Mevcut körlüğün yüzde 80’i tedavi edilebilir
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Tök, Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre dünyada 284 milyon kişinin görme kusurlu olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Tök, Dünya Görme Günü’nde yaptığı açıklamada tedavi edilebilir en sık körlük nedeni olan kataraktın sıklıkla 55 yaş sonrasında ortaya çıktığını söyledi. Tök, "Tedavisi ameliyatla kataraktın alınması ve yerine göz içi mercek konulması şeklindedir. Katarakt hastalarına zamanında ve uygun şartlarda müdahale edildiğinde başarı oranı yüksektir. İleri yaşta karşılaştığımız yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) bir diğer önemli göz hastalıklarındandır. 65 yaş üzerinde yaklaşık yüzde 25 oranında görülmektedir. Yaş ve kuru olarak iki tip sarı nokta hastalığı mevcuttur. Yaş tip sarı nokta hastalığında görme kaybı daha hızlı ilerlemektedir. Erken teşhis ve tedaviyle sarı nokta hastalığının ilerleyişi kontrol altına alınabilmektedir" dedi.
Kalıcı körlüğün en önemli nedenlerinden birinin de halk arasında karasu hastalığı ve göz tansiyonu şeklinde bilinen glokom hastalığı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tök, "40 yaş üzeri ve ailesinde glokom öyküsü olan kişilerin mutlaka glokom açısından yıllık göz muayenesi olması erken teşhis ve tedavide son derece önemlidir. Diyabetik retinopatiye bağlı görme azlığı da sıkça karşılaştığımız hastalıklar arasındadır. Bu nedenle diyabetik hastaların mutlaka düzenli göz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir" diye konuştu.
Yeni doğan bebeklerde Rop'a dikkat
Erken doğan özellikle 32 haftadan ve bin 500 gramdan küçük bebeklerde prematüre retinopatisinin de göz ardı edilmemesi gereken son derece ciddi bir hastalık olduğuna vurgu yapan Tök, "Çocukluk çağının önlenebilir en önemli körlük sebebi olan prematüre retinopatisi (Rop) zamanında yapılacak müdahaleler ve düzenli takiplerle kontrol altına alınabilmektedir. Yine çocukluk çağının önemli görme kusurlarından olan göz tembelliğinin (ambliyopi) erken teşhis ve tedavisi için çocukların 2-3 yaş arası ve ilkokul çağında mutlaka göz muayenesinin yapılmasını önermekteyiz. Bu sayede geleceğimiz olan çocuklara daha aydınlık yarınlar bırakabiliriz" dedi.