Tgrt Haber

Meğer yanlış biliyormuşuz! Kuru fasulye pişirirken...

04 May 2018 08:31
Meğer yanlış biliyormuşuz! Kuru fasulye pişirirken...

Kurubaklagillerin, içerdiği besin değerleri açısından çok faydalı bir besin grubu olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur önemli bilgiler verdi. Daha çok baklagil tüketmek için 10 sebep sıralayan Tayfur, pişirirken vitamin ve mineral kaybı olmaması açısından dikkat edilmesi gereken püf noktalarını da sıraladı.

Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur, baklagil tüketimini artırmanın sağlık açısından önemini vurguladı. Yapılan araştırmalarda baklagil tüketimi ve uzun yaşam arasındaki ilişkiye de değinen Tayfur, bu besin grubunun nasıl pişirilmesi gerektiğini de anlattı. İşte baklagil tüketmek için çok önemli sağlık sebepleri…

GÜNDE KAÇ GRAM KURUBAKLAGİL TÜKETİLMELİ?
2010’daki Türkiye Beslenme ve Sağlık araştırmasına göre, 2-18 yaş grubunun 12 gram civarında baklagil tükettiği gözlenmiş. 19-65 yaş grubunda ise 15 gramı geçmiyor günlük tüketim. Yani yıllık olarak hesapladığınızda 2-2,5 kg civarında bir tüketim söz konusu. Bu çok düşük bir oran. Yapılan araştırmalar sayesinde kurubaklagillerin önemi daha iyi anlaşılmaya başlandı. Şu anki hedef 60 gramdan az olmayacak şekilde günde 3-5 kez tüketmek ve kişi başına tüketimin de yıllık 15-25 kg arasında olması… Yine 2020 yılına kadar da baklagil üretimi ve tüketiminde yüzde 10 artış bekleniyor. Çünkü bileşim olarak baktığınızda sağlığımız için çok faydalı bir bileşime sahip. Kurubaklagilleri yemeği, tatlısı, salatası, köftesi, hamur işleri gibi farklı yemek türlerinde kullanılabiliyoruz.

Et, özellikle biyolojik yararları yüksek olan demir içeriyor. Bitkisel ürünlerdeki demirin kullanımı etteki kadar hızlı olmuyor vücutta. İşte bunu hızlandırmak için C vitamini kaynağı olan bir gıda ile birlikte tüketilmesini öneriyorum. Yani baklagiller mutlaka sebze ve meyvelerle tüketilmeli. Vegan ve vejateryan beslenenler de buna dikkat etmeli.

KURUBAKLAGİL TÜKETİMİNİ ARTIRMAK İÇİN 10 SEBEP

1-Fitokimyasallar antioksidan özellikleri ile bir takım istenmeyen zehirli bileşiklerin etkilerini engellemek gibi yararlı özelliklere sahip. Baklagiller de yüksek miktarda fitokimyasal içeriyor. Bunlar istenmeyen bileşiklerle tepkimeye girerek, onların vücutta istenmeyen etkilerini engelliyor. Bu yüzden posa ile ya da diğer bir değişle diyet lifi ile alındıklarında olumlu katkıları daha da artıyor.

2-Son yıllarda bir takım kanser türlerini engellemede faydalı olduğu görülmüştür.

3-Yine kurubaklagillerin, lifle birlikte alındıkları zaman kolesterol ve LDL kolesterol oksidasyonunu önleme gibi etkileri var.

BAKLAGİL TÜKETEN DAHA UZUN YAŞIYOR

4-Kurubaklagillerin uzun yaşam ile ilişkili olduğu düşünülüyor ki bu çok önemli. Avustralya’ya sonradan yerleşmiş göçmenler üzerinde bir çalışma yapılmış ve 75 yaş ve üzeri insanlar 7 yıl boyunca izlenmiş. Çalışmada kurubaklagili 60 gram ve üzerinde tüketenlerde 7 yıl içinde ölüm oranının diğerlerine göre daha düşük olduğu görülmüş.

5-Ayrıca baklagillerin sodyum içeriği düşük olduğu için hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarının önlemesi açısından da çok önemli bir besin grubu

6-Kurubaklagiller tokluk hissi vermesi, yağ içeriğinin düşük olması sebebiyle obeziteyi önlemede de önemli bir yeri var.

7-Kurubaklagillerin protein değeri çok yüksek ki tahıllarla birlikte tüketildiğinde bu değeri daha da artıyor

8-Büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklar için çok faydalı

9-Demir, çinko, selenyum, fosfor değerleri yüksek ve ayrıca B grubu vitaminler ve folik asit açısından da zengin bir besin grubu

10-Kurubaklagiller ayrıca kan şekerini dengelemede de çok faydalı

KURUBAKLAGİL PİŞİRİRKEN DİKKAT! BU HATALARI YAPMAYIN

Ülkemizde genellikle akşamdan ıslatılıp bekletilir ve sonra haşlanır. Islatıldığı suyun dökülmesi, besin değerlerini azaltmaz ancak haşlandığı su dökülürse o yemeğin özellikle suya geçen ve suda çözülen B grubu vitaminler açısından kayba uğruyor. O nedenle haşlama sularının dökülmemesi gerekiyor. O suyu yemekte kullanmalarını öneriyorum.

Ayrıca B grubu vitaminler çok hassas bir vitamin grubudur. Yemeği pişirirken sıcaklık değerlerine dikkat etmek gerekiyor. Çok yüksek sıcaklıkta pişirmenin olumsuz etkileri var.

Yine tencerenin kapağı açık pişirildiğinde, ortamdaki ışığa ve oksijene maruz kaldığı için parçalanabilen vitaminler var. Bu da çok yanlış.

Bazı yörelerde pişirirken daha yumuşak olsun diye karbonat eklendiğini biliyoruz. Bu da çok yanlış bir uygulama. Çünkü karbonat eklendiği zaman B grubu vitaminler parçalanıyor ve biz onlardan yararlanamıyoruz. Bu tür uygulamalardan sakınılması gerekiyor.

Ajinomoto Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Hülya Gündoğan Uçarlar, Bizim Mutfak’ın yeni ürünü Bakliyatlı Çorbalar hakkında şu noktalara değindi;

Biz ‘Sağlıklı beslen sağlıklı yaşa’ vizyonuna sahip bir şirket olarak önemli çalışmalar yapıyoruz. İlk yaptığımız şey bir araştırma yapmak oldu ve 19 bin kadın tüketici ile birkaç soruluk anket çalışması yaptık. Çalışmamızda gördük ki kadınların yüzde 99’u evde çorba pişiriyor. Bu kişilerin yüzde 15’i her gün, yüzde 25’i haftada 4-5 gün, yüzde 30’u ise haftada 2-3 gün mutlaka çorba pişiriyor. Yani büyük bir oran her hafta sıklıkla çorba pişiriyor. Biz de ürünlerimizde ev çorbasını yaparken, çalışan kesim açısından daha pratik olması için bu çorba paketlerini hazırladık. Çünkü artık kadınlar sağlıklı beslenmeye ve çocuklarının gelişimine olumlu katkısı olacak besin gruplarını pişirmeye önem veriyor.

 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...