Tgrt Haber

Marburg virüsüne yakalanan 5 kişi hayatını kaybetti! Marburg virüsü nedir, bulaşıcı mı?

28 Mart 2023 17:21 - Güncelleme : 28 Mart 2023 17:25
Marburg virüsüne yakalanan 5 kişi hayatını kaybetti! Marburg virüsü nedir, bulaşıcı mı?

Afrika ülkelerinden olan Tanzanya’nın kuzey batısında görülen ve ölümlere yol açan Marburg virüsü, ülkeyi alarma geçirdi. Bulaşıcı olduğu bilinen virüsün ebolaya benzetilmesi sebebi ile çeşitli önlemler alan ülke yönetimi, diğer ülkeler tarafından da yakın takip altına alındı. Peki Marburg virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte ayrıntılar…

Son yıllarda Afrika​ ülkelerini harekete geçiren Marburg virüsü​, tekrar gündeme geldi. İlk olarak 1967 yılında Almanya’nın Frankfurt​ ve Marburg kentleri ile Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da toplamda 31 kişide görülen bu virüs, o dönem içerisinde 7 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Son dönemlerde de Afrika ülkelerinde sıklık ile görülmeye başlayan virüsün, Tanzanya’nın kuzey batısında yeniden ölümlere sebep olduğu açıklandı.

Tanzanya’nın kuzey batısında görülen ve o bölgeyi harekete geçiren Marburg virüsü, diğer ülkeleri de endişelendirdi. Gümrük kapılarının açık olması sebebi ile taşınabileceği tahmin edilen virüsün yeni bir salgına yol açıp açmayacağı endişe içerisinde takip edilirken Marburg virüsüne ilişkin araştırmalar da hızlandı. Bilim insanlarının yanı sıra vatandaşlar da ilgili virüsün nasıl bulaştığını, belirtilerinin neler olduğunu öğrenmek üzere arama motorlarında araştırmalara başladı.

5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ!

Son yıllarda Afrika ülkelerinde yüzlerce insanın hayatına sebep olan Marburg virüsü, Tanzanya’nın kuzey batısında yeniden ortaya çıktı. Yönetim tarafından yapılan açıklamalara göre şimdiye kadar ilgili virüs sebebi ile 5 kişi hayatını kaybetti.

MARBURG VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR, BELİRTİLERİ NELER?

Afrika’nın yeşil maymunları ile ilişkilendirilen Marburg virüsü, taşınabilmektedir. Mısır’ın meyve yarasasında da sıklık ile bu virüse rastlanılır. İnsanların vücut ısıları veya aynı yatağı paylaşmaları, virüsün bulaşmasına sebep olur. Ayrıca Marburg virüsüne ilişkin yürütülen tedavisi başarılı olarak sonuçlanmış olan kişilerin spermlerinde ve kanlarında aylarca virüse rastlanılabilir.

Marburg virüsünün en temel belirtisi yüksek ateştir. Aniden yükselen ateşe baş ağrısı ve kas ağrısı eşlik eder. Genel olarak üç gün içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, ishal ve kusma şikayetleri başlar. Dünya Sağlık Örgütü, Marburg virüsüne yakalanmış olan kişilerin hayalete benzer bir görünümde olduklarını belirtir. 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...