Son dakika: Maymun Çiçeği Türkiye'de görüldü! İstanbul'da görülen ilk vakada 37 yaşındaki hasta tedavi altına alındı
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de tespit edildiğini duyurdu. 37 yaşındaki hastanın tecrit edildiğini ifade eden Bakan Koca, temaslı takibinin yapıldığını ve başka bir vakaya rastlanmadığını söyledi. Bakan Koca, "Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor" dedi. 37 yaşındaki hastanın İstanbul'da tedavi altına alındığı öğrenildi.
Koronavirüs pandemisi bitti derken şimdide tüm dünyayı ‘Maymun çiçeği’ hastalığı korkusu sardı. Şuana kadar virüsün endemik olduğu Afrika ülkeleri de dahil edilmek üzere 48 ülkede 3 bin 200’ün üzerinde vaka tespit edildiği ifade edildi.
TÜRKİYE'DEKİ İLK VAKA TESPİT EDİLDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de tespit edildiğini duyurdu. 37 yaşındaki hastanın tecrit edildiğini ifade eden Bakan Koca, temaslı takibinin yapıldığını ve başka bir vakaya rastlanmadığını söyledi. Bakan Koca, "Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor" dedi.
https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1542396104242860032
MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI HANGİ İLDE GÖRÜLDÜ?
Maymun Çiçeği Hastalığı'nın ilk görüldüğü il belli oldu. Buna göre; Maymun Çiçeği Hastalığı'na yakalanan vatandaş İstanbul'da yaşıyordu. Vakanın tedavisi İstanbul'da bir hastanede sürüyor.
DSÖ'DEN ÜLKELERE UYARI
DSÖ geçtiğimiz günlerde ‘acil’ olarak toplanarak 2022'nin başından bu yana Orta Afrika'da virüs nedeniyle 70 civarında can kaybının gerçekleştiğini aktardı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Nijerya'daki maymun çiçeği vakalarının çoğunun kadın olduğunun altını çizerek, virüsün sadece erkekler arasında bulaşmadığına dikkati çekti. Maymun çiçeğinin endemik olmayan birçok ülkede ilk defa görüldüğünü hatırlatan Ghebreyesus, "Bu hastalığın nasıl yayıldığını tamamen öğrenmek kritik önem taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR?
Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor. Ancak maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor. Virüs genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.
SEMPTOMLARI NELER?
Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor. Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor. Virüs genellikle kendiliğinden geçiyor ve hastalık 14 ila 21 gün sürebiliyor.
NASIL BULAŞIYOR?
Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Virüs vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor. Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor.
NE KADAR TEHLİKELİ?
Virüse yakalananlarda vakaların çoğu hafif geçiyor. Virüs bazen su çiçeğini andırıyor ve birkaç hafta içinde kendi kendine yok oluyor. Ancak bazen daha şiddetli olabiliyor. Daha önce Batı Afrika'da ölümlere neden olduğu bildirilmişti.
TEDAVİSİ VAR MI?
Maymun çiçeğinin tedavisi yok ancak salgınlar virüsün yayılmasının önüne geçilerek kontrol edilebiliyor. Çiçek hastalığına karşı aşılamanın maymun çiçeği hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlanmıştı. Aşı hala bazen kullanılabiliyor.