Maymun çiçeği kimler için riskli? Prof. Dr. Murat Tuncer'den solunum yoluyla bulaşır mı sorusuna net cevap
Dünyada alarm veren maymun çiçeği virüsü Türkiye’de de tespit edilmesi tedirginliğe neden oldu. İlk vaka Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından duyuruldu. Peki kimler risk altında, solunum yoluyla bulaşıyor mu? TGRT Haber’de Prof. Dr. Murat Tuncer, konuya ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu.
Koronavirüs pandemisinden biraz olsun nefes alan dünya şimdi de maymun çiçeği virüsü ile başı dertte. Dünyada 30’a yakın ülkede görülen maymun çiçeği virüsü Türkiye’de de ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla 37 yaşındaki bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini duyurdu. Öte yandan Koronavirüs vaka sayılarında dünyada ve Türkiye’de gözle görülür bir artış söz konusu. Peki Maymun çiçeği nasıl bulaşıyor, kimler risk altında? TGRT Haber’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer, konuyal ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
ÇİÇEK VİRÜSÜ ÖLÜMCÜL! HANGİ GURUP RİSK ALTINDA?
İnsanların tedirgin olduğunu belirten Tuncer, dünyanın Koronavirüs pandemisiyle salgın hastalıklar konusunda iyi bir tecrübe edindiğini söyledi. “Bu tip vakaları bundan sonra da göreceğiz” diyen Tuncer, maymun çiçeği virüsünün çok fazla bulaşıcılık özelliği olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu virüs, su çiçeği gurubundandır ancak suçiçeği öldürücüdür. Çiçek hastalığı aşılama sayesinde yok olduğu düşünülerek dünyada pek çok ülkede aşılama çalışmalarına son verildi. Maymun çiçeği virüsünün artma nedenlerinden biri çiçek virüsü aşısının yapılmamasıdır. Daha önce suçiçeği veya çiçek hastalığı geçirdiyseniz veya aşısını olduysanız bu hastalığa yakalanma ya da ağır geçirme ihtimaliniz çok düşük. Ancak yeni nesillerde aşı olmayan ya da çiçek hastalığı atlatmayanlar olabilir.”
SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR MU?
Solunum yoluyla bulaşıp bulaşmadığı konusuna netlik kazandıran Tuncer, “Teorik olarak temas yoluyla bulaşır ancak solunum yoluyla bulaşmaz, şeklinde söylemler var. Genel doğrusu şudur: Yakın temasla, yatak örtüsünden, havludan bulaşır. Solunum yoluyla şöyle: Maskesiz olarak iki kişi yakın mesafede 15-20 dakikadan fazla devamlı konuşursa damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Yakın temas ve çok yakın konuşmada bulaşma olasılığı vardır. Çok panik olmamak lazım” dedi.
COVİD-19 VAKALARI ARTI
Tuncer, Koronavirüs vakalarında artış olduğuna ancak ölüm ve hastaneye yatış oranlarının aynı seyrettiğine dikkat çekti. Cerrahpaşa Tıp Fakültesindeki Kovid-19 Polikliniğinde, pozitif vakalarda gözle görülür bir artış olduğuna dikkat çeken Tuncer, ancak vakaların çoğunun hastalığı ayaktan atlattığına dikkat çekti.
Kalabalık alanlarda hem Kovid hem de maymun çiçeği için maske kullanılmasını öneren Tunçer, konuşmasına şöyle devam etti:
“Maske gerektiğinde kullanınız. Bizim nüfusumuzun çoğunluğu suçiçeği virüsü aşısı vardır ya da çocukken hastalığı atlatmıştır. Ancak yeni nesillerde aşı olmayanlar ya da virüsü geçirmeyenler olabilir. Kalabalık ortamlarda maske takmalarını, yakın temasta bulunmamalarını ve hijyen kurallarına özen göstermelerin öneririm.”