Tgrt Haber

Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir? İşte kurban eti saklamanın püf noktaları…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
05 Temmuz 2022 17:35 - Güncelleme : 06 Temmuz 2022 18:43
Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir? İşte kurban eti saklamanın püf noktaları…

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte kurban kesecek olan kişiler araştırmalara şimdiden başladı. İnsanları birbirine yaklaştıran önemli günlerden biri olan Kurban Bayramı’nda ihtiyaç sahiplerine paylaştırılacak olan et, gönülleri ısıtmada özel bir yere sahip. Ancak kurban keserken mutlaka dikkat edilmesi gereken püf noktaları bulunuyor. Peki kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir? İşte kurban eti saklamanın püf noktaları…

Kurban Bayramı’na günler kala kurban eti kesimivesaklanması ile alakalı konular en çok merak edilenler arasında yerini aldı. Kurban etinin kesimi ve saklanma koşulları sağlıklı bir et tüketimi için oldukça önemli. Kurban kesiminden sonra gerçekleşecek aşamalarda bazı noktalara dikkat edilemediği takdirde ciddi sağlık problemleri ve bozulmalar ile karşılaşabilirsiniz. Peki sağlıklı kurban eti saklama koşulları nasıl olmalı? Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı? Kurban eti nasıl dinlendirilir? İşte kurban eti ile ilgili bilinmesi gereken tüm püf noktaları…

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kurban eti saklama yöntemleri tahmin edildiğinden çok daha fazla önem taşımaktadır. Et saklama yöntemlerinin doğru bir şekilde yapılması uzun süre muhafaza edilmesi ve sağlıklı olması açısından oldukça önemli olmakla birlikte lezzetli olmasının da ilk adımıdır.

Et kesiminin tamamlanmasının ardından saklama koşullarına özen göstermek gerekiyor. Buzdolabında uzun süre saklamak istenilen etlerin kesimden önce dikkat edilmesi gerek en önemli nokta oluşan bakterileri önlemek. Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor. Etin kesim sonrası bakteri ile enfekte olmasına karşı koruyucu önlem olarak, etin kesim sonrası hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor.

Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir? İşte kurban eti saklamanın püf noktaları…

İnsan sağlığı açısından oldukça önemli olan etin düzgün koşullarda kesilmesi ve saklanması sanıldığından çok daha fazla önem taşımaktadır. Buzdolabının buzluk kısmında saklamak istediğiniz etleri kullanacağınız boyutlarda kesilmesi hem kolaylık sağlayacak hem de etin fazla kalan kısımların bozulmasını önleyecektir. Et buzluktan çıkıp çözdürüldükten sonra asla geri dondurulmamalıdır. Aksi takdirde bakteri üretecek ve bu da insan sağlığını ciddi şekilde bozacaktır. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kağıda sarılmalı.

Etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Buzdolabında saklayacağınız kurban eti;

  • Buzdolabında birkaç hafta,
  • -4 derece sıcaklığa sahip bir buzluk içerisinde 4 ila 6 ay
  • -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Eti kullanmak istediğinizde ise donmuş buzları nasıl çözdürdüğünüzde önemli bir nokta. Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanması gereklidir.

Kurban etleri nasıl kullanılmak isteniyorsa derin dondurucuda öyle saklanmalı. Kıyma, kuşbaşı veya bonfile olarak poşetlere konulmalı. Buzdolabı poşeti kullanılacaksa, hava almadığından emin olun. Gerekli görülürse iki adet poşet kullanın. Hava almamasını garantilemek için kilitli poşetler daha iyi bir seçim olabilir. Poşet tamamen doldurulursa, etin her tarafı eşit donmaz. Dolayısıyla poşetler orta boyutlarda doldurulmalı, ağız kısmında boşluk bırakılmalıdır. Bu şekilde buzlukta 1 yıl kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Kurban etinin yıkanması ise uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmiyor. Temiz olsun diye düşünüyorsanız sanılanın aksine çok daha bakteri üretilmesine sebebiyet veriyorsunuz demektir. Et sağlığı için yapılan araştırmalar sonucunda konunun uzmanlarına göre et yıkandığında temizlenmiyor aksine bakterilerin çoğalmasına sebep oluyor. Bu sebeple kurban etinin yıkanması tavsiye edilmiyor. Ayrıca et yıkandığı zaman lezzeti de kaybolur. Kurban eti eve geldikten sonra serin ve kuru yerde dinlendirilmeli. Ardından buzdolabında 5-6 saat bekletilen etin kanı süzülüp tek pişirimlik porsiyonlara bölünüp derin dondurucuya kaldırılmalı.

YENİ KESİLEN ET KAÇ SAAT DİNLENMELİ?

Kurban eti uygun şartlarda eve getirildikten sonra en az beş saat serin ve temiz bir ortamda dinlendirilmesi gerekir. Etler her tarafı hava alacak şekilde yayılmış şekilde tepsilerde bekletilmeli. Gerekirse belli aralıklarla alt üst edilmeli. Böylece etin sıcaklığı düşürülür ve bakteri oluşumu engellenmiş olur. Uzmanlar bir gün yani 24 saat dinlendirilen etin hem sağlık hem de lezzet açısından önemli olduğunu ifade ediyor.

Dinlendirmeden buzdolabına konulan kurban eti hızla bozulmaya neden olur. İlk sıcaklığı düşmeden buzluğa koyulan etin yüzeyi kurur ama içi sıcak kalmaya devam eder. Böylece ette bakteriler ürer ve koku meydana gelir.

