Tgrt Haber

Oruç neden hurmayla açılır? Her derde deva hurmanın bilinmeyen faydaları

26 Mart 2022 09:40 - Güncelleme : 26 Mart 2022 09:43
Oruç neden hurmayla açılır? Her derde deva hurmanın bilinmeyen faydaları

Hurma tatlı ihtiyacını karşılayan bir besin olmasının yanı sıra içerisinde birçok vitamin barındırmasıyla oldukça sağlıklı bir meyvedir. Hurma lif açısından zengin olmasından dolayı tok tutma özelliğiyle bilinir. Ramazan ayının da vazgeçilmezlerinden olan hurmanın sağlığa olan faydaları saymakla bitmez. Peki hurmanın faydaları nelerdir, oruç neden hurma ile açılır? İşte hurmanın besin değerleri tablosu…

"Hurmanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir?" sorusu hurmanın en çok tüketildiği Ramazan ayının gelmesiyle birlikte merak edilen konular arasında yerini aldı. Ramazan ayıyla özdeşleşen hurma normal zamanlarda da tüketilmesi gereken besin değeri çok yüksek bir meyvedir. Tatlı bir lezzete sahip olan hurma hem tatlı krizlerini gidermede hem de tok tutmada oldukça etkilidir. Özellikle oruç açarken hurma ilk tercih edilen besinler arasında yer alır. Tropikal iklimlerde ve çöl bölgelerinde yetişen hurma ülkemizde Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde ve Batı Anadolu, Güney Anadolu'da da hurma yetiştirilmektedir. Kan şekerini düzenleyen, zayıflamaya yardımcı olan, tokluk hissi veren hurmanın saymakla bitmeyen faydaları ve orucun neden hurmayla açıldığına dair merak edilenler haberimizde...

HURMA NEYE İYİ GELİR?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kansere yakalanma riskini azaltır.
  • Kolon, rahim ve göğüs kanserlerinden korur.
  • Zihinsel ve bedensel yorgunluğa iyi gelir.
  • Anne sütünü arttırır.
  • Hafıza kaybını önler.
  • Kan şekeri seviyesini dengeler.
  • Göz sağlığını korur.
  • Yüksek antioksidan içeriğiyle vücudu zararlı maddelerden temizler.
  • Yüksek lif içeriği uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
  • Kemik sağlığını korur.
  • Diş çürümelerini önler.
  • Düzenli tüketimi demir eksikliğini giderir.
  • Karaciğeri korur.
  • Sarılık hastalığından korunmaya yardımcı olur.
  • Göz sağlığını ve göz sinirlerini korur.
  • Damar sertliğine karşı koruyucudur.
  • Kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
  • Çocukların sağlıklı gelişimine katkı sağlar.
  • Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini güçlendirir.
  • Hurma suyunun cilt üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Cilt tahrişlerini giderir.
  • Hurma bol miktarda lif ve A,C, B1 ve B2 vitamini içeriği ile özellikle kansere karşı iyi gelen besinler arasında yer alıyor.
  • Vitamin ve mineral kaynağının yüksek olduğu hurma özellikle İnsan vücudundaki şeker seviyesini düzenleyici özellik taşımaktadır.
  • Kilo verdiren özelliğiyle hurma her dönem tüketilebilir.
  • Hem yüksek lif içermesiyle kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelirken hem de oruç tutarken uzun süreli açlık sebebiyle bozulan bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkilidir

HURMANIN FAYDALARI NEDİR?

  • Hurma vücudu temizler ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Hafızayı güçlendirici bir etkisi de olan hurma, tansiyona ve diyabete karşı da koruyucu rol oynamaktadır.
  • İçerdiği yüksek lif sayesinde, hurma tüketen kişilerin kanser hastalıklarına yakalanma riski daha düşüktür. Tüm bunların yanı sıra, hurma tüketimi kalp hastalıklarından, kolon, rahim ve göğüs kanserlerinden de korumaktadır.
  • Hurma, içeriğindeki kalsiyum ve fosfat sayesinde iskelet oluşumda ve vücudun kemik yapısının dengelenme noktasında oldukça önemli yer tutmaktadır. Ayrıca, bilim insanları hurmanın stres ve gerginliği giderici bir etkisinin olduğunun da altını çizmektedir.
  • A vitamini yönünden de son derece zengin olan hurma, tüketildiğine Retinal'e dönüşen karoten içerdiğinden; beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini aktif rol oynamaktadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren, tokluk hissi veren; kan şekerini düzenlenmesi sebebi ile tatlı krizlerinin vazgeçilmezi olan hurma göz, kalp ve beyin sağlığı için öncelikli tercihler arasında yer alıyor.

