Tgrt Haber

Pandemiden sonra ortaya çıkan büyük kanser dalgası uyarısı: 1 milyon kişi kansere yakalanabilir!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
16 Kasım 2022 13:59 - Güncelleme : 16 Kasım 2022 14:35
Pandemiden sonra ortaya çıkan büyük kanser dalgası uyarısı: 1 milyon kişi kansere yakalanabilir!

Covid-19 pandemisinden sonra yeni salgınların gelebileceği konusunda tetikte olan uzmanlar, şaşırtıcı sonuçlar içeren bir araştırmaya imza attı. Yakın zamanda büyük bir kanser dalgasının insanlığı tehdit etiğini belirten uzmanlar, Tedbir alınmazsa kanser vakalarının Avrupa’yı kasıp kavuracağını belirtiyor.

Araştırmanın uzmanları, Koronavirüs’ün sağlık sisteminde ortaya çıkardığı zayıflıkların kanser​ vakalarında büyük bir dalgaya neden olacağın belirtti. “Avrupa'nın Kanser Araştırma​ Merkezi: Lancet Onkoloji Komisyonu” isimli bir raporda Avrupa​ genelinde kanser hakkında ayrıntılı bilgiye sahip bilim insanları ve sağlık uzmanları bir araya geldi.

“1 MİLYON KANSER TEŞHİSİNİN ATLANMIŞ OLABİLECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ”

Sağlık hizmetlerinin bu dönemde sadece Covid-19 araştırmalarına odaklandığını ve kansere yönelik çalışmaların zayıfladığını belirten uzmanlar, The Lancet Onkoloji yayınında, "Bu sorunun boyutunu vurgulamak için, Kovid-19 salgını sırasında Avrupa genelinde yaklaşık 1 milyon kanser teşhisinin atlanmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Kanser teşhisi ve tedavisindeki önemli gecikmelerin bir sonucu olarak, pandemi öncesi oranlara kıyasla hastaların daha geç kanser evrelerinde teşhis edildiğine dair ortaya çıkan kanıtlar var. Bu kanser teşhis sürecindeki bozulma, Avrupa kanser sistemlerini önümüzdeki yıllarda da strese sokmaya devam edecek.” açıklamasında bulundu.

Pandemiden sonra ortaya çıkan büyük kanser dalgası uyarısı: 1 milyon kişi kansere yakalanabilir!

YAKLAŞIK 100 MİLYON TARAMA GÖZDEN KAÇMIŞ OLABİLİR

Yayınlanan raporlarda, yaklaşık 100 milyon taramanın gözden kaçmış olabileceğini ve bir milyon kadar Avrupa vatandaşının diğer işlere odaklanılması sebebiyle teşhis edilmemiş bir kansere yakalanabileceği gösteriyor. Komisyonun başkanı ve baş yazarı olan Queen's University Belfast'tan Prof. Dr. Mark Lawler, "Covid-19 salgını sırasında Avrupa genelinde yaklaşık 1 milyon kanser teşhisinin atlandığını tahmin ediyoruz. Ayrıca ilk pandemi dalgasında laboratuvarların kapanması ve klinik deneylerin ertelenmesi veya iptal edilmesiyle kanser araştırmaları üzerinde caydırıcı bir etki gördük. Kanser sağlık sistemlerine ve kanser araştırmalarına acilen öncelik verilmezse, Avrupa'nın önümüzdeki on yılda artan kanser vakalarına doğru ilerlemesinden endişe duyuyoruz.” diyerek konunun önemini belirtti.

Rapor diğer sıkıntılı durumun, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali etmesi. Çünkü bu durum Avrupa'daki Kanser araştırmaları için başka bir zorluğa neden oldu. Rusya ve Ukrayna, dünyadaki klinik kanser araştırmalarına en çok katkıda bulunan iki ülke. Bu durumun kanser araştırmalarını olumsuz yönde etkileyeceği öngörülüyor. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...