullanılması, yeterli beslenmenin sağlanması ve sık pozisyon değiştirilmesi gerekmektedir.”