Tgrt Haber

Maymun çiçeği virüsünde kötü senaryo: Çok geç kalmış olabiliriz

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: The Daily Beast
01 Ağustos 2022 17:15 - Güncelleme : 01 Ağustos 2022 17:33
DSÖ tarafından acil durum ilan edilmişti.

DSÖ’nün 'Acil durum' ilan ettiği maymun çiçeği hastalığı hızla yayılıyor. Hastalık 78 ülkede 20 binden fazla insana bulaştı. Bilim insanları maymun çiçeği virüsü için çok geç kalınmış olunabileceği uyarısında bulundu. 

DSÖ tarafından acil durum ilan edilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 'acil durum' ilan ettiği maymun çiçeği virüsü​ 78 ülkeden 20 binden fazla insana bulaştı.  ABD'de büyük bir paniğe sebep olan virüsten dolayı New Yok eyaletinde acil durum​ ilan edildi, Aşı çalışmalarına hız verildi. Öte yandan Maymun çiçeği virüsünden ötürü Afrika dışındaki ilk ölümler Brezilya ve İspanya’da gerçekleşti.  

“DOKTORLAR YANLIŞ TEŞHİS KOYDU, ANLAŞILAMADI"

Hastalık özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa​'da hızla yayılıyor. Uzmanlara göre çiçek hastalığı birçok yerde endemik olmaya yakın ve bu olursa hastalığı ortadan kaldırmak çok daha zor olabilir. Bugün Daily Beast'te David Balta, Maymun Çiçeği hastalığı konusunda şunları söyledi:  "Maymun Çiçeği salgınının üstesinden gelmeyi başaramadık ve hastalığın ABD​ ve Avrupa'da kalıcı bir tehdit haline gelmesini durdurma şansını kaçırmış olabiliriz. Bu durum bizim hatamız. Çok fazla doktor, çiçek hastalığı vakalarını uçuk ya da cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklarla karıştırıp yanlış teşhis koydu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hastalık için harekete geçmek ve acil durum ilan etmek için çok uzun süre bekledi."

KORKUTAN SENARYO: SONSUZA KADAR BİZİMLE KALABİLİR

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nden halk sağlığı uzmanı Amesh Adalja, The Daily Beast'e "Virüs sadece insanlar arasında yayılıyorsa sonunda aşılama ve doğal bağışıklık yoluyla kontrol edilebilir. Ancak hastalık şimdi Kuzey Amerika veya Avrupa'daki bazı hayvan türlerine (örneğin sincaplar ve fareler) yayılırsa bölgesel olarak tamamen ortadan kaldırılması neredeyse imkansız olur” diye konuştu. 

Nebraska Üniversitesi bulaşıcı hastalık uzmanı James Lawler, virüsün hayvanlar arasında yayılması durumunda insanlar arasında kalacağını söyledi.

Sağlık Örgütü (DSÖ) 35 ülkenin şimdiye kadar var olan 16,4 milyon aşıya erişim için rekabet ettiği ve düşük gelirli ülkelerin yine bu savaşta geride kaldığını duyurarak 'eşitlik' çağrısında bulundu

Kaynak: The Daily Beast

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...