Tgrt Haber

Nedensiz gülüşlerde ölüm riski

13 Ağustos 2016 14:33
Nedensiz gülüşlerde ölüm riski

Uzmanlar, belli belirsiz gülüşler ile gülme krizine tutulan vatandaşları uyararak, bu durumun beyin tümörü belirtisi olabileceğini bildirdi.

Uzmanlar, belli belirsiz gülüşler ile gülme krizine tutulan vatandaşları uyararak, bu durumun beyin tümörü belirtisi olabileceğini bildirdi.

Memorial Dicle Hastanesi’nde görevli Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Yılmaz, beyin tümörü ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Son dönemlerde beyin tümörlerinin oldukça yaygınlaşmaya başladığını belirten Doç. Dr. Yılmaz, bunların herkesin bildiği klasik olarak şiddetli baş ağrıları, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, kol bacak güçsüzlüğü, görme veya yutma ile ilgili sinir sistemini etkileyen durumlar olarak ortaya çıkabildiğini söyledi. Bunların dışında hastalarda özellikle belli belirsiz gülmelerde de beyin tümörünün ortaya çıkabildiğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, “Hastalarımızda gereksiz, sebepsiz yere gülmeler, durduk yere gülmeler ortaya çıkabiliyor. Yine son dönemlerde artan unutkanlık var diyen hastalarımız bu şekilde belirti ile gelebiliyor. Kelime bulmada zorluk, konuşmada tutukluk olması, konuşmanın bozulması, bunlar beyin tümörünün farklı belirtileri, bunları da dikkate almak gerekiyor. Bunların herhangi birisi olduğu zaman vatandaşın doktora görünmesi şart. Bu tümörde olabilir veya beyinde yer işgal eden damarsal problem olabilir, bunlardan herhangi birisine bağlantılı olarak bu belirtiler ortaya çıkabilir. Bunların dışlanması gerekiyor” dedi.

Ortada bir şey yokken gülüyorlarsa dikkat

Durduk yere alakasız bir durumda hastaların güldüğünü kaydeden Doç. Dr. Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Gülünecek bir durum yok ortada ama bakıyorsunuz, gülme krizi olmuş sebepsiz hareketler, anlamsız hareketler ortaya çıkıyor. Bu fark edildiği anda, kendisi fark edemeyebiliyor, çevresindekilerin bunu fark ettiği anda bunun incelenmesinin yapılması gerekiyor. Beyindeki her bölgenin ayrı bir görevi var, tümörün ya da damarsal problemin yerleştiği yere göre bu durum ortaya çıkıyor. Kimisinde kol bacak güçsüzlüğü şeklinde kimisinde görme kaybı şeklinde, kimisinde unutkanlık şeklinde, kimisinde bulantı kusma olarak yerleşim yerine göre ortaya çıkabiliyor.”

Hasta uyanıkken beyin tümörüne müdahale ediliyor

Tümörlerin beynin önemli yerleşim yerlerine ulaştığını aktaran Doç. Dr. Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Beynin önemli yerleşim yerleri var, bu bölgede konuşma merkezi, işitme merkezi, kol bacak hareketi gibi yerlerdeki tümörlerin bir kısmını uyanık olarak hastalarımızı tedavi etmekteyiz. Bu şekilde ameliyat esnasında bu fonksiyonlarını değerlendiriyoruz hastaların. Tümörün sınırlarını bu şekilde belirleyip, daha güvenli bir şekilde çıkarıyoruz. Son dönemdeki gelişmelerde ameliyat esnasındaki ölümler çok düşük, teknolojinin gelişmesi bunda önemli.”

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...