Tgrt Haber

Bu ilacı kullananlar dikkat! Turunçgiller ve turşular tansiyonu tetikliyor!

03 Nisan 2023 16:45 - Güncelleme : 04 Nisan 2023 00:29
Bu ilacı kullananlar dikkat! Turunçgiller ve turşular tansiyonu tetikliyor!

Faydalı sebzelerin ve meyvelerin dahi bazı hastalık gruplarında risk oluşturduklarını belirten bilim insanları, özellikle antidepresan kullanımı sürecinde olabildiğince az miktarlarda tüketilmesi gereken besinlere dikkat çekti. İşte bilim insanlarının uyarılarına ilişkin ayrıntılar…

Kişisel sağlığın korunmasında beslenme​ alışkanlıklarının önemli bir yere sahip olduğunu ve bağışıklığın olabildiğince doğal gıdalar ile desteklenmesi gerektiğini belirten bilim insanları, herkesçe faydalı olarak görülen bazı besinlerin bazı gruplar için yüksek tehlike içerdiğine dikkat çekti. Özellikle tansiyon​ hastalığına dikkat çeken uzmanlar, kullanılan tansiyon ilaçlarının yanı sıra beslenmenin de büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Birçok besinin “tiramin” içerdiğine dikkat çeken bilim insanları, bazı besinlerde doğal olarak bulunan bu yan ürünün birçok olumsuz durumu tetikleyebileceğini ifade etti. Bu neden ile bazı gıdaların bazı ilaçlar ile birlikte tüketilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, konuya ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

BU ANTİDEPRESAN İÇERİĞİNE DİKKAT!

Monomania oksidaz inhibitörleri (MAOI) içeriğinde olan antidepresanlara dikkat çeken bilim insanları, bu tip antidepresan tüketimi esnasında beslenme alışkanlıklarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bazı meyvelerin ve sebzelerin bu ilaç​ ile birlikte tüketilmesi durumunda tansiyonu direkt olarak yükseltici etkiye sahip olduklarını belirten uzmanlar, bu uyarının göz ardı edilmesi durumunda hayati tehlikelerin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

BU GIDALARIN TÜKETİMLERİNİ SINIRLAYIN!

Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Mayo Clinic, “MAOI’ler etkili bir içeriğe sahip olmalarına rağmen genellikle daha güvenli ve daha az yan etkiye sebep olan daha yeni antidepresanlar ile değiştirilmişlerdir” ifadelerini kullandı. MAOI içerikli antidepresanların yine de bazı insanlar için iyi bir seçenek olduğunu belirten uzmanlar, bu durumda bazı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguladı. Söz konusu besinler ise şu şekilde sıralandı:

  • Turunçgiller, tropikal meyveler (ananas, olgun muz, avokado vb.), turşu (lahana turşusu, pancar turşusu, salatalık turşusu, biber turşusu, kimchi vb.)
  • Yukarıda belirtilmiş olan besinlerin tiramin içeriği açısından zengin olduklarını belirten uzmanlar, bu nedenle MAOI içerikli antidepresan kullanan kişilerin bu yiyeceklerden olabildiğince uzak durmaları gerektiğini ifade etti.  

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...