 

Oruç neden hurmayla açılır? Her derde deva hurmanın bilinmeyen faydaları

Kansere karşı koruyucu etki gösterir

Hurma kansere karşı koruyucu etki gösterir. Hurma, tok tutan ve posa kaynağı olan hem de içeriğindeki vitaminler sayesinde çok iyi kanser savaşçılarıdır.

Antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir

Yüksek antioksidan içeriği ile hurma bağışıklık sisteminizi güçlendirerek tüm vücut işleyişini iyileştirir.

Cilt güzelliği ve sağlığının korunmasında rol oynar

Hurma cilt güzelliği ve sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Cildin ne kadar güzel göründüğü değil ne kadar sağlıklı olduğu önemlidir. Her organ gibi cildinde sağlığını etkileyen faktörleri iyi bilmek gerekir.

Yüksek miktarda potasyum içeriği ile vücudun potasyum dengesini ayarlar ve tansiyon düzenlenmesine yardımcı olur.

B1, B2 vitamin içeriği ile sinir sistemini korur

Hurma B1, B2 vitamin içeriği ile sinir sistemini korur. Vitaminler, hücrelerde metabolik reaksiyonlar için gerekli olan organik bileşiklerdir. Çoğu vitamin vücutta yapılmaz ya da vücuttaki yapımı yetersizdir. Günde belirli miktarda yiyeceğiniz hurma vitamin açısından size iyi gelecektir.

Hem bedensel, hem de zihinsel yorgunluğu yok etmektedir

Gün içerisinde yorgun düşen bedeninizi hurma yiyerek canlandırabilirsiniz. Uzun süre enerji verir.

İftarda az miktarda hurma tüketimi, vücudu dinlendirici etki gösterir

Ramazan aylarının vazgeçilmezi, haline gelen hurma iftarda az miktarda hurma tüketimi, vücudu dinlendirici etki gösterir.

Vücuda kan üretimi sağlamaktadır

Hurma vücuda kan üretimi sağlar. Akciğerlerden oksijeni vücudun tüm hücrelerine taşıyan bir protein olan hemoglobin ile doludurlar. Tüm hücrelerde oluşan karbondioksiti ise hücrelerden toplayarak akciğerelere taşır ve karbondioksit nefesle dışarı atılır.

Kansızlığa son derece iyi gelmektedir

Hurma kansızlığa iyi gelerek enerjinizi arttırır. Kansızlık, çeşitli nedenlerden dolayı vücut çok az miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi ürettiğinde meydana gelir. Hurma kansızlığa iyi gelir.

Kemik zayıflığını engellemektedir

Yaşlıların ve çocukların güvenle tüketebileceği hurma kemik zayıflığını engeller.

Oruç neden hurmayla açılır? Her derde deva hurmanın bilinmeyen faydaları

Verem hastalığına karşı olumlu etkisi vardır

Verem (Tüberküloz), sadece bir mikrobun sebebiyle ölüm oranı en yüksek hastalık olarak nitelendirilir. Hurma verem hastalığına iyi geliyor.

Böbrek yetmezliğine karşı oldukça faydalı bir meyvedir

Uzmanlar böbrek hastalığında sağlıklı beslenmenin ana kural olduğunu belirterek, yanlış beslenme alışkanlıklarının sil baştan değişmesi gerektiğini belirtiyor. Hurma böbrek yetmezliğine karşı oldukça faydalı bir meyvedir.

Karaciğeri kuvvetlendirir

Karaciğerinizi güçlendirmek için sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakıp sağlıklı beslenmek yeterli. Hurmada karaciğere iyi gelen besinler arasında yer alıyor.

Anne sütünü artırır

Doğumdan sonra sütün hemen gelmeyebilir. Sütün 1-3 gün arasında yavaş yavaş gelecek ve bebeğin emdikçe artar. Hurma anne sütünü arttırır.

Strese karşı iyi gelmektedir

Günümüzde sebepleri artan stres, genelde insanların büyük çoğunluğunca olumsuz olarak görülse de bazı kişiler için motivasyon kaynağı olarak da karşımıza çıkıyor.

