Lösemi hastalarına müjdeli haber
4. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi'nde kemik iliği nakli bekleyen hastalar için umut verici gelişmeler yaşanıyor.
Ailesinde uygun vericisi olmamasından dolayı düzenlenen kemik iliği kampanyalarıyla kamuoyunun gündemine gelen lösemi hastaları için umut verici gelişmeler yaşanıyor.Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, "Ailesinde ve kemik iliği bankasında uyumlu verici bulunamayan hastalar için artık yarı uyumlu nakiller yapılabiliyor. Bununla ilgili TÜBİTAK projesi de kabul edildi" dedi.4. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Osman İlhan, 2023'te Türkiye'nin en hızlı yaşlanan ülke olacağını, hücresel tedavinin gelecek için umut vaat ettiğini söyledi.
Hücresel tedavinin yeni bir organ yapmak ya da mevcut bir hastalığı iyileştirmek için gelecekte büyük önem kazanacağını anlatan İlhan, "Yaşlı nüfus değil sağlıklı yaşlı nüfus gerekir. Bilim bunun için çalışıyor" dedi.Türkiye'nin kök hücre çalışmalarında aktif rol oynadığını, TÜBİTAK'ın kök hücre çalışmaları için çağrı yaptığını, 51 projeden 30'dan fazlasının birinci aşamayı geçtiğini anlatan İlhan, "Türkiye artık uluslararası alanda da söz sahibi olabilecek" diye konuştu.Prof. Dr. İlhan, bunun sağlık turizmine de katkısı olacağını ifade ederek, ABD'de 400 bin dolara yapılan kemik iliği nakillerinin Türkiye'de daha ucuza yapılabildiğini belirtti.TÜBİTAK projeleri arasında kanser aşısıyla ilgili araştırmanın da bulunduğunu bildiren İlhan, "Dünyada 18 kanser kök hücresi tespit edilmiş durumda. Bunlara yönelik aşı yapabilirsek neden olmasın?" ifadesini kullandı.
ÇARE TÜRKKÖK PROJESİNDE
Bir soru üzerine ailesinde uygun vericisi olmayan lösemi hastaları için kemik iliği bankası kurulmasını öngören Türkkök projesiyle ilgili de bilgi veren İlhan, şöyle konuştu: "Türkkök ile artık akrabaları arasında vericisi olmayanlar da ilik nakli olabilecek. Türkiye'de ilik nakli dünya standartlarında yapılıyor. Artık yolun sonuna geldik. Bekleme listesi yok. Yılda 2 bin 900 dolayında nakil yapılıyor. Ailesinde ve kemik iliği bankasında uyumlu verici bulunamayan hastalar için artık yarı uyumlu nakiller yapılabiliyor. Bununla ilgili TÜBİTAK projesi de kabul edildi. Bugüne kadar ülkemizde yarı uyumlu 200 nakil yapıldı. Türkkök'te bulamadık, anne babada bulamadık, o zaman işte yarı uyumlu nakil olacak."İlhan, Türkkök'ün 4 bin akut lösemi hastasından, ailesinde uygun vericisi olmayan bin hasta için çare olacağını bildirdi.Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan da hücresel tedavinin yaşamı tehlikede olan hastalar için araştırma safhasında olduğunu belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Özcan, "Şu anda gerçekten dokuya ihtiyacı olan hastalarımız açısından deneyimler gelecek için umut vaat ediyor. Bu tedavi cerrahinin yerine değil katkı verici uygulamalar açısından kullanılabilir" dedi.
NİSAN AYINDAN İTİBAREN VERİCİ BAĞIŞI BAŞLANACAK
Türkkök projesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan, burada bağışçı olmak için bir tüp kanın yeterli olduğunu vurguladı. Türk Kızılayı kanalıyla projenin yürüyeceğini anlatan Özcan, "Kurulacak kemik iliği bankası Türkkök için nisan ayından itibaren verici bağışçısı kabulüne başlanacak" dedi.Türk Kızılayının 18 bölgesel merkezde eğitilmiş personeliyle kök hücre bağışçısı kabulüne başlayacağını ifade eden Özcan, "Projenin hızla oturacağına eminim. Kan örneğini aldıktan sonra akredite bir laboratuvarda bunun çalışılması yeterli. İhale süreci tamamlandı. Ankara'da merkezi laboratuvar oluşturulacak. Hedef ilk etapta 200 bin vericiyi kaydetmek" şeklinde konuştu.