Tgrt Haber

Mutfaktaki gizli tehlike! Kullanımına dikkat etmezseniz hormonlarınız bozuyor

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
12 Haziran 2023 14:40 - Güncelleme : 12 Haziran 2023 16:37
Mutfaktaki gizli tehlike! Kullanımına dikkat etmezseniz hormonlarınız bozuyor

Mutfakta en sık kullandığımız ve elimizin altında olan kesme tahtaları, yanlış kullanım ya da malzemeden ise bakterilerin kolaylıkla yerleşebileceği alanlara dönüşüyor. Özellikle plastik kesme tahtaları hormonları adeta altüst ediyor.

Plastik kesme tahtaları, BPA ve flatlar gibi endokrin bozucular içerir. Eğer plastik kesme tahtalarınızı bulaşık makinesine koyuyorsanız kendinizi hormona müdahale eden endokrin bozuculara maruz bırakıyor olabilirsiniz. Çünkü endokrin vücuda hormonların salgılanmasını kontrol eden bezin adıdır ve burada meydana gelebilecek bir sorun hormon bozukluklarına ve devamında ise daha büyük sorunlara neden olabilir.

PLASTİK KESME TAHTALARINI BULAŞIK MAKİNESİNE KOYMAYIN

Belirli koşullar altında (örn. ısı, güneş) plastik bu maddeleri sızdırabilir. 2022'de yapılan bir araştırma, yeniden kullanılabilir plastik su şişelerini bulaşık makinesine koymanın kimyasalların şişeden içerideki içme suyuna geçmesini teşvik ettiğini buldu. Aynı şeyin plastik kesme tahtaları için de geçerli olması muhtemeldir. Kesme tahtalarınızı bulaşık makinenizde sıcak yıkamaya koyarak dezenfekte ettiğinizi düşünebilirsiniz, ancak gerçekte bu, tahtayı bir sonraki kullanımınızda yiyeceğinize bulaşabilecek plastikteki zararlı kimyasalları çözüyor olabilir. Ek olarak, kesme işlemi, plastikte bakterilerin barınabileceği derin oluklar oluşturur, bu da kullanılmış plastik kesme tahtalarının bulaşık makinesinde tamamen dezenfekte edilmesini çok zorlaştırır.

Mutfaktaki gizli tehlike! Kullanımına dikkat etmezseniz hormonlarınız bozuyor

Wisconsin Üniversitesi'nden eski bir çalışmada, araştırmacılar hem kullanılmış hem de yeni ahşap ve plastik kesme tahtalarına E. coli ve Salmonella dahil olmak üzere birkaç bakteri yerleştirdiler. Ahşap kesme tahtaları, bakteri güvenliği açısından sürekli olarak plastik tahtalardan daha iyi performans gösterdi. Ahşap kesme tahtaları plastikten daha sağlıklı olabilir ve hormonal sağlığınız için daha iyi olabilir (ahşap parçaları birbirine yapıştırmak için plastik içeren yapıştırıcılar kullanmamaları koşuluyla).

Bazı plastik kesme tahtaları, bakteri oluşumunu engellemek için antibakteriyel maddelerle kaplanır, ancak bu sadece bakteri oluşumunu diğer kimyasallarla değiştirir ve genellikle endokrin bozucular içerir. Bu tür amaçlar için kullanılan çok yaygın bir antibakteriyel kimyasal, triclosan içeren Microban'dır. Uzmanlar, hormonu bozan özellikleri nedeniyle triklosanı tehlikeli olarak tanımıyor.

Mutfaktaki gizli tehlike! Kullanımına dikkat etmezseniz hormonlarınız bozuyor

KESME TAHTASI NASIL OLMALI?

Plastik kesme tahtaları kadar kullanımı kolay ancak sağlığınız için daha güvenli olan pek çok alternatif var. Örneğin cam, bakterilerin oyalanması için yer sağlamayan gözeneksiz bir yüzeydir. Plastik tahtalar gibi cam olanlar da bulaşık makinesinde yıkanabilir. Bununla birlikte, cam levhaların bazı dezavantajları vardır. Cam üzerinde malzeme kesmek gürültülü olabilir ve cam kırılabilir olduğundan çocuklu veya evcil hayvanlı haneler için riskli bir malzemedir. Tutkalsız yapılmış ve petrol bazlı mineral yağ/mum yerine balmumu veya parçalanmış hindistan cevizi yağı gibi toksik olmayan bir yağ ile bitirilmiş masif tek parça ahşap kesme tahtaları kullanmanız önerilir.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...