Tgrt Haber

Maymun çiçeği Asya'ya sıçradı! Tayvan'da 403 kişide virüs çıktı 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: tgrthaber.com
21 Ağustos 2024 18:16 - Güncelleme : 21 Ağustos 2024 18:23
Maymun çiçeği Asya'ya sıçradı! Tayvan'da 403 kişide virüs çıktı 

Afrika'da görülen maymun çiçeği virüsü geçtiğimiz günlerde Avrupa'da ilk vakasını verirken Asya Kıtası'nı da esir almaya devam ediyor. Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'da bugün 4 kişi daha virüse rastlandı. Ülkede şu ana kadar 403 kişi için virüs vakası bildirildi. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika​ kıtasında görülen ve maymun çiçeği olarak bilinen mpox​ virüsü nedeniyle geçtiğimiz hafta acil durumu ilan edilirken virüs Asya​ Kıtası'nda da yayılmaya devam ediyor. Bugün Tayvan​'da 4 kişide daha virüs tespit edildi. 

Tayvan Hastalık Kontrol Merkezinden (CDC) yapılan açıklamada, 13-19 Ağustos'ta yapılan testlerde 4 yeni vaka daha tespit edildi.

VAKALAR GENÇLERDE GÖRÜLÜYOR 

Tespit edilen vakaların 20 ila 40 yaşları arasında görüldüğü ifade edildi. Tayvan'da tespit edilen vakaların sayısı böylelikle 403'e ulaştı.

Vakalardan 381'inin yerel kaynaklı, 22'sinin yurt dışı kaynakları olduğu ifade edildi. 

Maymun çiçeği Asya'ya sıçradı! Tayvan'da 403 kişide virüs çıktı  - 1. Resim

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ​ NEDİR? 

Mpox virüsü, genellikle fareler ve sincaplar gibi kemirgenler veya bu virüse maruz kalmış kişilerle temas yoluyla bulaşmaktadır. Virüsün neden olduğu deri lezyonlarına temas etmek, bu lezyonların bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve enfekte bireylerin vücut sıvılarıyla temas etmek, bulaşın başlıca yolları arasında yer alır.

Enfeksiyonun ilk belirtileri, virüsle temastan yaklaşık 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabilmektedir. Mpox virüsü genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişme, halsizlik, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları gibi semptomlara neden olur.

Maymun çiçeği Asya'ya sıçradı! Tayvan 403 kişide virüs çıktı  - 1. Resim

Hastalığın özel bir tedavisi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla destekleyici tedavi uygulanmaktadır. Vakaların çoğu hastalığı hafif atlatmakta ve birkaç hafta içinde iyileşmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında, ırkçılık ve ayrımcılıkla ilgili endişeler nedeniyle bu hastalığın adını "maymun çiçeği"nden "mpox" olarak değiştirdi.

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...