Kuş gribinin Kovid-19'dan daha tehlikeli 8 farklı versiyonu dünyayı geziyor
Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele küresel çapta yaklaşık iki yıldır devam ederken bilim insanları, dünyanın yeni bir pandemi krizi ile karşı karşıya olduğundan bahsetti. Yapay yollarla yapılan tarım ve hayvancılık sebebiyle kuş gribinin 8 farklı versiyonunun tüm dünyada dolaştığını belirten uzmanlar, insanlar için tamamı ölümcül olan sekiz kanatlı türün bulunduğunu açıkladı.
Kovid-19, Ebola, HIV, Nipah virüsü ve Zika gibi ölümcül virüslerin yanı sıra kuş gribi virüsü de dünyada kol gezmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) ilk olarak 2005 - 2008 yıllarında görüldüğünü açıkladığı kuş gribi, nüfus artışı, küresel ısınma, organik olmayan tarım ve hayvancılık gibi sebeplerle hayvanlardan insanlara bulaşabiliyor. Kovid-19'dan çok daha ölümcül olabileceği belirtilen kuş gribi virüsünün de mutasyona uğrayabildiğini belirten uzmanlar, dünyada şu anda tamamı insanlar için ölümcül olarak nitelendirilebilecek sekiz kanatlı olduğunu açıkladı.
Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Rusya'nın güneyindeki Astrakhan kenti yakınlarında, büyük bir çiftlikte 101 bin tavuğun aynı gün ölmesi sonucu Devlet Araştırma Merkezi tarafından yapılan testler, H5N8 olarak bilinen nispeten yeni bir ölümcül kuş gribi türünün dolaşımda olduğunu gösterdi. Ardından, birkaç gün içinde Vladimirskaya tesisindeki 900 bin kanatlı hayvan salgını önlemek için aceleyle itlaf edildi.
Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları, kuş gribinin başlangıç belirtileridir.
DURMA BELİRTİSİ GÖSTERMEYEN BİR VİRÜS TÜRÜ
NTV'nin haberine göre, bilim insanları kuş gribinin, dünyanın devam eden diğer pandemisi olduğunu belirterek H5N8’İn son yıllarda yaklaşık 50 ülkede binlerce hindi, tavuk ve ördek sürüsünü yok ettiğini, aynı zamanda durma belirtisi göstermeyen bir virüs türü olduğunu açıkladı.
Astrakhan’daki çiftlikte çalışan 150 işçinin tabi tutulduğu testte, beş kadın ve iki erkeğin hafif de olsa hastalığa yakalandığı tespit edildi. H5N8'in kuşlardan insanlara bulaşabildiği ilk kez bu şekilde ortaya çıktı.
Kuş giribiyle birlikte zatürre, solunum sıkıntısı ve ölüme kadar giden bir takım tablolar oluşabilir.
KOVİD-19'DAN DAHA TEHLİKELİ
Bu gelişmenin ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuş gribinin insanlara bulaşabildiği konusunda uyarıldı. Rusya Federasyonu’nun baş tüketici danışmanı Anna Popova ise yaptığı açıklamada, bir dereceye kadar H5N8'in insandan insana bulaşma olasılığının yakında gelişeceği ve hemen bir aşı geliştirilmeye başlanması gerektiği konusunda tüm dünyaya bilgi verdi.
Bütün dünyanın Kovid-19'un kökenine odaklandığı sırada, tamamı insanları enfekte edebilen, öldürebilen ve şu anda potansiyel olarak Kovid-19'dan daha şiddetli olan sekiz veya daha fazla kuş gribi türü bulunduğu tespit edildi.
Kuş gribinde belirtiler, hastalıkla temastan 2-3 saat ila 3-4 gün içinde kendini gösterir.
H5N6 MUTASYONA UĞRADI
2021'de insanda H5N8 enfeksiyonu olduğuna dair başka bir vaka bildirilmedi ancak geçtiğimiz hafta Çin'de H5N6 olarak bilinen başka bir kuş gribi türü hakkında alarm verildi. H5N6 ilk kez 2014'te tanımlandığından beri 48 kişiye bulaşıp vakaların çoğu çiftliklerde çalışan insanlarla bağlantılı olurken son haftalarda yaşanan artışta, enfekte olan insanların yarısından fazlası öldü. Bu da H5N6'nın hız kazandığını, mutasyona uğradığını ve son derece tehlikeli olduğunu gösteriyor.
Bununla birlikte, DSÖ ve Çinli virologlar, hükümetleri dikkatli olmaya çağıracak kadar endişeli bir durumda bulunuyor. Bir DSÖ Pasifik bölgesi sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İnsandan insana yayılma olasılığı düşük. Ancak, Çin'de etkilenen bölgelerde ve yakın bölgelerde daha geniş coğrafi gözetim ve insanlara yayılmadaki son artışı anlamak acilen gerekiyor” diye konuştu.
Kuş gribi ile bilikte hücrelere yeterli oksijen gitmediği için vücut morarmaya başlar. Bu yüzden Endonezyalılar kuş gribine "mavi ölüm" diyor.
"FECİ PANDEMİLERE YOL AÇABİLECEK GÜÇTE"
Bu ayın başlarında, Çin Hastalık Kontrol Merkezi [CDC] son iki H5N6 vakasında birkaç mutasyon tespit etti. CDC direktörü Gao Fu ve Shandong Birinci Tıp Üniversitesi halk sağlığı dekanı Shi Weifeng, H5N6 virüsünün yayılmasının artık kanatlı endüstrisi ve insan sağlığı için “ciddi bir tehdit” olduğunu belirterek, "AIV'lerin (kuş gribi virüsleri) zoonotik potansiyeli, feci pandemilere yol açabilecek güçtedir" dediler.
Birleşmiş Milletler (BM) organları, akademisyenler ve epidemiyologlar, oldukça patojenik olan kuş gribi virüslerinin ortaya çıkması ile giderek artan yoğun kümes hayvancılığı arasındaki bağlantının farkında olduklarını açıkladı.
BM'nin Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, "Kuş gribi virüsleri geniş, çeşitli bir virüs gen havuzuna dönüşüyor. Bir patojen, aşırı derecede öldürücü bir hastalık etkenine dönüşebilir."
Tedavisi olmayan kuş gribinin H5 ve H7 tipleri başta ABD, Avustralya ve Türkiye'de görülmüştür.
"İNSANLARA YAYILMA İHTİMALİ YÜKSEK"
Ortaya çıkan yeni grip türlerinin endüstriyel kümes hayvanı üretimine uyum sağladığını savunan Amerikalı virolog Rob Wallace, “Göçmen su kuşlarını suçlamak, artık açıkça savunulabilir bir düşünce değil. Gribin endüstriyel çiftlik hayvanları ve kümes hayvanlarına sızması o kadar kesin bir durum ki, çiftlikler artık kendi hastalık rezervuarları olarak hareket ediyor” dedi.
Dünyada, herhangi bir zamanda 20 milyardan fazla tavuk ve yaklaşık 700 milyon domuzun yetiştirildiğini belirten Wallace, yeni grip virüslerinin ve çeşitlerinin ortaya çıkma ve insanlara yayılma ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı.