Koronavirüs pandemi ile mücadele sürerken diğer yandan varyant haberleri gelmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, Kolombiya'da tanımlanan ve "Mu" olarak bilinen yeni bir Koronavirüs varyantını izlediğini söylemesi akıllara ''Mu varyantı nedir? Koronavirüs aşısı Mu varyantına karşı etkili mi? Mu varyantı belirtileri nelerdir?'' sorularını gündeme getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü, ilk olarak Ocak ayında Kolombiya'da görülen Mu olarak bilinen yeni bir koronavirüs varyantının ortaya çıktığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü Salı günü yayınladığı haftalık pandemi bülteninde bilimsel olarak B.1.621 olarak bilinen Mu varyantının "ilgi varyantı" olarak değerlendirildiğini söyledi. Aşılama çalışmaları devam ederken ortaya çıkan varyantlar ''Mu varyantı aşıya karşı karşı dirençli mi? Koronavirüs aşısı Mu varyantına karşı etkili mi?'' sorularının araştırılmasına neden oldu?
Covid-19'a neden olan SARS-CoV-2 dahil tüm virüsler zamanla mutasyona uğrar. Mustasyona uğrayan virüsler kimi zaman bir etki doğurmazken kimi zaman da virüsün özelliklerini etkileyebilir. Mustasyona uğrayan virüsler daha kolay yayılabilir, hastalığın ciddiyetini artırabilir, ilaç ve aşılar karşı dirençli olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Mu varyantı ile ilgili rapor yayınlaması herkesi endişeye sürükledi. Mu varyantı için aşılara direnç riskinin olduğunu söyleyen DSÖ Mu varyantı ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için araştırmaların devam ettiğini söyledi. Örgüt Kappa ve Lambda varyantlarının da içinde olduğu İlgi Varyantlarına Mu varyantı da eklendi. Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs varyantlarını iki gruba ayırarak araştırıyor. Bunlara VOC (endişe varyantları) ve VOI (ilgi varyantları) deniyor. Dünya Sağlık Örgütü şimdiye adar dört varyantı endişe varyantları listesine ekledi. Bunlar;
Kolombiya'da tespit edildikten sonra Mu varyantı, diğer Güney Amerika ülkelerinde ve Avrupa'da da rapor edildi. Kolombiya’da koronavirüs pandemisi nedeniyle en az 124.811 kişi hayatını kaybetti.
Mu varyantı ilk olarak Kolombiya’da tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü Mu varyantını en az 39 ülkede doğruladı. Örgüt, sıralı vakalar arasında varyantın küresel olarak şu anda %0,1′in altında olmasına rağmen, Kolombiya (%39) ve Ekvador (%13) oranlarına ulaştı. Birleşik Krallık'ta en az 32 Mu varyantı vakası tespit edildi. Yapılan araştırmalar Mu varyantının yurt dışından gelen yolcular bulaştığını ortaya koydu. Mu varyantı, son olarak Japonya'da görüldü. Varyantın ülkeye Japonya'ya havaalanlarındaki karantina merkezlerinde pozitif sonuç veren 2 yolcuyla geldiği açıklandı. Japonya Sağlık Bakanlığı, pozitif sonuçlar üzerinde yapılan genetik incelemelerde vakaların Mu mutasyonu olduğunun tespit edildiğini duyurdu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de iki kişide Mu varyantı görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca ''Yasaklar tekrar gelecek mi?'' sorusuna ilave tedbir getirmeyi düşünmediklerini söyledi.
Mu varyantı, DSÖ tarafından Mart ayından bu yana izlenen beşinci ilgi varyantı oldu. Ocak 2021 tarihinde görülen Mu varyantı hakkında DSÖ aşılara karşı daha dirençli olabileceğini açıkladı. Aşıya direnç oluşturabilecek bir dizi mutasyona sahip olduğu konusunda uyardı. Dünya Sağlık Örgütü bu iddiaları doğrulamak amacıyla daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağını da vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü yeni bir ilgi varyantı ortaya çıktığı belirli yollar izliyor. Mu varyantı ortaya çıkmasıyla DSÖ birtakım uyarılarda bulundu. Bunlar:
Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarının ardından Mu varyantı belirtileri merak konusu olmaya başladı. Mu varyantı belirtileri Covid-19 yan etkilerine benzerdir. Bunlar:
Mu varyantı aşıya karşı karşı dirençli mi? Koronavirüs aşısı Mu varyantına karşı etkili mi? sorularının cevaplarını derledik. Siz de Mu varyantı hakkında görüşlerinizi ve sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.