Müezzinoğlu, 'Sağlık hizmetleri gurbetçinin ayağına gidiyor'
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Yabancı hekimlerin kamuda görevlendirilmesine ilişkin soru üzerine, Türkiye'deki hekim açığı sorununa işaret eden Müezzinoğlu, bina ve donanımda sorun yaşanmadığını, 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekime ihtiyaç duyulduğunu, bu durumun doktorların yükünün de artmasına yol açtığını söyledi.
Müezzinoğlu, hekim açığının giderilmesi noktasında yabancı hekimlerin de Türkiye'nin dinamiklerine katkı sağlamasını arzu ettiklerini dile getirerek, özelde 500 civarında yabancı uyruklu hekimin hizmet verdiğini, Bakanlık olarak kendileri için de böyle bir düzenleme istediklerini belirtti.
Yabancıların istihdamıyla ilgili TBMM'de yasalaşmayı bekleyen tasarının kendilerini büyük oranda rahatlatacağını dile getiren Müezzinoğlu, bu konuda katkı sağlayacak bir başka düzenlemenin de Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulmasını da öngören tasarı olduğunu söyledi.
Bu tasarının TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde bulunduğunu ifade eden Müezzinoğlu, "Bu cuma inşallah yasa onaylandığı zaman Sağlık Bakanlığı olarak kamuda, üniversitemize bağlı eğitim araştırma hastanelerimizde yabancı uyruklu hekimleri çalıştırabileceğiz" dedi.
Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile getirilecek yenilikleri de anlatan Müezzinoğlu, bakanlığa bağlı eğitim araştırma hastanelerinde uzman doktorların yüzde 45'inin yetiştirildiğini, artık uzman doktorların kurulacak bu üniversitede eğitim alacağını vurguladı.
Eğitimde, araştırmada, uluslararası entegrasyonda çok daha iyi noktaya gelineceğini bildiren Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diğer bir konu da yasa onaylanınca inşallah 2-3 ayın içinde Almanya'da özellikle, öncelikle Avrupa'daki kendi vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunacak, Sağlık Bakanlığının hastanesini, hastanelerini açacağız. Şu anda iki tanesinin görüşmelerini yapıyoruz. Tabii yasal düzenlemeyi de bir taraftan bekliyoruz. O yasal düzenleme olunca oradaki kiralamaları ve hızla sağlık hizmeti sunacak, bizim özellikle kendi vatandaşlarımız, Türk hekimlerini, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın yönetim dinamikleriyle sağlık hizmeti alacaklar. Somali'de, Sudan'da, Pakistan'da yaptığımızı inşallah hem Avrupa'lılara, hem de Avrupa'daki kendi soydaşlarımıza yapar hale geleceğiz. Sağlık Bakanlığının bana göre tarihi bir adımı olacak."