Tgrt Haber

Pfizer ve BioNTech aşısı Koronavirüsü yüzde 90 önledi

09 Kasım 2020 15:07
Pfizer ve BioNTech aşısı Koronavirüsü yüzde 90 önledi

BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen aşının korona virüsü yüzde 90 oranında önlediği açıklandı.

Pfizer ve BioNTech resmen açıkladı: Geliştirdiğimiz Kovid-19 aşısı, 3.faz çalışmalarda Kovid enfeksiyonlarını %90 kadar önlemede başarılı oldu. Pfizer: 2020’de 50 milyon doz Kovid-19 aşısı üretmeyi planlıyoruz. Pfizer, verilerin devamlı olarak aşının güvenli olduğunu göstermesi halinde bu ay sonunda önce aşının satışı için sağlık regülatörlerine başvurabileceğini belirtti.

BioNTech CEO’su Uğur Şahin: “İlk aşıların etkinliğinin yüzde 60-70 bandında olmasını beklerken yüzde 90’dan fazla etkinlik görmek sıra dışı. Bu, Kovid-19’un kontrol edilebilir olduğunu gösteriyor. Günün sonunda kazanan gerçekten bilim. Aşının bağışıklık etkisinin en az 1 yıl sürmesini bekliyoruz fakat şu aşamada kesin bir şey söyleyemem.'' dedi.

Almanya'da Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşı adayının 1. ve 2. aşama klinik denemelerinden olumlu sonuç alındığı açıklanmıştı.

PROF DR. UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 İskenderun doğumlu. 4 yaşında ailesiyle Almanya'ya geldi. Ailesi Köln'de Ford fabrikasında çalışıyordu. Prof. Şahin, daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati çekti. Kanser üzerine Alman televizyonunda hazırlanan ‘Ölümsüzlük Öldürücüdür' programını izleyen Uğur Şahin, 19'uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich'i kendisine örnek alarak tıp okumaya karar verdi. Köln Üniversitesi'nde okudu. Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar'daki üniversitede çalışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi. Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışma yürüten Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cild kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu. Prof. Şahin, koronavirüsün yayılması üzerine bu alana yöneldi. Prof. Şahin, 1996'da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştıktan 2008'de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech'de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.

 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...