Balgam söktürücüdür

Hurma balgam sökücüdür. Balgam ve iltihap sökücü özellikleri mukus birikimini azaltır böylece rahat nefes almayı kolaylaştırır.

Hafıza kaybını engelleyici özelliği bulunmaktadır

Hurma hafıza kaybını engelleyici özelliği bulunmaktadır.

ORUÇ NEDEN HURMA İLE AÇILIR?

Hurma, tam bir lif kaynağıdır ve enerji verir. Oruçlu kişi, yaşadığı halsizliği ilk olarak kan şekerini düzene sokarak geride bırakabilir. Bu nedenle, iftarda orucu hurmayla açmak sağlık için oldukça önemlidir. Orucun hurma ile açılması kan şekerinizin daha dengeli yükselmesini sağlayarak ilk aşamada tokluk hissi verecektir.

Hurma, oruç açarken en sık tercih edilen yiyeceklerin başında gelir. Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in de tavsiyesi üzerine sünnet olması ve sağlıklı olmasıyla da tercihler arasında yerini alır. Oruç açarken hurma ile açmak, hurma yoksa su ile açmak Peygamber Efendimizin sünnetlerindendir. Orucu ne ile açılması kesin bir kurala tabi olmamakla birlikte tavsiye edilen hurma veyasuyla açılması hem vücut sağlığı için hem de sünneti uygulamak adına tavsiye edilir. Hurma Ramazan’ın gelenekselleşmiş lezzeti olarak neredeyse tüm sofraları süsler. Peygamberimizin sünnetlerinin amacı da insan sağlığı üzerine kurulmuştur esasen. Tüm gün aç kalan vücut sisteminin birden ağır yemekle başlanması sağlık açısından oldukça zararlıdır. Tam da bu nedenle miğdeyi rahatlatmak ve yumuşatmak için su ve hurmyala açmak faydalı olacaktır. Su içmek susuzluğu giderirken hurma ise içerisinde barındırdığı lifli yapı sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitaminleri almasını sağlayarak kan şekerini düzenler. 

Hurmanın içerinde bulunan besin değerleri ve lifli yapı vücudun gün boyu ihtiyaç duyduğu vitaminlerin neredeyse birçoğunun karşılanmasını sağlar. Hurma vücudu temizler ve kalp sağlığını korur. Kalp sağlığını koruması nedeniyle de şeker ve insülin değerlerinin korunmasında oldukça etkilidir. 

Ayrıca tüm gün aç kalan boş mideyi ağır yiyeceklere birden maruz bırakmak hem hazımsızlık yaparak ağırlık hissi verecek hem de bazı hastalıkların oluşmasına ya da tetiklenmesine neden olur. Oruç açılırken acele edilmemesi de önemlidir bu noktada. O yüzden orucu su veya hurmayla açmak mideyi yumuşatığ yiyeceklerin kolayca sindirilmesinin en sağlıklı yoludur. Gün boyu yaşanan halsizliğin giderilmesi ve vücuda dinçlik sağlanması adına oldukça etkili olan hurma aynı zamanda kan şekerinin dengeli yüklenmesini sağlayacaktır. 

Hurma, kansere karşı koruyuculu yüksek bir besin olmasnın yanında stres kaynaklı sinirlerin yumaşıtılmasına da birebirdir. Birçok faydası bulunan hurmanın oruç açarken ilk tercih edilen besinlerden birisi olması birçok fayda sağlayacaktır. 

KURUTULMUŞ 100 GR HURMANIN BESİN DEĞERİ

Kalori :300,4 kcal

Karbonhidrat : 72,9 gr

Protein : 2,2 gr

Kolesterol : 0

Lif (posa) : 9,3 gr

A vitamini : 0,5 gr

B1 vitamini : 0,1 mg

B2 vitamini : 0,1 mg

B3 vitamini : 2,2 mg

B6 vitamini : 0,153 mg

B9 vitamini (Folik Asit) : 24,9 mcg

C vitamini : 3 mg

Kalsiyum (Ca) : 59 mg

Demir (Fe) : 3 mg

Fosfor (P) : 63 mg

Sodyum (Na) : 5,4 mg

Potasyum (K) : 700 mg

Magnezyum (Mg) : 58 mg

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...