Kulak temizliği için birçok kişi kulak çubuğu kullanır. Kulak kanalında biriken kir ve tozdan kurtulmak isteyenlerin en pratik yol olarak gördüğü kulak çubuğunun neden olabileceği felaketleri duyduğunuzda inanamayacaksanız. İşte kulak çubuğu kullanmanın zararları ve alternatif sağlıklı kulak temizleme yolları…
Kulak çubuğu kullanmanın zararlarını okuyanlar bir daha elini sürmeyecek. Kişisel temizlik kapsamında yapacağız küçük bir hata mide bulantısı, kusma, tat kaybı, sağır olma ve hatta yüz felci geçirme riskini taşırken ''Alternatif sağlıklı kulak temizleme yöntemi nedir?'' sorusunun cevabını hazırladık.
Kulak temizliği konusunda son derece hassas olanları üzecek bir haberimiz var. Aslında Kulak kiri son derece faydalıdır. Çok kuru olmalarını engeller, kiri hapseder ve bakterilerin kulağınızın derinliklerine ulaşmasını engeller. Zamanla, kulak kiri doğal olarak kulağın dışına çıkar. Kulaklarınız kendi kendini temizlediğinden, bunları kendi başınıza temizlemeniz çoğu zaman gereksizdir. Ancak yapılan araştırmalarda insanların yüzde 68’nin kulak çöpü yardımıyla temizlediği görüldü. Peki hiç kulağınıza pamuklu çöp tıkamanın zararlarını düşündünüz mü?
Kulak kirini kulağınızdan temizlemeye çalışmak için pamuklu çubuk kullanmak kulak kirini daha derine itebilir. Bu, kulak kirinin doğal olarak temizlenmesini engelleyebilir ve kulağınızın içinde birikmesine neden olabilir. Bu durum işitme duyunuza hasar verebilir ve ağrıya neden olabilir. İşte en yaygın görülen kulak çöpü zararları:
Pamuklu çubuğu kulağınıza çok fazla sokmak orta kulağınızın yapılarına zarar verebilir. Pamuklu çubuk kullanımına bağlı yaygın bir kulak yaralanması, yırtılmış bir kulak zarıdır.
İnanması zor ancak kulak kiri zararlı bakterilerin yakalanmasına ve size zarar vermesine engel olur. Pamuklu çubuk kullanmak, kulak kirini ve içerdiği bakterileri kulağınıza daha fazla itebilir ve potansiyel olarak bir kulak enfeksiyonuna yol açabilir.
Kulak çubuğu ile temizlik yaparken aniden pamuğun ya da plastik kısmın bir parçası kulağınızda kalabilir. Bu durum dolgunluk veya ağrı hissine yol açabilir. Kulaktaki yabancı cisim kısa sürede işitme kaybına da neden olma riski taşır.
#haber#
Kulak çöpünün zararlarını öğrenenlerin ''Kulak temizliği nasıl yapılır?'' dediğini duyar gibiyiz. İşte güvenilir kulak temizliği yapmanın 4 adımı:
1. Yumuşatın: Kulağınıza dikkatlice birkaç damla bebek yağı, mineral yağ veya gliserin eklemek için bir damlalık kullanın. Bu, kulak kirini yumuşatmaya yardımcı olur.
2. Islatın: Kulak kirini yumuşattıktan birkaç gün sonra kulağınıza şırınga yardımı ile bir iki damla su damlatın. Gereğinden fazla suyun ağrı ve enfeksiyona neden olabileceğini unutmayın
3. Boşaltın: Sulamadan sonra, suyun kulağınızdan akmasını sağlamak için başınızı hafifçe yana yatırın.
4. Kurulayın: Kulağınızdan dışarıya akan kiri temiz ve kuru bir havlu yardımı ile temizleyin.
#galeri#
Kendi kendini temizlediğinden dolayı kulak kiri için herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmez. Bununla birlikte bazı durumlarda kulak kiri birikebilir doğal yollarla temizlenemeyecek kadar zor hale gelebilir. Böyle anlarda; ağrı, tıkanıklık hissi, irin veya kan, ateş, işitme kaybı, çınlama ve baş dönmesi gibi şikayetleriniz varsa doktora görünmeniz gerekir.