Uzmanından korkutan uyarı: Obezite Kovid-19'da ölüm riskini artırıyor!
Bir buçuk yıldır mücadele içinde olduğumuz yeni tip koronavirüs salgınında mölüm riskini tetikleyen etkenlerden bir tanesinin de obezite olduğu açıklandı. Op. Dr. Fatih Erol, yaptığı bilgilendirmede, “Obez insanlarda ölüm oranın yüksek seyrettiğini görmekteyiz” ifadelerine yer verdi.
Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgının sebebi henüz kesin olarak bulunamadı. Bir yandan aşılama hızla devam ederken bir taraftan da bilim insanları, köken bilinmeyen hastalığı tetikleyici nedenleri saptamak için çalışmalarına devam ediyor. Yapılan son araştırmalarda, obezitenin de Kovid-19'u tetikleyen ve ölüm riskini artıran etkenlerden bit tanesi olduğu belirlendi.
Koronavirüste özelikle yoğun bakıma alınan hastaların çoğunun obezite hastası olduğunu belirten Metabolik ve Obezite Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Erol, obez insanlarda ölüm oranın yüksek seyrettiğini belirterek insanları sağlıklı beslenme konusunda uyardı.
"VÜCUT KİTLE ENDEKSİ YÜKSELDİKÇE HASTALIĞIN ŞİDDETİ ARTIYOR"
Mediline Hastanesi Metabolik ve Obezite Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Erol, Kovid-19 ve obezite hastalığı hakkında bilgi verdi. Kovid-19’un yaklaşık 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altına aldığını aktaran Op. Dr. Fatih Erol, “Yapılan bilimsel çalışmalara göre tüm dünyada Kovid-19’un obezite hastalarına bulaşması, ağır geçirilmesinde ve ölüm riskinin artmasına sebep olduğu açıklandı. Koronavirüs genç, yaşlı demeden herkesi etkiliyor. Ancak obezite kişiler virüsten daha olumsuz etkileniyor. Yurt dışında ve ülkemizde yapılan araştırmalarda koronavirüsün obez kişiler üzerinde olumsuz etkisi olduğunu, vücut kitle indeksi yükseldikçe hastalığın şiddetinin arttığını, daha fazla yoğun bakım tedavisine ve mekanik ventilasyona bağlanma ihtiyacının olduğu belirtildi” dedi.
"YOĞUN BAKIM VE ÖLÜM ORANI YÜKSEK"
2019’un başından beri korona virüs pandemisinin tüm dünyada ve ülkede yaygın bir salgın olarak devam ettiğini aktaran Erol, “Hastalığın seyri açısından tedaviler gelişmekte ve hastalığın bulaşıcılığını ve etkisini azaltmak için aşılar geliştirildi ve geliştirilmeye devam etmektedir. Covid-19 hastalığına yakalanan hastaları incelediğimizde genellikle ileri yaş kronik hastalıkları olan insanlarda daha ağır seyretmekte ve daha ölümcül olmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda tüm dünyada özelikle Amerika’ da, Avrupa’da obezitenin; hastalığın bulaşmasına ve ağır geçirilmesinde yoğun bakım gereksinimi konusunda çok ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır. Özelikle yoğun bakıma alınan hastaların çoğunun obez ve fazla kilolu olan hastalardan oluştuğunu görmekteyiz. Yine obez insanlarda ölüm oranın yüksek seyrettiğini görmekteyiz” diye konuştu.
"SİTOKİN FIRTINASINI TETİKLİYOR"
Obezitenin Kovid-19'a nasıl bir etkisi olduğu hakkında da bilgi veren Erol, “Bunun sebepleri şöyle sıralanbilir: Obeziteye bağlı akciğere rezervleri düşük olmakta, ayrıca Kovid'de akciğere koronavirüsün bulaşmasına bağlı ciddi solunum yetmezliği gerçekleşmekte. Bu durum ise yoğum bakım oranı ihtiyacını artırmakta. Mekanik ventilasyon ihtiyacını artırılıp ölüm oranını artırmaktadır. Ayrıca obeziteye bağlı olarak gelişen ek hastalıklar tansiyon, şeker, astım gibi rahatsızlıklar da hastalığın ağır geçmesine ve ölüm oranının yüksek olmasına sebep olmaktadır. Ayrıca kilolu hastalarda vücutta yağ oranı artıkça yağ dokusundan salgılanan sitokin ve hormonların artması hastada sitokin fırtınası dediğimiz bir tabloya sebep olmakta, ve hastalığın ağır seyretmesine neden olmaktadır. Bu risklerden dolayı fazla kilolu olan hastaların normal olan hastalara göre hijyen, maske ve mesafe konusunda daha da dikkatli olması gerekmektedir. Obezitenin tedavisi konusunda hem diyetisyenlerden kilo kontrolü konusunda destek alması gerekmekte ve buna rağmen hala kilo veremeyen hastalara da obezite ameliyatlarını önermekteyiz” şeklinde konuştu.
VÜCUT KİTLE ENDEKSİ NASIL ÖLÇÜLÜR?
VKİ hesaplamasında Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması temel alınır.
Ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde (kg/m²) çıkan sonuç, fazla kilolu ya da obez olup olmadığınızı belirtir.
18, 5 kg/m.'nin altında olanlar: Zayıf
18.5 – 24, 9 kg/m. arasında olanlar: Normal kilolu
25 – 29, 9 kg/m. arasında olanlar: Fazla kilolu
30 – 39, 9 kg/m. arasında olanlar: Obez
40 kg/m.'nin üzerinde olanlar: İleri derecede obez (morbid obez), olarak nitelendirilir.