KURBAN ETİ NE ZAMAN KIYMA YAPILMALI?

Kurban etinin saklamak için yapılması gereken en önemli nokta etin dinlendirilmesidir. Buzdolabında 5-6 saat dinlendirilen kurban eti kıyması için en uygun zaman kesimin ertesi günüdür. Böylece et dinlenmiş olacaktır.

ET KESİLDİKTEN KAÇ SAAT SONRA DOLABA KONUR?

Kurban eti en az 4-5 saaten uygun 1 gün güneş almayan açık havada, serin bir yerde bozulmadan bekleyebilir. Ardından buzdolabına kaldırmak gerekir. Kesilen eti dinlendirdikten sonra dolaba koymak daha doğru olacaktır.

KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR?

Öncelikle yeni kesilen etin geniş bir kap veya tepside 1-2 saat serin ve güneş görmeyen yerde dinlendirilmesi gerekir. Daha sonra sertlik kıvamına ulaşan etin porsiyonlara ayrılması gerekiyor. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre dinlenmeyen etler daha sonra çözüldüğünde sert ve yemesi zor bir hale geliyor.

DERİN DONDURUCUDA ET NEDEN KOKAR?

Et ürünlerinin yanlış saklanması bakteri, küf, mantar gibi organizmaların artmasına neden olur. Bu durumda dondurucuda koku oluşur.

PİŞMİŞ ET NEDEN KOKAR?

Kurban etinin pişirilirken kokmasını önlemek için 1 gece dinlendirmelidir. Dinlenmiş etten koku da yavaş yavaş dağılır. Ayrıca eti pişirirken kekik​, biberiye ve defne yaprağı gibi baharatlar eklerseniz et kokusunu hafifletecektir.

KAVRULMUŞ ET NASIL SAKLANIR?

Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. 2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemeli. Kavrulmuş eti saklamanın bir diğer yöntemi ise saklamak istediğiniz kavurmalık eti tekrar ısıtın hatta kaynasın. Eti sıcak sıcak kavanozun ağzına kadar doldurun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirerek mutfak tezgahına koyun ve kavanoz soğuyana kadar bekletin. Önemli olan kavanozun kapaklarının kullanılmamış yeni olması yani vakum yapması gerekir. İçine hava almazsa aynı konserve gibi uzun müddet saklama şansınız var. Dikkat edilmesi gereken nokta kavanozu açtıktan sonra içindeki etin tamamını tüketmeniz gerekiyor. Bu yüzden tüketebileceğiniz porsiyonlarda küçük kavanozlarda saklayabilirsiniz.

KURBAN ETİ DERİN DONDURUCUDA NE KADAR BEKLER?

Etler dondurucunun en soğuk bölmesine yerleştirilmeli. Derin dondurucuda saklama süreleri hakkında da bilgi veren yetkililer

  • Koyun parça etlerinin 4-8 ay, kıymasının ise 1-3 ay;
  • Dana parça etlerinin 6-10 ay, kıymasının 1-3 ay;
  • Sığır parça etleri 8-12 ay, kıymasının 1-3 ay bekletilmeli.

 

KURBAN ETİ DIŞARIDA NE KADAR BEKLER?

Uzman kasaplar, eti buzdolabına koymadan önce en az 5, en fazla 12 saat havalandırılması gerektiğini belirtiyor.

ET 1 GÜNDE BOZULUR MU?

Et hava aldığı ve serin bir yerde bekletildiği sürece 24 saat içinde bozulmaz. Havasız et bozulur.

KURBAN ETİ SICAKTA BOZULUR MU?

Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir.

ET KAÇ DERECEDE MUHAFAZA EDİLİR?

Hiçbir işlem görmeyen kurban eti, normal mevsim koşullarında 4 derecede 3-4 gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Buzlukta ise -18 derecede ortalama altı ay bekletilebilir. Kıyma haline getirilip -18 derecede 1-3 ay saklanabilir.

POŞETLERLE TAŞIMAYIN!

Kurban kesim işleminin hijyenik bir şekilde tamamlanmasının ardından etin evlere hijyenik ve hızlı bir şekilde taşınması gerekir. Etler, kesim alanından eve poşetle taşınmamalı. Eğer içine koyulduysa uzun süre poşette tutulmamalı. Özellikle yaz aylarına denk gelen kurban kesimlerinde 37-39 derece sıcaklığı olan et, poşette uzun süre tutulduğunda ortamın sıcaklığıyla beraber daha yüksek sıcaklıklara ulaşır. Bu durumda ette terleme, yeşerme gibi olumsuz durumlar görülür. Geri dönüşüm plastiklerinden üretilen poşetlerde ise risk daha fazladır. Etin taşınması için kâğıt ambalajlar kullanılmalıdır.

SAKATATLAR NASIL SAKLANMALI?

Kurban etinin tercih edilen saklama yöntemine göre ayrıştırılması oldukça önemli. Sakatatlar ve etler ayrı muhafaza edilmelidir.

PASTIRMA-SUCUK TERCİHİ

Kurban etini olduğu gibi saklamanın yanında başka koruma yolları da bulunuyor. Geleneksel saklama yöntemlerinden sucuk, pastırma, kavurma gibi et ürünleri elde edilmesiyle kurban etinin daha uzun süre muhafaza edilebileceğine dikkat çeken uzmanlar, etin doğrudan tuzlanarak güneşte asılarak kurutulması da mümkün olduğunu belirtiyor. Ancak bu yöntem diğer et saklama yöntemlerine göre daha az tercih ediliyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...