Tgrt Haber

Oxford Üniversitesi ezber bozdu! Prematüre bebekler de acı çekiyor ve strese giriyor

16 Kasım 2021 11:53
Oxford Üniversitesi ezber bozdu! Prematüre bebekler de acı çekiyor ve strese giriyor

Uzun yıldır doktorlar, prematüre yani erken doğan bebeklerin acı çekmediğine veya çekse bile bunu hatırlamayacaklarına inanıyordu. Ayrıca erken doğan bebeklerin dış etkenlerden etkilenmedikleri ve strese girmedikleri düşünülüyordu. Araştırmalar bu kanıyı çürüttü. Prematüre bebekler acı çekiyor, etkileniyor ve strese giriyor.

Tıptaki hızlı gelişmeler kırılgan, küçük, erken doğmuş bebeklerin hayatta kalmasını sağlıyor ve her yıl dünya çapında yaklaşık 15 milyon bebek erken doğuyor.  Ancak tıp camiasında prematüre doğan bebeklerin acı çekmediğine, strese girmediğine, dış etkenlerden etkilenmediğine dair bir kanı vardı. Yapılan araştırmalarla bu kanıları bilimsel olarak çürüttü.  Bebek davranışlarında, stres hormonlarında ve beyin aktivitesinde meydana gelen değişiklikleri belgelendi. Buna göre en küçük bebeklerin bile gerçekten acı çektiği, strese girdiği, dış etkenlerden olumsuz etkilendiği kanıtladı. Karolinska Enstitüsü'nden Björn Westrup, bebeklerdeki ağrının nörolojik, sosyal ve motor gelişimini, özellikle de 37 haftadan önce doğan kırılgan bebeklerde daha olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ortaya koydu. 

Oxford Üniversitesi ezber bozdu! Prematüre bebekler de acı çekiyor ve strese giriyor

EBEVEYNDEN AYIRMAK GELİŞİMİ ENGELLİYOR 

Cenevre Üniversitesi'nde prematüre bebekler üzerine çalışan Manuela Filippa, “Hastanedeki küçük bebeklerin ebeveynlerinden ayırmak, ciddi gelişimsel sorunlar yaratan toksik strese neden olabilir. Ayrıca yenidoğan yoğun bakım ünitesinin ışıkları parlak ve monitörler yanıp sönüyor. Makinelerin çıkardığı sesler, insanların konuşması ve vantilatörlerin gürültüsü onları olumsuz etkiliyor” dedi. 

BEBEKLERİN BEYİN AKTİVİTELERİ GÖRÜNTÜLENDİ 

Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar prematüre bebeklerdeki beyin aktivitesini tam olarak belirlemek için MRI taramaları yaptı. Taramalar bir yetişkinin beyninde ağrıya tepki olarak aktif olan 22 beyin bölgesinden 20'sinin yeni doğmuş bir bebeğin beyninde de aktif olduğunu ortaya koydu. 
Yapılan araştırmalar en küçük, en hasta bebeklerin bile anne babalarının 7/24 yanlarında olmasından fayda sağladığını ortaya koydu. Özellikle, ebeveyni ile temas kuran bebeklerin daha az akciğer sorunu oldu ve hastanede kalış süreleri çok daha kısaydı. İsveç, o zamandan beri, ebeveynlerin yoğun bakım durumlarında bile bebekleriyle yaşayabilmeleri için birçok alanı yeniden tasarlıyor. Bu yüzden yeni doğan bebekleri Covid -19 öncesi kardeşler de ebeveynler ziyaret edebiliyordu. 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...